Τέχνη και τεχνολογία στο φωτισμό κατοικίας στη Θεσσαλονική

Ένα ιδιαίτερης αισθητικής διαμέρισμα στην περιοχή «Κωνσταντινουπολίτικα» της Θεσσαλονίκης κλήθηκε να φωτίσει η εταιρεία «Tεχνομάτ A.E.», σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα μελετητή Κίμωνα Λουίζη.

H περιοχή «Κωνσταντινουπολίτικα» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, θυμίζει περισσότερο εξοχή παρά αστικό πεδίο. Η συνοικία γνώρισε οικοδομική άνθιση στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με τα σχέδια να περιλαμβάνουν σπίτια με ιδιόκτητες αυλές, όπως στην περίπτωση της συγκεκριμένης οικίας 78 τ.μ. που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και ανοιχτό συνεχή χώρο διημέρευσης.

Το ζητούμενο ήταν ο φωτισμός να υπηρετήσει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του σπιτιού και το αίτημα των ιδιοκτητών του για έναν χώρο εξωστρεφή, που να παραπέμπει σε συνθήκες κατοίκησης στην εξοχή.

Το έργο αφορούσε τον εξαρχής σχεδιασμό του χώρου με έμφαση στις λεπτομέρειες κρυφού φωτισμού, προκειμένου να αναδειχθούν οι λεπτομέρειες των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και στην κατασκευή. Και χρησιμοποιήθηκαν «γήινα» χρώματα, σε απόλυτη αρμονία με τα φυσικά δομικά υλικά από ξύλο και πέτρα που καθιστούν ξεχωριστή τη διακόσμηση της οικίας.

Ειδικότερα, πέρα από την εκτεταμένη χρήση ξύλου, στην τοιχοποιία χρησιμοποιήθηκε φυσική βαφή με αδρή επιφάνεια, ενώ έγινε επένδυση μέρους του καθιστικού με τουβλάκι αναπαλαιωμένου τύπου, που έχει έντονα ανάγλυφες επιφάνειες και ακανόνιστο περιμετρικά σχήμα, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Τεχνητός φωτισμός

Εξίσου σημαντικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική πρόταση αποτέλεσε η μέγιστη αξιοποίηση τεχνητού φωτισμού και αυτοματισμών, τόσο για τη βέλτιστη οπτική άνεση των χρηστών όσο και για την ανάδειξη των ιδιαίτερων απτικών και οπτικών χαρακτηριστικών των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Η εγκατάσταση ταινιών φωτισμού LED προκρίθηκε ως η προτιμότερη λύση για τη σωστή διάδοση του φωτισμού σε χώρους όπου κυριαρχούν οι δομημένες αλλά μοντέρνες γραμμές, χωρίς να απουσιάζουν τα minimal στοιχεία.

Στους εσωτερικούς χώρους, ο αρχιτέκτονας Κίμων Λουίζης και η εταιρεία «Τεχνομάτ» εγκατέστησαν ταινίες LED υψηλής πυκνότητας σε θερμή απόχρωση (3.000 Kelvin), με 240 LED chips ανά μέτρο και με δυνατότητα ρύθμισης της έντασης (dimmer).

Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες των ιδιοκτητών, καθώς αξιοποίησε τις ειδικές κατασκευές που σχεδιάστηκαν για την εγκατάσταση κρυφού φωτισμού και ικανοποίησε πλήρως τις ανάγκες φωτισμού στο χώρο.

 

Φωτισμός υπνοδωματίου και μπάνιου

Οι ταινίες LED που χρησιμοποιήθηκαν στην κρεβατοκάμαρα λειτουργούν ως ατμοσφαιρικός φωτισμός, προσφέρουν χαλάρωση μετά από μια δύσκολη μέρα, επιτρέπουν τη συγκέντρωση σε αγαπημένες στιγμές όπως το διάβασμα, ενώ τονίζουν τις λεπτομέρειες των επίπλων που τοποθετήθηκαν.

Αντίστοιχης φιλοσοφίας ήταν και η χρήση κρυφού φωτισμού στο μπάνιο, αναδεικνύοντας το μοντέρνο σχεδιασμό των ειδών υγιεινής.

Όλα τα φωτιστικά που τοποθετήθηκαν είναι επιλογές από ελληνικούς οίκους, ενώ οι λαμπτήρες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν θερμή απόχρωση, ώστε να διατηρήσουν την ισορροπία στη διάχυση του φωτός.

 

Τεχνολογία WiFi

Μια ακόμα πρωτοποριακή εφαρμογή που προέκυψε από τη μελέτη ήταν και η εγκατάσταση διακοπτικού υλικού με συμβατότητα στην τεχνολογία WiFi. Προτιμήθηκαν σειρές διακοπτών κορυφαίας εταιρείας στο χώρο, με διακριτά στοιχεία design και υψηλή ποιότητα, καθώς και με δυνατότητα να ρυθμιστούν ασύρματα από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό των ενοίκων.

Οι διακόπτες νέας γενιάς παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στο χρήστη να εφαρμόζει το επιθυμητό επίπεδο έντασης και όγκου φωτισμού σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά, ενώ με ένα μόλις «κλικ» μπορούν οι ένοικοι να επιλέξουν ποια φωτιστικά επιθυμούν να λειτουργούν.

Μια τελευταία λεπτομέρεια που αξίζει όμως να αναλυθεί είναι η ασφάλεια που παρέχει ένα τέτοιο σύστημα για απομακρυσμένο έλεγχο του φωτισμού στο σπίτι του χρήστη, καθώς και για εξοικονόμηση ενέργειας, αφού πολλές φορές μπορεί να ξεχαστεί ένα φως ανοιχτό στο σπίτι.

 

Η εταιρεία

Μιλώντας στον «Η» το στέλεχος της εταιρείας κ. Παναγιώτης Στεφανίδης σημείωσε τα εξής:

«Στην “Τεχνομάτ” αγαπάμε να δίνουμε πνοή στα σχέδια για το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του χώρου των πελατών μας. Προτεραιότητά μας είναι να προσφέρουμε σύγχρονες και smart εφαρμογές που παρέχουν άνεση, ασφάλεια και έλεγχο των ενεργειακών αναγκών των πελατών μας, διαθέτουν υψηλή αισθητική και δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον!».

Σημειώνεται ότι με παρουσία άνω των 25 ετών στο χώρο, η εταιρεία «Τεχνομάτ» διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για τη δημιουργία χώρων υψηλής αισθητικής, χάρη και στην τεράστια γκάμα προϊόντων που προσφέρει. Η συνεργασία της με τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς οίκους κατασκευής ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού αποτελεί εγγύηση για ποιοτικές εφαρμογές, προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες των πελατών της.

Επιπλέον, το προσωπικό της εταιρείας διαθέτει την κατάλληλη εξειδίκευση και βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων για τη μελέτη κατασκευής ή ανακαίνισης του προσωπικού ή επαγγελματικού τους χώρου.

«Με ένα δίκτυο 11 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, είμαστε πάντα “στην πρίζα” για λύσεις σε ηλεκτρολογικό υλικό, βιομηχανικό εξοπλισμό και φωτισμό» δηλώνει ο κ. Στεφανίδης.

Ελέγξτε επίσης

Ασφαλής εργασία σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Πούλιου* Ο ηλεκτρισμός, ως η πλέον ευέλικτη και συνήθης πηγή ενέργειας …

Τα Περιοδικά μας