Φωτιστικός μινιμαλισμός σε εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Μαγνητίζει το βλέμμα ο λιτός γραμμικός φωτισμός σε εξοχική κατοικία της Μυκόνου. ʼμεσοι και έμμεσοι φωτισμοί στην υπηρεσία ενός μίνιμαλ αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου.

ΦΩΤΟ: Παναγιώτης Βουμβάκης

Στην εξοχική κατοικία επιφάνειας 700m2, ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός των αρχιτεκτόνων «Σ. Ανατολιάνος – Ι. Ρουσκιόνι» συνάντησε την απέριττη κυκλαδίτικη μορφολογία και την απαίτηση του ιδιοκτήτη για απλότητα.

Η δύο επιπέδων κατοικία απλώνεται στη δυτική πλευρά του νησιού, έχει πανοραμική θέα στη χώρα της Μυκόνου και ο σχεδιασμός της έγινε με στόχο να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, όπως σημειώνει η αρχιτέκτων κ. Ισιδώρα Ρουσκιόνι.

«Ο φωτισμός, μας εξηγεί, συνάδει πλήρως με τις λιτές φόρμες και τις κυκλαδίτικες μορφολογικές λεπτομέρειες και αναδεικνύει απαλά τα καθαρά ανοίγματα προς το Αιγαίο. Οι φωτισμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, ακολουθούν τη μινιμαλιστική και ταυτόχρονα γλυπτική αντιμετώπιση που κυριαρχεί στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό».

Συνολικά οι αρχιτέκτονες έδωσαν έμφαση στη μελέτη τόσο του φυσικού φωτισμού (μέσα από τις σκιές που δημιουργούν οι καλαμιές σκίασης) όσο και του τεχνητού, ο οποίος ενσωματώνεται και ενδυναμώνει τη συνολική αντίληψη των χώρων και των διαφόρων κατασκευαστικών λεπτομερειών. Γραμμικές χαράξεις έμμεσων και άμεσων φωτισμών, κατά περίπτωση, πλαισιώνουν τη θέα προς τη θάλασσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η οριοθέτηση της κουζίνας πραγματοποιήθηκε μέσω κατακόρυφης περσίδας, ειδικής κατασκευής, με ενσωματωμένο φωτισμό, η οποία επιτρέπει την ορατότητα προς τον υπόλοιπο χώρο, δημιουργώντας μια όμορφη εναλλαγή σκιών.

Στις κρεβατοκάμαρες ο φωτισμός –έμμεσος– ενσωματώνεται διακριτικά, αναδεικνύοντας τη φόρμα των χτιστών κρεβατιών και τις ντουλάπες, δίνοντας μια ανάλαφρη αέρινη αίσθηση. Η ατμόσφαιρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το συνδυασμό των υφασμάτων που επιλέχθηκαν για την κάλυψη των ντουλαπών.

Τον λιτό γραμμικό φωτισμό που επιλέγει για όλους τους χώρους της κατοικίας «υπηρετούν» άψογα τα προφίλ Kozma με Frosted Cover Liger της KLUS, τα οποία διαθέτει αποκλειστικά στην ελληνική αγορά η εταιρεία «Simple Lights». Τα προφίλ της KLUS αναδεικνύουν άψογα τα υλικά, τις υφές, τις λιτές γραμμές και τις συνεχείς λείες επιφάνειες των χώρων.

SIMPLE LIGHTS

Η εταιρεία «Simple Lights» εξειδικεύεται στη μελέτη φωτισμού με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων λύσεων που υπογραμμίζουν και ενισχύουν την αρχιτεκτονική του χώρου. Παράλληλα, εστιάζει και σε άλλες παραμέτρους, όπως είναι η ευκολία της συντήρησης, η αντοχή των προϊόντων, η ευελιξία και η ευκολία στη χρήση, καθώς και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Οι λύσεις που προτείνει η Simple Lights συνδυάζουν το σύγχρονο ντιζάιν με την προηγμένη τεχνολογία και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αναγκών: από τον φυσικό πρωινό φωτισμό μιας δημόσιας βιβλιοθήκης μέχρι τον ατμοσφαιρικό χαμηλό φωτισμό ενός νάιτ-κλαμπ? από την προθήκη ενός ιστορικού μνημείου μέχρι το εσωτερικό ενός γραφείου? και από τον ουρανοξύστη μιας μεγαλούπολης μέχρι την πιο απομονωμένη εξοχική κατοικία.

Ελέγξτε επίσης

Τα προσωπικά προφίλ φωτισμού μπορεί να είναι το κλειδί για μια φυσική «ισορροπία φωτισμού στην εργασία»

Ο φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι …

Τα Περιοδικά μας