Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LED –

H αγορά των φωτιστικών θα ξεπεράσει έως το 2020 τα 110 δις. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο και γίνεται συγκρίσιμη ως προς το μέγεθός της, μ΄αυτές των τηλεοράσεων και των οικιακών υπολογιστών. Η αύξηση του πληθυσμού και η συνεχιζόμενη τάση αστυφιλίας, αυξάνουν την ζήτηση φωτιστικών διεθνώς. Ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη μείωση των «πρώτων υλών» παγκοσμίως και οι κλιματικές αλλαγές, αυξάνουν τις ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη. Οι κυβερνήσεις σ΄όλο τον κόσμο εισάγουν νομοθετικές ρυθμίσεις για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ή και κατάργηση ενεργοβόρων προϊόντων και η βιομηχανία του φωτισμού ανταποκρίνεται επενδύοντας τεράστια ποσά στην εξέλιξη αποδοτικότερων τεχνολογιών.

Η ανακάλυψη των LED φέρνει επανάσταση στην αγορά φωτισμού και μεταλλάσει την βιομηχανία. Παρότι τα LED είναι ακόμη μια ακριβή τεχνολογία, οι τεράστιες επενδύσεις της βιομηχανίας επιφέρουν μείωση της τιμής του κατά 30 % ετησίως με συνέπεια να εισχωρεί ταχύτατα σε όλες τις εφαρμογές. Οι προβλέψεις των ειδικών του κλάδου αναφέρουν ότι μέχρι το 2020 η αγορά των φωτιστικών LED θα ξεπεράσει τα 65 δις Ευρώ που θα αντιστοιχεί με το 65 % της συνολικής αγοράς φωτιστικών. ʼλλες εκτιμήσεις ανεβάσουν το ποσοστό αυτό έως και στο 90% της αγοράς.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δυναμική και ανακατατάξεις στη παραδοσιακή βιομηχανία φωτισμού. Νέοι «παίχτες» από το χώρο των ημιαγωγών και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, εισέρχονται στην αγορά αλλά και πολλές νέες επιχειρήσεις βρίσκουν έδαφος για δραστηριοποίηση. Το κλειδί της επιτυχίας στο νέο περιβάλλον, είναι η επικέντρωση σ΄αυτό που κάνει το LED μοναδικό, δηλ. την τεχνολογία που δίνει την δυνατότητα νέων εφαρμογών με νέο design. Η επιτυχία στο χώρο σημαίνει συνεπώς απαραίτητα κατάλληλες συνεργασίες με άλλους κλάδους για την δημιουργία νέων εφαρμογών και νέων τάσεων αισθητικής.

Τα Retrofit αποτελούν το 21 % του συνολικού τζίρου των LED ενώ την μερίδα του λέοντος την καταλαμβάνουν τα φωτιστικά σώματα ( 79 % ) με την τεχνολογία αυτή. Ο χώρος των φωτιστικών με LED, αναμένεται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το πλέον ελκυστικό κομμάτι αγοράς της βιομηχανίας.

Η αντικατάσταση των MR16 και GU10 αλογόνου με LED SPOT είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των LED: (Matt Reynolds, Texas Instruments).

Η Geyer Hellas Α.Ε. έθεσε σαν στόχο να ξεπεράσει την μεγάλη αυτή πρόκληση της βιομηχανίας. Δημιούργησε μια ερευνητική ομάδα Ελλήνων επιστημών και με βάση το κέντρο της LED τεχνολογίας Shenzhen της Κίνας, ξεκίνησε προτού 1,5 χρόνια την έρευνα στον τομέα αυτό. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Δημιουργήσαμε το ισχυρότερο φωτιστικό LED GU10 / MR 16 στην παγκόσμια αγορά

Εξελίξαμε μια ολόκληρη σειρά LED με την ονομασία LENNOVA που περιλαμβάνει GU 10, Globe, panels κλπ., με εξαιρετικές αποδόσεις και επίπεδα ποιότητας.

Η αδυναμία της βιομηχανίας να εφεύρει έως σήμερα το προϊόν αυτό, οφείλεται στην υψηλή θερμότητα που παράγεται εντός του σώματος του LED κατά την διάρκεια της λειτουργίας του, με συνέπεια οι ημιαγωγοί να καταστρέφονται σε πολύ σύντομο διάστημα. Κατά συνέπεια χρησιμοποιούνται ημιαγωγοί (LED) με πολύ χαμηλή ισχύ και συνεπώς αντίστοιχη δυνατότητα φωτισμού.

Η καινοτομία της GEYER HELLAS ξεκινά από αυτό ακριβώς το κεντρικό πρόβλημα.

Διαχωρίζει ολόκληρο το σύστημα έναυσης του LED από το φωτιστικό LED με συνέπεια της μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του φωτιστικού σώματος.

Δημιουργεί δύο παράλληλους κυλίνδρους ψύξης για την καλύτερη και γρηγορότερη μεταφορά  της θερμοκρασίας από τους ημιαγωγούς προς το περιβάλλον.
Δίνει την δυνατότητα κυκλοφορίας του αέρα από το εσωτερικό του σώματος προς το περιβάλλον.

Το προϊόν έχει την δυνατότητα να προσαρμοσθεί σ΄όλα τις βάσεις φωτιστικών με διάμετρο Φ50 και η αντικατάσταση του φωτιστικού μπορεί να γίνει χωρίς καμία αλλαγή στην υπάρχουσα υποδομή.

Οι καινοτομίες αυτές που συνοδεύονται με αντίστοιχες πατέντες, καθιστούν το προϊόν αυτό το ισχυρότερο σήμερα στην παγκόσμια αγορά.

ΈΝΘΕΤΟ: Πλεονεκτήματα & Εφαρμογές

Αντικαθιστά με το ίδιο φωτιστικό αποτέλεσμα GU10 ισχύος 50W και 75W.

Φέρει πατέντες αναφορικά με την ψύξη των LED και την ξεχωριστή λειτουργία του συστήματος έναυσης, ενώ προσφέρει την δυνατότητα dimming.

Εφαρμόζεται ακόμη και σε ψηλές οροφές ξενοδοχείων, καταστημάτων και εστιατορίων

Χώροι προβολής προϊόντων, βιτρίνες, μουσεία, super markets, καθώς και σε

χώρους με υψηλές απαιτήσεις φωτισμού.

*Ο κ. Αναστάσιος Χατζίδης είναι  Head of Development LED Products της εταιρείας Geyer Hellas

Ελέγξτε επίσης

Τα προσωπικά προφίλ φωτισμού μπορεί να είναι το κλειδί για μια φυσική «ισορροπία φωτισμού στην εργασία»

Ο φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι …

Τα Περιοδικά μας