Μαρία Καπελάκη: Country Manager της DEVOLO για την Ελλάδα την Κύπρο

 «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων»

Η Μαρία Καπελάκη Country Manager της devolo για την Ελλάδα και την Κύπρο μιλάει στον «Η» για το αντικείμενο και τη στρατηγική της εταιρείας, για τις βασικές αρχές ως προς τους πελάτες και τους συνεργάτες ,αλλά  και για τα πλεονεκτήματα του «ευφυούς σπιτιού».

  • Η devolo είναι μια γερμανική εταιρεία, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά Powerline. Ποιό είναι το ιστορικό της επιχείρησης;

H devolo ιδρύθηκε το 2002 στο Aachen της Γερμανίας από τον Heiko Harbers όπου και άμεσα στελεχώθηκε από μία ομάδα 25 ατόμων, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμασταν τη δικτύωση στο σπίτι.

Έτσι, το 2003 λάνσαρε το πρώτο devolo Powerline 1.0, ενώ δύο μόλις χρόνια αργότερα, το 2005 ανέπτυξε τον πρώτο στο κόσμο προσαρμογέα με ταχύτητες 85 Mbit/s. Το 2011 ήρθε το επόμενο σημαντικό βήμα, με την ανάπτυξη των devolo dLAN 500 AV το οποίο ακολούθησε και η ανάπτυξη της σειράς προϊόντων Home Control το 2015. Το 2018, για άλλη μια φορά η devolo καινοτομεί, λανσάροντας τους πιο προηγμένους τεχνολογικά προσαρμογείς Powerline, τη σειρά devolo Magic η οποία προσφέρει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 2400 Mbps και συνδυάζει την πιο πρόσφατη τεχνολογία Mesh-WiFi!,

Σήμερα λοιπόν, με πάνω από 300 άτομα εργατικό δυναμικό και με παρουσία σε 19 χώρες, η devolo έχει διαθέσει περισσότερους από 41 εκατομμύρια προσαρμογείς powerline, ενώ έχει λάβει αμέτρητες βραβεύσεις, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται ως ο ευρωπαϊκός ηγέτης στις λύσεις powerline.

 

  • Ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο των εργασιών της;

Η devolo κάνει το σπίτι «ευφυές» και το δίκτυο ρεύματος έξυπνο. Με πιο απλά λόγια σχεδιάζει και αναπτύσσει προϊόντα και λύσεις powerline που αξιοποιούν την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση και την μετατρέπουν σε ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων.

Τα προϊόντα μας απευθύνονται τόσο σε τελικούς καταναλωτές, επιχειρήσεις όσο και σε παρόχους τηλεπικοινωνιών και άλλους οργανισμούς, αναπτύσσοντας για λογαριασμό τους προσαρμοσμένες λύσεις, λογισμικό, συσκευασίες και υπηρεσίες logistics.

Στη devolo, η τεχνολογία και τα προϊόντα powerline είναι η βασική μας ενασχόληση, δεν είναι για εμάς  απλά μία ακόμα κατηγορία προϊόντων.

  • Ποια είναι σήμερα η στρατηγική της εταιρείας και πως διαχειρίστηκε την δεκαετή κρίση;

Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν πολύ επιτυχημένα για την devolo. Βασικός λόγος για τη πορεία αυτή ήταν η διαρκής ανάγκη των καταναλωτών και επαγγελματιών για ένα ισχυρό και αξιόπιστο δίκτυο.

Έτσι, χάρη στις καινοτομίες μας σε hardware και software, καταφέραμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας και το μερίδιο μας στην αγορά. Ταυτόχρονα, σημαντικό παράγοντα αποτέλεσε και η βαθιά τεχνογνωσία και η έμφαση που δίνουμε στην έρευνα και ανάπτυξη και φυσικά η εμπιστοσύνη των χρηστών σε προϊόντα που αναπτύσσονται στην Γερμανία.

Η στρατηγική μας παραμένει η ίδια ακόμα και σήμερα. Να συνεχίσουμε δηλαδή να επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη των καλύτερων και πιο αξιόπιστων προϊόντων για διασύνδεση, προσφέροντας προηγμένες λύσεις που ενσωματώνουν τις πιο καινοτομικές τεχνολογίες για τις ανάγκες του σήμερα και κυρίως του αύριο.

  • Ποιες είναι οι σύγχρονες ανάγκες σε Internet traffic;

Το Internet, ειδικά την τρέχουσα χρονική περίοδο, έδειξε τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών. Με όλο και περισσοτέρους χρήστες να εργάζονται από το σπίτι, τα αναγκαία online εκπαιδευτικά μαθήματα, την τάση για περισσότερο video streaming και gaming, το Internet traffic είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Πέρα από αυτό όμως, θα αναφερθώ σε δύο παραδείγματα σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή: To μηνιαίo IP traffic, δηλαδή η ροή των δεδομένων σε όλο το διαδίκτυο αναμένεται να φτάσει τα 50 GB κατά κεφαλήν έως το 2022, από 16 GB που ήταν το 2017. Στην Ευρώπη συγκριμένα, το Internet traffic αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, λόγω της μεγάλης χρήσης υπηρεσιών video streaming  όπως το Netflix, με την αύξηση αυτή να αφορά κυρίως σε ιδιωτικά οικιακά δίκτυα. Παράλληλα, έως το 2022 ο αριθμός των συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες σε δίκτυα IP θα είναι υπερτριπλάσιος από τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Τα στοιχεία αυτά βλέπουμε ότι υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ισχυρή τεχνολογία που θα αποτελεί την ραχοκοκαλιά του δικτύου για τη διαχείριση αυτής της μεγάλης αύξησης. Μία καινοτομική τεχνολογία όπως ακριβώς η Powerline της devolo.

  • Ποια είναι τα βήματα από την οικιακή δικτύωση στο Smart Home και στο Smart Grid;

Η devolo έχει ισχυρές βάσεις και μία μεγάλη γνώση στην τεχνολογία δικτύωσης. Με αυτή τη γνώση ήταν μόνο ένα μικρό βήμα για εμάς να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων Smart Home και Smart Grid.

Έτσι, διαθέσαμε τις Smart Home λύσεις μας devolo Home Control (έξυπνη πρίζα, αισθητήρες κίνησης, θερμοκρασίας, διαρροής νερού ή καπνού, σειρήνες κα), προσφέροντας ένα ασφαλές, ανοιχτό και ευέλικτο σύστημα που ενσωματώνει όλους τους σημαντικούς τομείς εξοικονόμησης ενέργειας, άνεσης, ασφάλειας και αυτοματοποίησης. Η σειρά σαφώς ενσωματώνει την εμπειρία μας στα Powerline, με την κεντρική μονάδα του συστήματος να βασίζεται στην τεχνολογία Powerline, συνδέοντας έτσι τις δύο σειρές προϊόντων.

Ταυτόχρονα, η devolo αναπτύσσει λύσεις και για το έξυπνο δίκτυο, γνωστό ως Smart Grid, για επικοινωνία και ασφάλεια από μία πηγή. Αυτό μας κάνει έναν από τους πιο αξιόπιστους κατασκευαστές λύσεων Smart Grid για παρόχους ενέργειας, δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες εταιρίες διαχείρισης ενέργειας. Η υλοποίηση ενός έργου Smart Grid απαιτεί καινοτόμες λύσεις και η σύνδεση όλων των τομέων για ένα ευφυές ενεργειακό δίκτυο με τρόπο επικοινωνιακό, ασφαλή και σταθερό αποτελεί μεγάλη πρόκληση, την οποία η devolo είναι σε θέσει να υλοποιήσει επιτυχώς.

  • Ποιες είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας της devolo ως προς του πελάτες και τους συνεργάτες;

         Στην devolo επιδιώκουμε η προηγμένη ποιότητα των προϊόντων μας να είναι συνώνυμη των υπηρεσιών και συνεργασιών μας.

        Για αυτό το λόγο βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε καταναλωτή και συνεργάτη για τη σωστή καθοδήγηση επιλογής προϊόντων μας, την βοήθεια σε τεχνικά ζητήματα αλλά και φυσικά σε θέματα εγγύησης.

          Ταυτόχρονα, στηρίζουμε κάθε συνεργάτη μας σε όλα τα επίπεδα (διαδικασίες, υλικό υποστήριξης, εκπαιδεύσεις, ενημερώσεις κ.α.), δίνοντας τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη διάθεση των προϊόντων μας στην αγορά. Σαν αποτέλεσμα, χάρη στο εκτεταμένο δίκτυο των συνεργατών μας, μπορούμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας με μεγάλη γεωγραφική κάλυψη.

  • Πως λειτουργεί ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ευθέως ανταγωνιστική απέναντι στα ξένα προϊόντα;

       Στην devolo δίνουμε μεγάλη έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη των προϊόντων μας και αυτό το αποδεικνύει ότι σχεδόν το 45% των υπαλλήλων της εταιρίας εργάζεται στο τμήμα R&D στην Γερμανία. Και αυτός είναι ένα από τους βασικούς λόγους που μπορούμε να αναπτύσσουμε προηγμένα προϊόντα και να βρισκόμαστε πάντα μπροστά στις εξελίξεις για ισχυρή διασύνδεση.

          Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστική, καθώς διαθέτει επαγγελματίες μηχανικούς που διακρίνονται ανά το κόσμο για τις γνώσεις και τα επιτεύγματα τους. Αν το κράτος μας επενδύσει περαιτέρω σε σχετικές υποδομές, θα μπορέσουμε να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε Έλληνας μηχανικός είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στην ομάδα έρευνας και ανάπτυξης στα κεντρικά μας γραφεία στην Γερμανία.

 

  • Πρόσφατα παρουσιάσατε το devolo Magic. Υπάρχει προοπτική για νέα καινοτόμα προϊόντα;

          Όσο αυξάνεται η ανάγκη για ισχυρό και απρόσκοπτο Internet η προοπτική για νέα προϊόντα είναι εκεί. Αυτή τη στιγμή, η σειρά devolo Magic είναι η πιο προηγμένη κατηγορία Powerline που διαθέτουμε και είναι έτοιμη από σήμερα να καλύψει τις ανάγκες του αύριο, κυριολεκτικά. Σκεφτείτε ότι τα νέα πρότυπα δικτύωσης και τσιπσετ που ενσωματώνονται στα Magic δίνουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου 8K και ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως 2400Mbps.

          Παρόλα αυτά, εμπλουτίζουμε συνεχώς την γκάμα μας, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών και τις τάσεις της αγοράς. Έτσι, λίγους μήνες πριν, λανσάραμε το νέο Magic 2 LAN triple, ένα προϊόν τέλεια εναρμονισμένο με όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες. Με την αυξανομένη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για Streaming σε υψηλή ανάλυση, OnLine παιχνίδια, ταυτόχρονη χρήση του Internet από πολλούς χρήστες, απαιτούνται υψηλέ  ς επιδόσεις δικτύου, και το Magic 2 LAN triple είναι ότι πιο κατάλληλο για να έχουμε πρόσβαση στο Internet από κάθε ηλεκτρική πρίζα. Xάρη στις τρεις θύρες LAN Gigabit που διαθέτει, μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα, χωρίς τη χρήση επιπλέον switch, η Smart TV, ο υπολογιστής και η κονσόλα παιχνιδιών, ενώ χάρη στην ενσωματωμένη πρίζα που διαθέτει καμία πρίζα δεν πάει χαμένη.

          Σύντομα θα παρουσιάσουμε και επίσημα νέα προϊόντα που θα προστεθούν στη σειρά Magic.

  • Ποιο είναι το μότο της εταιρείας και το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Το μότο της devolo είναι «Engineered in Germany»

Το μότο της devolo είναι “Engineered in Germany” και αποτελεί το σημαντικό στοιχείο που μας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και εκφράζει την δέσμευσή μας για κορυφαία ποιότητα και το οποίο μας επιτρέπει ταυτόχρονα να προσφέρουμε στους πελάτες μας μεγαλύτερης διάρκειας εγγύηση για τα προϊόντα μας ίση των τριών ετών.

 

Ελέγξτε επίσης

Απεβίωσε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος

Απεβίωσε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου και ώρα 11:10, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Β.Ε.Π.), …

Τα Περιοδικά μας