ΣΕΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ΘΕΡΜΟ Η ΨΥΧΡΟ ΦΩΣ; ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ; –

Η θερμοκρασία χρώματος είναι αυτή που καθορίζει πόσο θερμό ή ψυχρό είναι το φως. Έτσι η χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος παράγει πιο θερμό και χαλαρωτικό φωτισμό, ενώ η υψηλότερη πιο ψυχρό και δυναμικό φως. Τα δύο αυτά είδη φωτός χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η «σχετική θερμοκρασία χρώματος» ή «θερμοκρασία χρώματος» αποδίδει την χρωματική εντύπωση που έχει μια φωτεινή πηγή. Η θερμοκρασία χρώματος μετριέται σε βαθμούς Kelvin  και κυμαίνεται από 2.700°K έως 6.000°K για τις περισσότερες φωτεινές πηγές.

Ενδεικτικά, ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως με θερμό λευκό χρώμα φωτός έχει θερμοκρασία χρώματος περίπου 2700°K. Το φως που εκπέμπει περιέχει αρκετά μεγάλο ποσοστό κόκκινης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και δίνει την εντύπωση «θερμού» φωτός.

Ένας λαμπτήρας φθορισμού με φως λευκό (ημέρας) με θερμοκρασία χρώματος 6.000 – 6.500°K, εκπέμπει φως που περιέχει αρκετά μεγάλο ποσοστό μπλε ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και δίνει την εντύπωση «ψυχρού» φωτός.

Το θερμό φως, που προτιμάται συνήθως, είναι φιλικό προς το χρήστη και αποπνέει μια φιλικότητα στο χώρο. Είναι ιδανικό για χώρους ξεκούρασης και ηρεμίας, όπως είναι το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό, δημιουργεί μια πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα και αναδεικνύει καλύτερα τα χρώματα.

Το ψυχρό φως, από την άλλη, είναι ιδανική για επαγγελματικούς χώρους, μια και φωτίζει περισσότερο το χώρο, ενώ κάνει τους χώρους πιο απόκοσμους και μυστηριακούς όταν χρησιμοποιείται σε οικίες. Δημιουργεί περίεργη διάθεση, συνήθως αρνητική, αλλά αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν είναι πολύ έντονο, μπορεί να δώσει ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Σε κάποιους χώρους χρειάζονται ψυχρά και θερμά φώτα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο ιδανικός φωτισμός επαφίεται στο προσωπικό γούστο του χρήστη που είναι αξιοσέβαστο.

Εάν εμπιστευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το φως και μαζί να διαλέξετε τους ιδανικούς χρωματισμούς για το χώρο σας, καθώς και τον κατάλληλο συνδυασμό φωτιστικών και λαμπών, για οικονομία και αντοχή στο χρόνο.

Ελέγξτε επίσης

Τηλεδιάσκεψη ΠΟΣΕΗ – ΓΣΕΒΕΕ στις 14/3

Η ΠΟΣΕΗ σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιεί την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 και ώρα 11:00 …

Τα Περιοδικά μας