L+B 2014: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LED ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ –

Επιμέλεια: Δημήτρης Σταμούλης

 

Η Light + Building για μία ακόμα φορά πρόσφερε μία εντυπωσιακή επίδειξη του ρόλου της σαν την κορυφαία εμπορική έκθεση για το φωτισμό και τεχνολογίες αρχιτεκτονικής. Η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο για τον φωτισμό, την ηλεκτρική μηχανική, τον οικιακό και κτιριακό αυτοματισμό και το λογισμικό για τη βιομηχανία της αρχιτεκτονικής ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου, με ένα νέο ρεκόρ στον αριθμό των επισκεπτών: κατά την διάρκεια των έξι ημερών της έκθεσης, 211.500 εμπορικοί επισκέπτες (2012: 195,582) από  161 χώρες κατέφθασαν στην Φρανκφούρτη για να ανακαλύψουν τις τελευταίες καινοτομίες και λύσεις των κατασκευαστών που συμμετείχαν, μία αύξηση 8%. Την ίδια στιγμή, το επίπεδο της πολυεθνικότητας των επισκεπτών ανέβηκε κατά 3% φτάνοντας το 47%, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο επισκέπτες προήλθες εκτός Γερμανίας. Τα κράτη που εκπροσωπήθηκαν καλύτερα από θέμα επισκεπτών, μετά την Γερμανία, ήταν η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Κίνα και η Αυστρία. Υπήρξαν επίσης σημαντικές αυξήσεις από πολυάριθμες  αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Τουρκία και η Ινδονησία. Ιδιαιτέρα εντυπωσιακή ήταν η επιστροφή επισκεπτών από  την Νότια Ευρώπη με σημειώνοντας 2ψήφια ποσοστιαία αύξηση, που χαρακτηρίζει τις μετρήσεις των επισκεπτών όχι μόνο από την Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και από την Ελλάδα.

Πολλές καινοτομίες

Η δομή των επισκεπτών έδωσε έμφαση στη σημασία της Light + Building ως την κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο για το φωτισμό και τις τεχνολογίες αρχιτεκτονικής. Για τη βιομηχανία, η μεγάλη αναλογία των ξένων επισκεπτών είναι ένας σημαντικός παράγοντας για μία θετική εκτίμηση της έκθεσης. «Σχεδόν καμία άλλη έκθεση στον κόσμο δεν ξεχώρισε τόσο για τις τόσες πολλές καινοτομίες της όσο η Light + Building.

Σύνθετα και υψηλής αποτελεσματικότητας συστήματα αναπτύσσονται σε μηδέν χρόνο στους τομείς του φωτισμού στις τεχνολογίες της αρχιτεκτονικής. Εν προκειμένω, η Light + Building 2014 ξεπέρασε κάθε προσδοκία κατά πολύ και δεν άφησε καμία αμφιβολία σχετικά με την θέση της ως την  κορυφαία  στον κόσμο εμπορική έκθεση του κλάδου”, είπε ο Dr Klaus Mittelbach, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γερμανικού Οργανισμού Ηλεκτρικής & Ηλεκτρονικής Βιομηχανίας (Zentralverband Elektrotechnikund Elektronik­industrie e.V. – ZVEI).

Νέα ρεκόρ

Με 2.458 εκθέτες (το 2012 ήταν 2,302), η φετινή διοργάνωση σημείωσε αύξηση κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ αυξημένος κατά 4% ήταν και ο χώρος που καλύφθηκε από την έκθεση φτάνοντας τα 245.000 τετραγωνικά μέτρα (το 2012 ήταν  235.000 τ.μ.). Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι η Light + Building 2014 σημείωσε νέα ρεκόρ σε όλα τα σχετικά πεδία. Συνεπώς, τα συμπεράσματα που βγήκαν από τον Wolfgang Marzin, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Messe Frankfurt, είναι αντιστοίχως θετικά: «Η Light+Building  είναι μία κατηγορία μόνη της σε ό,τι έχει να κάνει με το φωτισμό, το design και τον ανερχόμενο τομέα της αρχιτεκτονικής και ενεργειακής διαχείρισης. Καθ’ όλες τις τελευταίες έξι μέρες, κατασκευαστές παρουσίασαν τη μεγάλη δυνατότητα για εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρεται  από καινοτόμες, έτοιμες να βγουν στην αγορά τεχνολογίες». Το επίκεντρο της Light+Building ήταν πάνω στην  ενεργειακή απόδοση, την ζωτικής σημασίας απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια, η οποία συχνά  παραβλέπεται στις δημόσιες συζητήσεις.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες επισκεπτών αποτελεί το γερμανικό εμπόριο ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Ο Ingolf Jakobi, γενικός διευθυντής του Κεντρικού Οργανισμού Γερμανικού Εμπορίου Ηλεκτρολογίας και Πληροφοριών Τεχνολογίας (Zentralverband der Deutschen Elektround Informationstechnischen HandwerkeZVEH), έδωσε έμφαση στην σημασία της Light + Building για το εμπόριο: “Σημειώσαμε μεγάλη επιτυχία επικεντρώνοντας στην ενεργειακή απόδοση. Οι διακρίσεις E-House και Energy Efficiency Award που δόθηκαν, σε συνδυασμό με το ZVEI ήταν σούπερ μαγνήτες επισκεπτών. Για το εμπόριο ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, η Light + Building γίνεται μία όλο και πιο πολύτιμη πλατφόρμα για ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών με τους πολιτικούς και με τις επαφές μας στα υπουργεία.”

Η ανταπόκριση των Γερμανών εκθετών σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στον τομέα ήταν άκρως θετικές. Το 85% των εκθετών που ερωτήθηκαν σε έρευνα που διεξήχθη από την Messe Frankfurt  είπε ότι το οικονομικό κλίμα ήταν ικανοποιητικό έως καλό. Εκθέτες και επισκέπτες έδωσαν στην έκθεση υψηλές συνολικές βαθμολογίες. Both exhibitors and visitors gave the fair top overall ratings. Από την μεριά των εκθετών, έφτασε το 90%, ενώ από την μεριά των επισκεπτών παρέμεινε στο ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό του 98%.

Έξυπνη διαχείριση

 

Η έξυπνη κτιριακή διαχείριση και η τεχνολογία των LED που προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας ήταν δύο από τα σημαντικότερα στοιχεία της φετινής έκθεσης. 

Το επίκεντρο της φετινής Light+Building ήταν η ενεργειακή αποδοτικότητα, η ζωτική άποψη της υπέρβασης της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια, που είναι και επικίνδυνη, μετά και την ιστορία της Φουκουσίμα, αλλά και ανεπιθύμητη από τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η βιομηχανία προσφέρει καινοτομίες και λύσεις που όχι μόνο μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων, μέσω της τεχνολογίας των έξυπνων κτιριακών υπηρεσιών, αλλά αυξάνουν το επίπεδο άνεσης εντός των κτιρίων. Αυτές οι καινοτόμες λύσεις δεν είναι μόνο οικολογικές, αλλά και πιο οικονομικές.

Στο πλαίσιο της έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης, η κορυφαία διεθνώς έκθεση εστίασε στον προσανατολισμό των κτιρίων προς τις μελλοντικές τεχνολογίες της ενεργειακής διαχείρισης, που αποτελούν ουσιώδες συστατικό του επαναπροσδιορισμού του συστήματος παροχής ενέργειας. Η ειδική εκδήλωση με τίτλο «Έξυπνα ενεργειακώς κτίρια-Το κτίριό σας στο έξυπνο δίκτυο» παρουσίασε τεχνολογίες για έξυπνα ελεγχόμενη χρήση ενέργειας. Πραγματικές εγκαταστάσεις σε πραγματική λειτουργία να δείχνουν πώς διασυνδεδεμένα κτίρια παράγουν, αποθηκεύουν, διανέμουν και χρησιμοποιούν ενέργεια σε αποκεντρωμένη βάση.

Τεχνολογία LED

Η διατήρηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελούν κινητήριες δυνάμεις και στην αγορά φωτισμού, όπου η προσοχή εστιάζεται κυρίως στη μετατροπή των παραδοσιακών πηγών φωτός σε ενεργειακά αποδοτικές λύσεις. Ο φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η σύγχρονη τεχνολογία LED με ευφυή συστήματα διαχείρισης φωτισμού επιτρέπουν την εξοικονόμηση έως και 70 % στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτός από τη νέα σχεδίαση και διάφορες επιλογές που ενσωματώνονται στην εσωτερική διακόσμηση και επίπλωση, η ψηφιοποίηση του φωτός παρέχει νέα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με αυτό, ένα από τα κύρια θέματα στον τομέα του φωτισμού στην Light + Building 2014 ήταν η σχέση αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φωτός, δηλαδή, ο αντίκτυπος του φωτός στον άνθρωπο και την υγεία του, την αποδοτικότητά του και την ευζωία του. Πέρα από τα νέα σχέδια και την ενσωμάτωση των φωτιστικών σωμάτων στο design των επίπλων, η ψηφιοποίηση του φωτός παρέχει νέα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σημαντικότερα θέματα του τομέα φωτισμού της Light + Building 2014 ήταν το «κόσμος και φως», όπως για παράδειγμα, η επίδραση του φωτός στους ανθρώπους, και την υγεία, τις επιδόσεις και την ευζωία τους.

Ελέγξτε επίσης

Τα προσωπικά προφίλ φωτισμού μπορεί να είναι το κλειδί για μια φυσική «ισορροπία φωτισμού στην εργασία»

Ο φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι …

Τα Περιοδικά μας