Κ. Κανελλάκης: «Το πλεονέκτημα της ΚΑΥΚΑΣ στην ηλεκτροκίνηση είναι η τεχνογνωσία»

Με ένα δίκτυο 70 καταστημάτων πανελλαδικά, με εξειδικευμένο προσωπικό και με τη συνεργασία πληθώρας διεθνών προμηθευτών, η «Καυκάς» είναι σε θέση να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κανελλάκης, Industry & Marine Manager / Business Development & Solutions Department της «Β. Καυκάς Α.Ε.», μας μιλά για το σχεδιασμό της εταιρείας στον ανερχόμενο τομέα της ηλεκτροκίνησης και μας παρουσιάζει τις λύσεις που προσφέρει σε ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, αλλά και σε τελικούς χρήστες.

Με δεδομένο ότι έως το 2030 ένα στα τρία αυτοκίνητα στη χώρα μας θα είναι ηλεκτροκίνητο, ποιος είναι ο σχεδιασμός της «Καυκάς» όσον αφορά τον τομέα αυτό;

– Εδώ και αρκετό καιρό η ομάδα της «Καυκάς» έχει παρατηρήσει την τάση στροφής του κοινού στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ηλεκτρική κίνηση. Η ηλεκτροκίνηση είναι ήδη παρούσα και είμαστε σίγουροι πως θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι μαζί με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα χρειαστεί απαραίτητα και τουλάχιστον ένας ηλεκτρικός φορτιστής, ενώ σε σύνθετες εγκαταστάσεις θα χρειαστεί περισσότερος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός. Για αυτόν το λόγο, σαφώς το αντικείμενο εντάσσεται στις δραστηριότητες της «Καυκάς».

Καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι και για εμάς κάτι καινούριο, μία ομάδα μηχανικών της Διεύθυνσης Business Development and Solutions μελέτησε διεξοδικά το αντικείμενο και εκπαιδεύτηκε σε όλες τις διαθέσιμες λύσεις.

Στόχος μας είναι, εκτός από την προμήθεια των φορτιστών, να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας και σχετικά με την επιλογή των κατάλληλων υλικών, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εγκατάστασης (διαβάστε εδώ).

Ποιες λύσεις προσφέρει η «Καυκάς» στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων;

– Η «Καυκάς» παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε ό,τι αφορά τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος, στις οποίες περιλαμβάνονται ο σταθμός φόρτισης, οι αναγκαίες διατάξεις προστασίας και ελέγχου, οι κατάλληλες βάσεις στήριξης για κάθε επιφάνεια, καθώς και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και την παραμετροποίηση ενός έξυπνου σταθμού.

Ένα μεγάλο μέρος του πελατολογίου μας είναι και ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες για τους οποίους ο ηλεκτρικός φορτιστής είναι κάτι σχετικά καινούριο. Η ομάδα μας μπορεί γρήγορα να τους κατατοπίσει σχετικά με τα διαθέσιμα μοντέλα, τις διαφορές τους, τις απαραίτητες προστασίες που πρέπει να εγκατασταθούν, τι πρέπει να προσέξουν ανάλογα με την εγκατάσταση που έχουν να πραγματοποιήσουν κ.ο.κ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε εφαρμογές πολλών φορτιστών πρέπει να γίνει μια ανάλυση της εγκατάστασης και των αναγκών του τελικού χρήστη, προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την εγκατάσταση σε ένα ξενοδοχείο ή κτίριο γραφείων: Θα πρέπει να προσέξουμε σε δημόσιους χώρους οι φορτιστές ή οι εξωτερικοί μετρητές ενέργειας να έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η σχετική χρέωση. Επίσης, οι φορτιστές θα πρέπει να υποστηρίζουν τη χρήση καρτών RFID, και μέσω δικτύου επικοινωνίας να στέλνουν τα δεδομένα για να γίνουν οι χρεώσεις.

Ένα ακόμη παράδειγμα αφορά τη διαθέσιμη ενέργεια του κτιρίου, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν επαρκεί για τη λειτουργία πολλών φορτιστών, οπότε πρέπει να επιτηρείται η ενέργεια που καταναλώνει η εγκατάσταση και να χρησιμοποιείται για τους φορτιστές η ενέργεια που ουσιαστικά «περισσεύει». Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ζητηθεί συγκεκριμένοι χρήστες να έχουν προτεραιότητα για να φορτίζουν ταχύτερα τα αυτοκίνητά τους.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που πρέπει να λάβουμε υπόψη και να καθοδηγήσουμε τους πελάτες μας αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεση των πελατών μας για να διερευνήσουμε μαζί τα παραπάνω και να βρούμε τη βέλτιστη λύση για κάθε περίπτωση.

Τέλος, μέσω του Kafkas Institute προγραμματίζουμε δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, προκειμένου να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας και να τους υποστηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των λύσεων που προσφέρει η «Καυκάς» στον τομέα της ηλεκτροκίνησης σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

– Έχουμε ό,τι χρειάζεται ο ιδιοκτήτης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ σε εμάς μπορεί να απευθυνθεί και ο εγκαταστάτης – ηλεκτρολόγος για ό,τι χρειάζεται προκειμένου να καλύψει την ανάγκη του ιδιοκτήτη. Διαθέτουμε ένα δίκτυο 70 καταστημάτων πανελλαδικά και εξειδικευμένο προσωπικό, μελετάμε την κάθε λύση εξατομικευμένα και συνεργαζόμαστε με πληθώρα διεθνών και αναγνωρισμένων προμηθευτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία μας συνεργάζεται με τους περισσότερους κατασκευαστές και έχει το πλεονέκτημα να προσφέρει στον πελάτη όχι ένα μόνο συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Χαρακτηριστικός παρονομαστής των ερωτημάτων που δεχόμαστε καθημερινά είναι το κόστος. Οι ενδιαφερόμενοι ζητάνε ως επί το πλείστον την οικονομικότερη λύση, χωρίς ωστόσο να έχουν εξετάσει τις άλλες παραμέτρους. Όταν συζητάμε για να δούμε τι χρειάζονται, προκύπτουν τα ερωτήματα που αναφέραμε προηγουμένως, σχετικά με τις ανάγκες του τελικού χρήστη.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας από τον ανταγωνισμό είναι η τεχνογνωσία μας και η έμφαση που δίνουμε στην υποστήριξη των πελατών μας, ώστε να καταλήξουμε στη λύση που πραγματικά χρειάζονται.

Τι ανταπόκριση έχει ο τομέας της ηλεκτροκίνησης της εταιρείας; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το επόμενο διάστημα;

– Έχουμε ήδη πολλές ζητήσεις για φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σημαντική αύξηση πωλήσεων. Μία τέτοια περίπτωση είναι η εγκατάσταση 25 φορτιστών στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι πελάτες μας έχουν αναγνωρίσει ότι η ηλεκτρική κίνηση είναι το μέλλον και η τάση της αγοράς γενικότερα, και εξετάζοντας την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θέλουν να δουν τι ακριβώς θα χρειαστούν για τη φόρτισή του.

Οι ερωτήσεις προέρχονται τόσο από τελικούς χρήστες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση ενός οικιακού ηλεκτρικού φορτιστή, όσο και από εταιρείες που σκέφτονται την αντικατάσταση μέρους του εταιρικού τους στόλου με ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, το ζήτημα είναι πιο σύνθετο, καθώς όπως ήδη ανέφερα και προηγουμένως μπορεί να χρειάζεται υποδομή για σύστημα διαχείρισης των φορτιστών. Έχουμε ήδη πολλές περιπτώσεις στις οποίες τόσο οι τελικοί πελάτες όσο και οι ηλεκτρολόγοι που αναλαμβάνουν την εγκατάσταση, καταλήγουν στις λύσεις που προτείνουμε και είναι ικανοποιημένοι από την υποστήριξη που παρέχουμε.

Υπάρχουν κάποια κίνητρα που δίνει η εταιρεία για προϊόντα και λύσεις σχετικά με την ηλεκτροκίνηση;

– Η «Καυκάς» παρέχει δωρεάν φόρτιση για τους πελάτες της στα καταστήματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρικοί φορτιστές. Διαθέτουμε ήδη πέντε σταθμούς φόρτισης στα καταστήματά μας στην Κρήτη, έναν στη Γλυφάδα, έναν στα Νέα Μουδανιά καθώς και στα κεντρικά μας γραφεία στην Παιανία. Παράλληλα, υποστηρίζουμε και το κρατικό πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» (διαβάστε εδώ).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις λύσεις της ηλεκτροκίνησης που παρέχουμε μπορεί να δει κάποιος και στο e-shop μας, το οποίο διαθέτει ειδική κατηγορία «Ηλεκτροκίνηση». Μπορεί επίσης να απευθυνθεί στο πλησιέστερο κατάστημα ή να επικοινωνήσει απευθείας με τη Διεύθυνση Business Development and Solutions των κεντρικών γραφείων μας.

Βασικός μας στόχος είναι τόσο η ενημέρωση των πελατών μας σχετικά με τις διαθέσιμες λύσεις, όσο και η εκπαίδευση των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών μέσω του Kafkas Institute για όλα τα θέματα σχετικά με την επιλογή και εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού φορτιστή.

Ελέγξτε επίσης

Π.Παπαδόπουλος: «Η Olympia Electronics θα βγει ακόμη πιο δυνατή από την πανδημία»

Μετά από 41 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά, η Olympia Electronics …

Τα Περιοδικά μας