«Φως» GLOBILED σε ιστορικό κτίριο της Λευκωσίας

Την εταιρεία GlobiLED επέλεξε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για να αναθέσει το έργο ανάδειξης των εξωτερικών όψεων του ιστορικού της κτιρίου, στη Λευκωσία της Κύπρου.

Το ιστορικό κτίριο Λυσιώτη στο κέντρο της Λευκωσίας, στη λεωφόρο Μακαρίου Γ΄, έχει κηρυχθεί διατηρητέο και συγκαταλέγεται μεταξύ των τοποσήμων της πόλης. Γι’ αυτό το λόγο προέκυψε και η ανάγκη ανάδειξης των εξωτερικών του όψεων.

Το project της μελέτης, παραγωγής και εγκατάστασης λαμπτήρων LED υψηλής τεχνολογίας από την GlobiLED ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016, και ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα αργότερα.

Όπως εξήγησε στον «Η» η αρχιτέκτων μηχανικός της GlobiLED κ. Δέσποινα Φράγκου, το κτίριο διέθετε έναν στοιχειώδη φωτισμό που δεν αρκούσε να αναδείξει τη ρυθμολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Γι’ αυτό οι άνθρωποι της GlobiLED εκπόνησαν σχετική μελέτη λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αναδειχθεί το κτίριο με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για έργο ανάδειξης όψεων, κληθήκαμε να αναδείξουμε την αρχιτεκτονική του ιστορικού κτιρίου, χωρίς να το υπερφωτίσουμε» σημείωσε η κ. Φράγκου, για να προσθέσει: «Κάθε κτίριο είναι μια μοναδική περίπτωση. Στα ιστορικά κτίρια η μελέτη για την ανάδειξή τους οφείλει να ακολουθεί την ιδιαίτερη τυπολογία και ρυθμολογία τους. Αν παρατηρήσετε το συγκεκριμένο κτίριο, θα δείτε ότι έχει το δικό του ρυθμό και χαρακτηρίζεται από μια «κανονικότητα»: τα παράθυρά του είναι ισομοιρασμένα, ενώ οι παραστάδες επαναλαμβάνονται ανά ίσα διαστήματα. Όλα αυτά είναι στοιχεία που προσμετρήσαμε κατά την εκπόνηση της μελέτης».

Παράλληλα, στόχος των μελετητών ήταν να γίνουν οι λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις κατά την υλοποίηση του έργου. Για παράδειγμα, διατηρήθηκαν υφιστάμενες παροχές, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω φθορά των όψεων.

Προβολείς και wallashers

Κατά την υλοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν τριών ειδών φωτιστικά μέσα. Καταρχήν χρησιμοποιήθηκαν προβολείς οι οποίοι τοποθετήθηκαν περιμετρικά του κτιρίου, στις πλάγιες όψεις του, για να φωτίζουν ενιαία.

Τοποθετήθηκαν επίσης γραμμικά φωτιστικά τύπου wallwashers, τα οποία μπαίνουν πολύ κοντά στον τοίχο, «γλείφουν τον τοίχο» όπως λέει η κ. Φράγκου, και αναδεικνύουν τη γραμμικότητα που είναι πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο της μορφολογίας του κτιρίου.

Την εικόνα συμπληρώνουν τα ενδοδαπέδια φωτιστικά (inground lamps), για την πλήρη ανάδειξη του ρυθμού του κτιρίου.

Σημειώνεται ότι όλα τα προϊόντα είναι παραγωγής της GlobiLED και ότι ειδικά τα inground φωτιστικά κατασκευάστηκαν εξαρχής από την GlobiLED, δεδομένου ότι αντικατέστησαν υφιστάμενα που είχαν συγκεκριμένες διαστάσεις.

Κομψότητα και οικονομία

Το όφελος από την υλοποίηση του έργου ήταν διπλό, όπως υποστηρίζει η αρχιτέκτων μηχανικός κ. Δέσποινα Φράγκου, αφενός γιατί αναδείχθηκε ένα ιστορικό κτίριο που θεωρείται τοπόσημο για τη Λευκωσία, και αφετέρου γιατί η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του έγινε με τρόπο που διασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω της χρήσης των φωτιστικών LED.

«Η πρόταση που υλοποιήσαμε, δήλωσε στον “Η” η κ. Φράγκου, εξασφαλίζει τουλάχιστον 50% εξοικονόμηση ενέργειας συγκριτικά με μια αρχιτεκτονική πρόταση που θα περιλάμβανε συμβατικά φωτιστικά. Παράλληλα εξασφαλίστηκε ένα κομψό αποτέλεσμα στις όψεις του κτιρίου, που είναι αντίστοιχο της ιστορικότητάς του».

Και… smart rooms

Σημειώνουμε ότι η GlobiLED, εκτός από τα έργα ανάδειξης εξωτερικών όψεων, αναλαμβάνει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μεγάλα έργα αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων με LED, κυρίως σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους.

Πέραν τούτου, έχει διεισδύσει και στην αγορά των ξενοδοχείων, όπου οι απαιτήσεις –όπως δήλωσε στον «Η» η κ. Φράγκου– είναι ιδιαίτερα υψηλές, λόγω και του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει στον κλάδο.

«Οι προδιαγραφές των προϊόντων σε περίπτωση τέτοιων έργων είναι παρά πολύ αυστηρές, τόνισε η κ. Φράγκου, όπως και οι απαιτήσεις για το αισθητικό αποτέλεσμα. Ήδη οι ξενοδοχειακές μονάδες διαγκωνίζονται για τα smart rooms».

Επιπλέον, η κ. Φράγκου σημείωσε ότι η εταιρεία έχει ήδη πελάτες στην αγορά των ξενοδοχείων που ζητούν RGB ταινίες LED.

Οι συγκεκριμένες ταινίες επιτρέπουν στους ενοίκους τους με ένα άγγιγμα του διακόπτη RGB Controller να επιλέγουν το χρώμα που επιθυμούν να πάρει η ταινία LED, και να διαμορφώνουν την επιθυμητή ατμόσφαιρα.

Ελέγξτε επίσης

Μελέτη φωτισμού: Δείπνο με θέα στην αθηναϊκή ριβιέρα

Tο εστιατόριο «Ιθάκη» υπήρξε για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς στη ζωή των νοτίων προαστίων, έχοντας …

Τα Περιοδικά μας