Ο ΚΛΑΔΟΣ ΑΠΟΤΙΝΕΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΣΑΠΙΔΗ –

Συγκλόνισε τον ηλεκτρολογικό κλάδο ο αιφνίδιος θάνατος, στις 28 Αυγούστου 2019, του Διαμαντή Κασαπίδη, του ανθρώπου που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των ηλεκτρολόγων αλλά και των επαγγελματοβιοτεχνών γενικά ως ο άοκνος αγωνιστής, με το εξαιρετικό ήθος και την έμφυτη ευγένεια.

Θα χαμογελούσε μάλλον ικανοποιημένος ο Διαμαντής Κασαπίδης, αν είχε προλάβει να δει την ικανοποίηση ενός από τα πάγια αιτήματα του κλάδου τα τελευταία χρόνια, την άρση του αποκλεισμού των επιχειρήσεων των εργοληπτών ηλεκτρολόγων από την ανάληψη μικρών δημόσιων έργων.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό «Η» το Φεβρουάριο του 2016 από τη θέση του προέδρου της ΠΟΣΕΗ, περιέγραφε το παραπάνω αίτημα ως μια από τις βασικές διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας. Ο αγώνας του για την ικανοποίηση αυτού και άλλων αιτημάτων του κλάδου δεν ξεχνιέται από τους συναδέλφους του.

Ο άοκνος συνδικαλιστικός του αγώνας από θέσεις ευθύνης στο Σύνδεσμο Εργοληπτών – Ηλεκτρολόγων Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΕΗΘ), στην ΠΟΣΕΗ, αλλά και στην ΓΣΕΒΕΕ έχει καταγραφεί ανεξίτηλα, όπως επίσης και η ικανότητά του να διαβλέπει εγκαίρως όλα αυτά που έμελλε να αλλάξουν στο επάγγελμα.

Με έμφαση σημείωνε ο Διαμαντής Κασαπίδης αυτό που όλη η αγορά ασπάζεται σήμερα, ότι το επάγγελμα του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου έχει διαφοροποιηθεί πλήρως λόγω των νέων τεχνολογιών στους τομείς της ηλεκτρολογίας και του φωτισμού.

 

Στη συνέντευξή του 2016 στον «Η» δήλωνε με έμφαση τα εξής:

«Το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου είναι ένα δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο επάγγελμα, απόλυτα συνυφασμένο με τις τεχνολογικές καινοτομίες και τις εξελίξεις, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Ο εργολήπτης – εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος δεν μπορεί –ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες– να μην είναι εκπαιδευμένος, καταρτισμένος και συνεχώς ενημερωμένος για τις εξελίξεις στην αγορά των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής ζωής συνεχώς αυξάνουν, ιδιαίτερα στα θέματα αποτελεσματικής διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας».

Διόλου τυχαίο δεν είναι που κέρδισε εν ζωή απόλυτη αποδοχή, αναγνώριση και αγάπη. Οι ικανότητές του, αλλά και η αξιαγάπητη προσωπικότητά του, τον κατέστησαν τον μακροβιότερο πρόεδρο του ΣΕΗΘ. Κράτησε το τιμόνι του Συνδέσμου επί 15 χρόνια(!), από το 2000 έως το 2015. Επιπλέον, επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος της διοίκησης της ΠΟΣΕΗ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας από το 2013 έως το 2017, όπως επίσης μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ και αντιπρόσωπος του ΣΕΗΘ στην Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

 

Θεόδωρος Αγγουράκης: «Το όραμά του εμπνέει ακόμα τους συναδέλφους»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων κ. Θεόδωρος Αγγουράκης αποδίδει το δικό του φόρο τιμής στον άνθρωπο που τόσο πολύ αγάπησε όλος ο κλάδος.

«Συνοδοιπόροι πάνω από τριάντα χρόνια με τον εξαίρετο φίλο μου Διαμαντή, σημειώνει ο Θεόδωρος Αγγουράκης. είχαμε μια παράλληλη διαδρομή στα συνδικαλιστικά δρώμενα τού κλάδου και όχι μόνο. Δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη φιλία μεταξύ μας, και όταν παρέλαβα το τιμόνι της ΠΟΣΕΗ από τα χέρια του Διαμαντή Κασαπίδη, αυτό υπήρξε εξαιρετική τιμή αλλά και τεράστια ευθύνη για μένα. Η επιτυχημένη πορεία του στην ηγεσία της ΠΟΣΕΗ την περίοδο 2013 – 2017, η πολυετής θητεία του στον ΣΕΗ Ν. Θεσσαλονίκης και η πραγματικά τεράστια αποδοχή που είχε από τους ανθρώπους του κλάδου, ωθούν εμένα προσωπικά αλλά και όλους τους συναδέλφους που έχουμε ενεργή συνδικαλιστική δράση να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

Εξαίροντας την προσωπικότητα και το όραμα του Διαμαντή Κασαπίδη, ο κ. Θ. Αγγουράκης τονίζει ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους του κλάδου και δηλώνει:

«Ο Διαμαντής Κασαπίδης αγωνίστηκε άοκνα για το επάγγελμά μας. Με το όραμα, τις αρχές, τις αξίες, την αγωνιστική του διάθεση και την έμφυτη ευγένειά του αφήνει πίσω μια σημαντική πορεία συνδικαλιστικής δράσης, που δεν μπορεί παρά να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί όλους. ʼφησε αξιόλογο έργο και κατακτήσεις που καρπώνεται μέχρι σήμερα ο κλάδος. Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Διαμαντής Κασαπίδης θα μας μείνει αξέχαστος για την ανθρωπιά, την ευγένεια και το χαμόγελό του, την κατανόηση, τη συντροφικότητα, την ανυπόκριτη λεβεντιά, αλλά και την ιδιαίτερη εντιμότητα του, αρετές που στήριξαν πολλούς συναδέλφους σε δύσκολες στιγμές».

Και καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ: «Υποκλίνομαι στη μνήμη σου για τις αναρίθμητες ανθρώπινες και ευτυχισμένες στιγμές που γνωρίσαμε κοντά σου. Σ' ευχαριστούμε και θα σε θυμόμαστε πάντα, αγαπητέ φίλε Διαμαντή».

 

ʼγγελος Κουντουργιάννης: «Ήταν βαθύς γνώστης των θεμάτων του κλάδου»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Θεσσαλονίκης κ. ʼγγελος Κουντουργιάννης περιγράφει στον «Η» τον άνθρωπο αλλά και τον επαγγελματία Διαμαντή Κασαπίδη, όπως τον γνώρισε μέσα από την κοινή τους δράση στον ΣΕΗΘ:

«Ο Διαμαντής Κασαπίδης είναι ο άνθρωπος που μου έδωσε την ώθηση να πέσω στα βαθιά νερά του συνδικαλισμού. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα πιο δραστήρια συνδικαλιστική δράση από τη θέση του γ.γ. του ΣΕΗΘ, στάθηκε –ως πρόεδρος τότε του ΣΕΗΘ– στο πλάι μου. Με συμβούλευσε, με έμαθε πράγματα, με βοήθησε να χαράξουμε μια κοινή πορεία στο συνδικαλισμό. Τολμώ να πω ότι ήταν ο “συνδικαλιστικός μου πατέρας”. Με πήρε υπό τη σκέπη του και μου άνοιξε δρόμους? όχι μόνο σε μένα αλλά και σε όλους τους συναδέλφους. Επιπλέον, ήταν βαθύς γνώστης των θεμάτων του κλάδου. Κράτησε στέρεα το τιμόνι του Συνδέσμου την εποχή που η συνδικαλιστική δράση ήταν έντονη και ο Σύνδεσμος αριθμούσε περίπου 1.000 μέλη. Δούλεψε σκληρά και άοκνα για να προωθήσει τα αιτήματα του κλάδου. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του ΣΕΗΘ, με θητεία 15 χρόνων. Με τις γνώσεις και τις ικανότητές του, την ανθρωπιά, την ευαισθησία και την ταπεινότητά του, είχε κερδίσει όλους τους συναδέλφους. Σάρωνε στην κυριολεξία σε αποδοχή μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου. Έτσι θα τον θυμάμαι? έτσι θα τον θυμόμαστε όλοι οι άνθρωποι του κλάδου, τον Διαμαντή. Προσιτό, χαμογελαστό, προσηνή, ανθρώπινο και –πάνω απ’ όλα– απόλυτα αξιοπρεπή μέχρι το τέλος της ζωής του».

 

Ο Διαμαντής Κασαπίδης για το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου

Με τη διορατικότητα και τον έξοχο επαγγελματισμό που τον διέκρινε, ο Διαμαντής Κασαπίδης περιέγραφε με μοναδικό τρόπο στον «Η» το Φεβρουάριο του 2016 πώς αναβαθμίζεται το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη στη νέα εποχή.

«Ο σημερινός εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος, σημείωνε με έμφαση ο Δ. Κασαπίδης, δεν μπορεί να είναι ο επαγγελματίας που απλά θα εκτελέσει ένα έργο για να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια. Ο σημερινός εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος, εκτός από κατασκευαστής, είναι και τεχνικός σύμβουλος του καταναλωτή: Τον συμβουλεύει για τις επιλογές που μπορεί να έχει μέσω των τεχνολογικών καινοτομιών και εξελίξεων, προκειμένου να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια ή να τη διαχειρισθεί αποτελεσματικότερα, με όσο το δυνατό μεγαλύτερο οικονομικό όφελος και με απόλυτη ασφάλεια».

 

Ο Διαμαντής Κασαπίδης για την Elec.tec

Τα λόγια του Διαμαντή Κασαπίδη για την πραγματοποίηση της πρώτης Elec.tec, το 2016, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η έκθεση κατέστη θεσμός και έχει εξελιχθεί στη μοναδική μεγάλη γιορτή του ηλεκτρολογικού κλάδου.

Σε συνέντευξή του τότε στον «Η», ο Διαμαντής Κασαπίδης έλεγε ως πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ:

«Μετά από αρκετά χρόνια, πραγματοποιείται ξανά μια έκθεση αποκλειστικά για τον ηλεκτρολογικό κλάδο: η Elec.tec. Κι απ’ αυτή δεν θα μπορούσε να λείψει ο κλάδος των κατασκευαστών εργοληπτών ηλεκτρολόγων, τον οποίο εκπροσωπεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (Π.Ο.Σ.Ε.Η) με τα 73 σωματεία-μέλη και τους 5.500 περίπου εργολήπτες ηλεκτρολόγους πανελλαδικά. Οι προσδοκίες του κλάδου από την έκθεση Elec.tec. είναι να αποτελέσει μία αφετηρία εξόδου από τη βαθιά οικονομική κρίση, ώστε να κοιτάξουμε μπροστά, να αναλύσουμε το παρόν και να δούμε το μέλλον στον ηλεκτρολογικό τομέα».

Ελέγξτε επίσης

ΠΟΣΕΗ: Επείγον ενημερωτικό δελτίο για αναστολή οικοδομικών εργασιών πλην δημόσιων έργων και έργων ΟΤΑ σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου

Επείγον ενημερωτικό δελτίο για αναστολή οικοδομικών εργασιών πλην δημόσιων έργων και έργων ΟΤΑ σε περιοχές …

Τα Περιοδικά μας