Τα προσωπικά προφίλ φωτισμού μπορεί να είναι το κλειδί για μια φυσική «ισορροπία φωτισμού στην εργασία»

Ο φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι δυνατότητες «εξατομίκευσης του φωτισμού» στο χώρο εργασίας είναι τεράστιες.

Άρθρο του κ. Henrik Clausen*

Τι εννοώ με την έννοια της φυσικής «ισορροπίας φωτισμού στην εργασία»; Ονειρεύομαι να δημιουργήσω έναν κόσμο όπου ο έλεγχος του φωτισμού θα βρίσκεται στο χέρι των τελικών χρηστών. Όπου ο προγραμματισμένος φωτισμός θα προσαρμόζεται στην εσωτερική, αρχαία, φυσική βιολογία μας.

Γερνάμε. Όχι μόνο μεμονωμένα, αλλά συλλογικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών θα έχει υπέρ τριπλασιαστεί στο τέλος αυτού του αιώνα. Αυτή η εκθετική αύξηση στις παλαιότερες γενιές είναι συμβολίζει την παγκόσμια πρόοδο και ευημερία.

Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, θα μπορούσαν οι χώροι που καταλαμβάνουμε, οι χώροι στους οποίους ζούμε και εργαζόμαστε, να διαβρώνουν την ποιότητα της ζωής μας;

Η ικανότητα να λαμβάνουμε και να αποκρινόμαστε στο φως αλλάζει δραματικά καθώς φτάνουμε στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής. Όπως οι μύες στα χέρια ή τα πόδια μας, έτσι και εκείνοι στους φακούς των ματιών μας αρχίζουν να χάνουν την ελαστικότητά τους. Η εστίαση γίνεται πιο δύσκολη και η όραση θολώνει. Το κιτρίνισμα του φακού μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του χρώματος. Η μετάβαση από συνθήκες υψηλού φωτισμού σε χαμηλού γίνεται πιο κουραστική.

Καθώς οι άνθρωποι θα κληθούν να δουλεύουν και μετά τα 70, οι αρχές που εφαρμόζουμε στη σχεδίαση φωτισμού πρέπει να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους. Για να διευκολύνουμε την υγεία και την ευημερία της γενιάς μας που μεγαλώνει σε αριθμό με γοργούς ρυθμούς, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον φωτισμό υπό εντελώς νέα οπτική.

Οι εργαζόμενοι έχουν την επιλογή να σταθούν ή να καθίσουν, προσαρμόζοντας τον χώρο εργασίας τους, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Τα γραφεία έχουν τώρα μια επιλογή ζωνών. Ορισμένες ζώνες έχουν στόχο να μπορούν οι εργαζόμενοι να συγκεντρωθούν με ησυχία στη δουλειά τους, ενώ άλλες είναι σχεδιασμένες για τη συνεργασία μεταξύ τους. Ο αρχέτυπος εργαζόμενος είναι νέος σε ηλικία, ωστόσο, ο φωτισμός στο χώρο εργασίας πρέπει να υποστηρίζει την παραγωγικότητα, την άνεση και την ευημερία των ανθρώπων σε όλες τις ηλικίες.

Ενώ η κατανόησή μας για τον αντίκτυπο του φωτισμού στον άνθρωπο απέχει πολύ από το να είναι πλήρης, η επιστήμη συνδέει άμεσα τον φωτισμό με τον σωματικό χρονισμό (κιρκαδικοί ρυθμοί) και τις ορμόνες.

Με απλά λόγια, ο φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Γνωρίζουμε ότι το μπλε φως είναι ένα κρίσιμο συστατικό του φωτός της ημέρας που συμβάλλει στο συγχρονισμό του κιρκαδικού ρολογιού, της ανθρώπινης εγρήγορσης, της μνήμης και της διάθεσης. Ομοίως, τα χαμηλά επίπεδα φωτός – ιδιαίτερα το πορτοκαλί φως – μπορούν να βοηθήσουν για έναν καλύτερο ύπνο.

Πιστεύω ότι η παγκοσμιοποίηση του σχεδιασμού φωτισμού έχει να κάνει με το να δοθεί στους ανθρώπους η δυνατότητα να εξατομικεύσουν τον φωτισμό ώστε να ταιριάζει με τις εργασίες που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας σε δεδομένη στιγμή της ημέρας (στην πραγματικότητα, της ίδιας της ζωής!). Για να το κάνουμε αυτό σωστά, χρειαζόμαστε μια καλύτερη κατανόηση των πολλών μεταβλητών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε ερεθίσματα φωτισμού καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός φωτισμού κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο προσεκτικοί, παραγωγικοί και ευτυχισμένοι. Απαιτούνται, ωστόσο, πιο λεπτομερείς έρευνες για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς το φως επηρεάζει την απόδοση σε ένα ευρύτερο φάσμα οπτικών, βιολογικών και συναισθηματικών μετρήσεων.

Πιστεύω ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε να αποφέρει πολύτιμα συμπεράσματα για τις επιχειρήσεις από την άποψη της αύξησης της παραγωγικότητας, της ευημερίας και της διατήρησης των εργαζομένων. Παράλληλα θα μας βοηθήσει να διερευνήσουμε νέες δυνατότητες αξιοποίησης του φωτός, ως ισχυρής δύναμης, σε θέματα πρόληψης υγείας, συναισθηματικής ανθεκτικότητας και γενικής ευημερίας.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι δυνατότητες «εξατομίκευσης του φωτισμού» στο χώρο εργασίας είναι τεράστιες. Με μια εφαρμογή (app) και τον κατάλληλο στρατηγικό συνδυασμό των εργασιών και των πηγών φωτισμού, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέγουν το μπλε φως το πρωί για να αισθάνονται ενεργοί και πιο συγκεντρωμένοι ή να αυξάνουν το πορτοκαλί φως το απόγευμα για να αισθάνονται πιο χαλαροί, να μειώνουν το άγχος και να αυξάνουν την ηρεμία.

Η πρόκληση, αν θέλουμε να την αποδεχτούμε, είναι η δημιουργία ενός κόσμου «ισορροπίας φωτισμού στην εργασία» όπου ο έλεγχος του φωτισμού θα βρίσκεται στα χέρια του εργαζομένου και ο σχεδιασμός του φωτισμού θα προσαρμόζεται στην εσωτερική, αρχαία, φυσική βιολογία μας.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο υπό τον τίτλο: Personal Lighting Profiles Might Be the Key to Creating a Natural “Work Light Balance”, στην ιστοσελίδα: www.led-professional.com

*Ο κ. Henrik Clausen ασχολείται με τον φωτισμό περισσότερα από 30 χρόνια. Το 1996, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Fagerhult Lighting στη Δανία και κατείχε τη θέση αυτή μέχρι το 2004, όταν ίδρυσε την Ακαδημία Φωτισμού Fagerhult. Το 2015 έγινε επίσης επικεφαλής της έρευνας για το Fagerhult. Είναι καθηγητής Σχεδιασμού Φωτισμού στο AAU (Aalborg University) της Κοπεγχάγης. Ως επισκέπτης καθηγητής, κάνει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, με έμφαση στις ανθρώπινες και συναισθηματικές πτυχές του φωτισμού και του σχεδιασμού του.

Ελέγξτε επίσης

«Έξυπνοι» έλεγχοι κτηρίων με δυνατότητα προσαρμογής (Adaptive Building Controls)

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ, γράφει στο περιοδικό «Ηλεκτρολόγος» …

Τα Περιοδικά μας