Θεόδωρος Αγγουράκης: «Αναγκαία η ενότητα για την ανάπτυξη και την πρόοδο του κλάδου μας»

Λίγες ημέρες πριν την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Αγγουράκης απευθύνει μήνυμα ενότητας στον κλάδο, μιλά για τις προτεραιότητές του σε περίπτωση επανεκλογής και κάνει τον απολογισμό της θητείας του.

– Στις επερχόμενες εκλογές της ΠΟΣΕΗ έχετε θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρεία της. Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας σε περίπτωση επανεκλογής;

– Καταρχάς, για να τεθούν στόχοι και προτεραιότητες, προέχει –και μάλιστα πριν τις εκλογικές διαδικασίες– να συσπειρωθεί ο κλάδος και όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε από την ίδια αφετηρία με κοινούς στόχους και οράματα, χωρίς παραταξιακές αντιπαραθέσεις και προσωπικές έριδες, οι οποίες θα μπορούσα να πω ότι ήταν η «αιτία του κακού» τα προηγούμενα χρόνια.

Εάν καταφέρουμε πριν τις εκλογές και συσπειρωθούμε κάτω από ένα κοινό ψηφοδέλτιο όλοι μαζί –ένα όραμα για το οποίο προσπαθούμε στελέχη του κλάδου και εγώ προσωπικά– θεωρώ ότι θα επιτύχουμε ό,τι και να επιχειρήσουμε ως Διοίκηση τα επόμενα χρόνια. Η ενοποίηση και η ομοιογένεια θα δώσουν μεγάλη ώθηση σε κάθε μας ενέργεια, χωρίς να έχουμε τα βαρίδια των αντιπαραθέσεων να μας ταλαιπωρούν σε κάθε ζήτημα που μας απασχολεί.

Ο κλάδος διαθέτει ικανά στελέχη σε αρκετούς Συνδέσμους της χώρας. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να μπορέσουμε να εξομαλύνουμε τα προσωπικά μας προβλήματα προκειμένου να δουλέψουμε συλλογικά όπου απαιτείται.

Θα πρέπει σε πρώτο χρόνο να διευθετηθούν τα τρέχοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις διεκδικήσεις του κλάδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαχρονικότητα ορισμένων εξ αυτών των αιτημάτων, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις πολλών ετών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις με διαφορετική μορφή και χαρακτήρα.

Είναι άλλωστε γεγονός ότι η πρόσφατη υγειονομική και κοινωνικοοικονομική κρίση έχει φέρει και πάλι στην επιφάνεια ζητήματα που κατά το παρελθόν είχε κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος μας.

Θα πρέπει να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία –μαζί με όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες και με την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ– τη μείωση της φορολογίας στη χώρα μας. Θα πρέπει να καθιερωθεί ένα σταθερό, βιώσιμο και διαυγές οικονομικό περιβάλλον για να επέλθει η ανάκαμψη που όλοι αποζητούμε. Η νέα διοίκηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα επιστημονικό όργανο, ένα «Ινστιτούτο» που θα ερευνά και θα γνωμοδοτεί για τη στρατηγική και τις κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθεί ο κλάδος.

Θα πρέπει ακόμη:

– Να υλοποιηθεί το μεγάλο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΟ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ» που θα επιφέρει πολλά οφέλη για τον κλάδο, καθώς είναι έτοιμο προς εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα.

– Να «τρέξουμε» όλα τα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες.

– Να αποπερατωθεί σε μορφή εγχειριδίου το νέο πρότυπο του ΕΛΟΤ HD 60364 και να τεθεί σε τροχιά κατάρτισης και εφαρμογής.

– Να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα το ηλεκτρικό Εργαστήρι της ΠΟΣΕΗ –που εδρεύει αυτή τη στιγμή στο κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ– με τον σύγχρονο κτιριακό αυτοματισμό που διαθέτει.

Το έργο που έχει παράξει η τελευταία διοίκηση θεωρώ ότι είναι πρωτόγνωρα τεράστιο, και θα πρέπει η επόμενη διοίκηση να προχωρήσει απλά στην υλοποίησή του.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ιδιαίτερα τα πρόσωπα του στενού Προεδρείου, αλλά και τα στελέχη του κλάδου που βοήθησαν με κάθε τρόπο προκειμένου να πετύχουμε από κοινού τα όσα επιτύχαμε.

– Ποιος είναι ο απολογισμός του έργου σας στη τωρινή θητεία σας ως προέδρου που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες;

– Μετά από μια κοπιαστική και επώδυνη θητεία, με πολλά προβλήματα λόγω και της πανδημίας, φτάσαμε στο τέλος της προσπάθειάς μας· όχι όμως στο τέλος των ευκαιριών, της διεκδίκησης και των αγώνων για την καλυτέρευση του επαγγελματικού μας επιπέδου. Η ζωή συνεχίζεται, και οι κρίσιμες στιγμές, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν ποτέ.

Πάγια ήταν και παραμένει η θέση της Ομοσπονδίας όσον αφορά πολλά θέματα, όπως είναι:

– Η συνεχής κατάρτιση και η διά βίου μάθηση.

– Η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της Ομοσπονδίας και των μελών των Συνδέσμων μας.

– Η διεκδίκηση και η αποκατάσταση κάθε αδικίας του κλάδου. ]

– Η παρέμβαση και οι προσπάθειες επίλυσης κάθε απρόβλεπτου προβλήματος των συναδέλφων σε καθημερινή βάση.

Η πρωτόγνωρα παρατεταμένη θητεία του δ.σ. της ΠΟΣΕΗ λόγω της πανδημίας, αλλά και η επιμονή μας σε πολλά θέματα, μας έδωσαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε πολλούς από τους στόχους που αρχικά είχαμε θέσει. Αφετέρου υπήρξε μια αναγνωρισιμότητα του κλάδου και της ΠΟΣΕΗ από την πολιτεία, από την κοινωνία και από όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Σας παραθέτω επιγραμματικά τις πιο ουσιαστικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτή τη θητεία, από το 2017 έως το 2021:

– Συναντήσεις με το Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Ευστράτιο Ζαφείρη στις 25/7/2017, με το Γ.Γ. Υποδομών κ. Γεώργιο Δέδε στις 19/7/2017, με το Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη και με τον Επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη στις 14/7/2017.

– Συνάντηση μετο  Γενικό Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ηρακλή Μενεγάτο στις 22/11/2017.

– Συνάντηση στο ΒΕΑ για κλαδικά προβλήματα στις 17/4/2018.

– Παρέμβαση στην αρμόδια Τεχνική Επιτροπή ΕΛΟΤ ΤΕ 99 «Προδιαγραφές Τεχνικών Έργων» για θέματα αρμοδιότητας των εργοληπτών ηλεκτρολόγων.

– Αναδιάρθρωση του Περιφερειακού Κλιμακίου της ΠΟΣΕΗ στις 25/11/2017.

– Διοργάνωση 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου στις 24 – 25/2/2018.

– Διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού για την ασφάλεια από τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και ενημέρωση επαγγελματικού προσανατολισμού των σπουδαστών ΕΠΑ.Λ. στις 26/2/2018.

– Συμμετοχή του κλάδου μέσω των Σωματείων Αττικής σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ στην ηλεκτροδότηση στο Μάτι 30/7/2018.

– Ενεργοποίηση Ηλεκτρολογικού Εργαστηρίου στο ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ 15/11/2018.

– Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για νομοσχέδιο που αφορούσε θέματα του κλάδου στις 20/3/2019.

– Διοργάνωση Συνέντευξης Τύπου ΠΟΣΕΗ για την ασφάλεια των

εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

στις 19/4/2019.

–  Συνάντηση ΠΟΣΕΗ με το Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Πελοπίδα Καλλίρη στις 16/9/2019.

– Συνάντηση ΠΟΣΕΗ με το Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης κ. Γεώργιο Βούτσινο 4/12/2019.

– Πραγματοποίηση ελληνικού φόρουμ για την ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και την ενεργειακή μετάβαση των κτιρίων στις 22/2/2020, καθώς και ημερίδας για την προοπτική των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων εργοληπτών ηλεκτρολόγων στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, στις 23/2/2020.

– Πραγματοποίηση ημερίδας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ασφαλή χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παρουσίαση του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου σε σπουδαστές ΕΠΑ.Λ και Ι.Ε.Κ στις 24/2/2020.

– Συνάντηση ΠΟΣΕΗ με τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειο Διγαλάκη στις 4/3/2020.

– Τηλεδιάσκεψη ΠΟΣΕΗ – ΓΣΕΒΕΕ και προέδρων σωματείων-μελών της ΠΟΣΕΗ στις 14/3/2021.

– Τηλεδιάσκεψη Συνεργασίας της ΠΟΣΕΗ με την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή στις 17/3/2021.

– Τηλεδιάσκεψη ΠΟΣΕΗ – Διεύθυνσης Τεχνικών Επαγγελμάτων και Ασφάλειας Εγκαταστάσεων της Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στις 18/3/2021.

– Τηλεδιάσκεψη ΠΟΣΕΗ – BEA – ΟΑΕΔ για τμήματα Ηλεκτρολόγων στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας και για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, στις 7/7/2021.

–  Συνάντηση ΠΟΣΕΗ με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιο Μάνο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ & γενικό διευθυντή Ανάπτυξης & Διαχείρισης Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ κ. Ηρακλή Μενεγάτο στις 1/10/2021.

– Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κλάδος, μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας;

– Ακόμα και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης ανακάμψουν, το επίπεδο δραστηριότητας και απασχόλησης θα εξακολουθεί να υστερεί. Αν δεν προκύψουν σημαντικοί πόροι από το Ευρωπαϊκό ταμείο Ανάκαμψης, αν δεν βγει η χώρα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και εφόσον δεν προκύψουν ικανοποιητικά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Αν όμως όλα εξελιχθούν θετικά και προκύψει, μάλιστα, και ελάφρυνση της φορολογίας, θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα τεχνικά επαγγέλματα στο χώρο της κατασκευής, αφού οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα έχουν ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Από την πλευρά μας, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρήσεις μας και να προβούμε σε συνενώσεις – κοινοπραξίες για να μπορέσουμε να είμαστε εντός της αγοράς μεγάλων έργων, όπως είναι π.χ. το Ελληνικό, το αεροδρόμιο Καστελλίου Κρήτης, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι μονάδες απορριμμάτων, η σηματοδότηση Θεσσαλονίκης – Ειδομένης, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο άξονας Καλαμάτας – Μεθώνης, η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας Περάματος, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα και πολλά άλλα έργα που έχουν ανακοινωθεί.

Το ζητούμενο για εμάς είναι κατά πόσο μπορούμε να στελεχώσουμε τις επιχειρήσεις μας με το κατάλληλο προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θα προκύψουν. Οι εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στην τεχνολογία θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από όλους μας, για να μη βρεθούμε σε δυσχερή θέση.

Θα πρέπει να επιδιώξουμε να υπαχθούμε σε προγράμματα στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ ή στο νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου, η κυβέρνηση οφείλει να μας εντάξει στα προγράμματα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

– Τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκε αισθητά η εισροή νέων στην τεχνική εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα στις σχολές ηλεκτρολόγων. Τι πιστεύετε ότι φταίει;

– Η οικονομική κρίση αναμφίβολα άφησε κατάλοιπα και σε εμάς. Το επάγγελμα του εργολήπτη εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου κατέπεσε στην εκτίμηση της κοινωνίας ως μη προσοδοφόρο επάγγελμα τα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα γονείς και παιδιά να προσανατολίζονται σε επιλογή άλλων επαγγελμάτων, όπως είναι για παράδειγμα μάγειρες, κομμωτές, σερβιτόροι, delivery, ευελπιστώντας σε ένα άμεσο καλύτερο ημερομίσθιο, χωρίς καθυστέρηση και χρονοτριβή, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί μακρόχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας προκειμένου να αποκτήσει ένας νέος σήμερα επαγγελματικά δικαιώματα για να ασκήσει το επάγγελμα του εργολήπτη εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου. Απαιτεί –πέρα από τις επαρκείς γνώσεις πάνω στην τέχνη– να αποκτήσει και την ανάλογη προϋπηρεσία σε εργοδότη που να του παρέχει τις προϋποθέσεις να θεμελιώσει το δικαίωμα κατόπιν εξετάσεων στη Διεύθυνση Βιομηχανίας, ώστε να αποκτήσει τις άδειες τεχνίτη – αρχιτεχνίτη – εγκαταστάτη. Στην έρευνά του ο κάθε ενδιαφερόμενος διαπιστώνει ότι απαιτούνται αρκετά προσόντα, κάτι που τον οδηγεί στο να απορρίψει εξαρχής το επάγγελμά μας.

Προσωπικά όμως έχω διαφορετική άποψη. Το επάγγελμα του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου δεν είναι απλό. Θεωρώ ότι είναι μια ολόκληρη επιστήμη με πολλούς άξονες επιλογής· είναι το μέλλον της τεχνολογίας. Η ηλεκτρολογία έχει ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων και εφαρμογών, σε τομείς όπως είναι εγκαταστάσεις κτιρίων, εγκαταστάσεις βιομηχανίας, αυτοματισμοί, τηλεπικοινωνίες, φωτισμός, συστήματα ασφαλείας, συναγερμοί, ηλεκτρικές συσκευές, φωτοβολταϊκά, δίκτυα, έξυπνος κτιριακός αυτοματισμός κ.ά.

Ο σημερινός νέος, εάν κατανοήσει ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται», μπορεί με υπομονή και επιμονή να καταφέρει να εκπαιδευτεί και να καθιερωθεί στην αγορά εργασίας, να πετύχει τους στόχους του και στη συνέχεια να απολαύσει τους καρπούς του μόχθου του.

– Ετοιμάζει δράσεις η ΠΟΣΕΗ για την ανάδειξη της σπουδαιότητας του επαγγέλματός σας και την προσέλκυση νέων στον κλάδο;

– Η ΠΟΣΕΗ δεν έπαψε ποτέ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου. Μέσα από τα καθιερωμένα επιστημονικά συνέδρια που τακτικά πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και με δράσεις σε όλη τη χώρα, προσφέρει ακατάπαυστα τη βοήθειά της στην κοινωνία μετά από τα σοβαρά πλήγματα που έχει δεχτεί η χώρα μας. Έχουμε συνδράμει ως κλάδος με εθελοντική προσφορά στους μεγάλους καταστρεπτικούς σεισμούς και στις πυρκαγιές. Επίσης, συνεισφέρουμε με τη βοήθειά μας σε πολλές δομές πρόνοιας για παιδιά. Μέσα από αυτές τις δράσεις, αλλά και με ενημερωτικές καμπάνιες σε πολλές περιφέρειες της χώρας, προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφή στην κοινωνία τη σπουδαιότητα και τη συνεισφορά του επαγγέλματος.

Καταβάλλουμε, επίσης, μεγάλη προσπάθεια ως κλάδος να στελεχωθούν τμήματα μαθητείας στις ΕΠΑ.Σ., σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, και να υπάρξει δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης. Διοργανώνουμε ενημερωτικές ημερίδες για επαγγελματικό προσανατολισμό σε σπουδαστές των ΕΠΑ.Λ., και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης κ. Γεώργιο Βούτσινο.

Οι πολλαπλάσιες απαιτήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων, από την εφαρμογή θεμελιακής γείωσης μέχρι και την απομακρυσμένη διαχείριση μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης, αλλά και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για πολλά και μεγάλα έργα ανά τη χώρα, αντιλαμβάνεστε ότι απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο, εάν λάβουμε υπόψη τη μείωση του τεχνικού προσωπικού. Πολύ φοβάμαι ότι μετά από ένα μικρό διάστημα δεν θα είναι εφικτό να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς όσον αφορά το επάγγελμά μας.

– Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του αποκλεισμού των εργοληπτών ηλεκτρολόγων από την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας – συναγερμών;

– Ο άδικος αποκλεισμός του κλάδου εδώ και μια 10ετία από την εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας και συναγερμών άφηνε την πολιτεία παγερά αδιάφορη, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας. Το τελευταίο διάστημα όμως βλέπουμε κάτι να γίνεται.

Σε συνάντησή μας στις 4/3/2020 ο τότε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Διγαλάκης σε πρώτο χρόνο μας δικαίωσε υποσχόμενος ότι θα εξετάσει το θέμα. Όμως στη συνέχεια, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αντικαταστάθηκε από την κ. Ζέττα Μακρή.

Στη διάσκεψη που είχαμε με την νέα υφυπουργό λάβαμε την ίδια διαβεβαίωση’, και μάλιστα θεωρήσαμε σίγουρη την επίλυση του θέματος, διότι και τα επαγγελματικά δικαιώματα διαθέτει ο κλάδος αλλά και όλο το κομμάτι της κατασκευής δημιουργείται από εμάς.

Συμπερασματικά, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι ο αποκλεισμός του κλάδου είναι άδικος. Η κ. Μακρή έχει ζητήσει να παρευρεθεί στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή μας στις 16/10 στο ΣΕΦ και να μας ανακοινώσει τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι απολύτως θετικές για τον κλάδο μας.

– Όσον αφορά το Πρότυπο HD 60364, πρόταση της ΠΟΣΕΗ προς τη Γ.Γ. Βιομηχανίας είναι η μεταβατική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής να είναι δύο ετών, προκειμένου ο κλάδος να μπορέσει να ενημερωθεί μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων. Έγινε δεκτή η πρότασή σας;

– Έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές συσκέψεις με το διευθύνοντα σύμβουλο και τα στελέχη του ΕΛΟΤ, και έχουμε καταλήξει σε πολλά συμπεράσματα που αφορούν ακόμη και την εφαρμογή του εγχειριδίου του Προτύπου.

Ακόμη, είμαστε σε αναμονή των τελικών αποφάσεων του ΕΛΟΤ. Θέλω να πιστεύω, ωστόσο, ότι τελικά θα δοθεί αυτή η διετής μεταβατική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής, όπως ακριβώς συνέβη και με την εφαρμογή του προτύπου HD 384.

Ελέγξτε επίσης

ΣΕΗ Αχαΐας – ΟΕΒΕΣΝΑ: Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών …

Τα Περιοδικά μας