Ευαγγελία Τζανιδάκη: «Στόχος μας είναι να μη σταματήσει ποτέ η ΕΛΕΜΚΟ να είναι η πρώτη επιλογή των συνεργατών μας»

Με παρουσία 47 ετών στην αγορά, η ΕΛΕΜΚΟ συνεχίζει να καινοτομεί στον τομέα της αντικεραυνικής προστασίας, ενώ εταιρείες από όλο τον κόσμο εμπιστεύονται για τις δοκιμές των υλικών τους το εργαστήριο που ίδρυσε το 1998 και αποτελεί τη σημαντικότερη από τις επενδύσεις της.

Συνέντευξη στη Νίκη Καραθάνου

Η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΕΜΚΟ κ. Ευαγγελία Τζανιδάκη μιλά στο περιοδικό «Η» για την πορεία της εταιρείας, τα επόμενα σχέδιά της, αλλά και για το αύριο στον τομέα της αντικεραυνικής προστασίας.

– Πώς ξεκίνησε η ΕΛΕΜΚΟ;

Η ΕΛΕΜΚΟ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν από 47 χρόνια με ιδρυτή τον κ. Δημήτριο Κόκκινο και κύριο αντικείμενό της τα «Ολοκληρωμένα συστήματα αντικεραυνικής προστασίας, γειώσεων και προστασίας από κρουστικές υπερτάσεις». Με επαγγελματισμό, υπευθυνότητα, μεράκι κι αγάπη για αυτό με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε, αποκτήσαμε τεχνογνωσία, εμπειρία και εξειδίκευση πάνω στα θέματα ασφάλειας και προστασίας από κεραυνούς, θέτοντας όμως αδιαπραγμάτευτα ως βασική αρχή την εξασφάλιση της «ποιότητας» των προϊόντων και υπηρεσιών μας.

Έτσι προχωρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, και με αυτή τη βασική αρχή εκπαιδεύσαμε τους ανθρώπους της εταιρείας μας. Έτσι δημιουργήσαμε μακροχρόνιες συνεργασίες με πελάτες και προμηθευτές, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, όταν ακούγεται το όνομα της ΕΛΕΜΚΟ, αυτόματα ταξιδεύει κανείς στον «κόσμο των κεραυνών» και νιώθει σιγουριά για την «ποιότητα» των προϊόντων της.

– Ποιοι ήταν οι κυριότεροι σταθμοί στη μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας;

Θα έλεγα ότι ήταν η μετατροπή της από ΕΠΕ σε ΑΕ, οι πιστοποιήσεις ενός ολοκληρωμένου συστήματος ποιότητας σύμφωνα με τα ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, η έναρξη σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, η συγγραφή και οι εκδόσεις τεχνικών βιβλίων, η ίδρυση γραφείου στη Β. Ελλάδα. Επίσης, η ίδρυση του εργαστηρίου ολοκληρωμένων δοκιμών εξαρτημάτων αντικεραυνικής προστασίας & γειώσεων, που ήταν το πρώτο στην Ελλάδα κι ένα από τα τρία της Ευρώπης, η διαπίστευσή του κατά ISO 17025, καθώς και η παρουσία μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές με την ίδρυση δύο θυγατρικών εταιρειών στην Αγγλία και στα Αραβικά Εμιράτα.

Ήταν πραγματικά σημαντικοί αυτοί οι σταθμοί, αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες ενέργειες ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και του ’90· και αφού φάνηκε η αποτελεσματικότητά τους, κάποιες υιοθετήθηκαν και από άλλους. Και κάπως έτσι νιώσαμε ότι μπορούμε να πούμε: «Καινοτομούμε, δεν αντιγράφουμε, γιατί θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι, καινοτόμοι και να ξεχωρίζουμε από οτιδήποτε μοιάζει αλλά δεν είναι ίδιο με εμάς!».

Άφησα τελευταίο μα εξίσου σημαντικό σταθμό την ένταξη του κ. Νικόλαου Κόκκινου στη διοίκηση της εταιρείας. Οι τρεις μας, πλέον, εδώ και πολλά χρόνια, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, με κοινό στόχο η ΕΛΕΜΚΟ να μη σταματήσει ποτέ να είναι η πρώτη επιλογή των συνεργατών μας.

– Ποιο είναι το αντικείμενο της εταιρείας σήμερα; Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε;

Βασικό μας αντικείμενο είναι η παραγωγή εξαρτημάτων για συστήματα αντικεραυνικής προστασίας, για συστήματα γειώσεων και διατάξεις για την προστασία ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού από κρουστικές υπερτάσεις που δημιουργούν οι κεραυνοί. Παράλληλα, εκπροσωπώντας αξιόλογες εταιρείες του εξωτερικού, έχουμε εντάξει στην γκάμα των υλικών που εμπορευόμαστε κι άλλα συστήματα, όπως όργανα ηλεκτρικών μετρήσεων, διατάξεις για την προστασία από στατικό ηλεκτρισμό και συστήματα στήριξης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε μεταλλικές κατασκευές.

Ως προς τις υπηρεσίες μας, η τεχνική υποστήριξη και η επίβλεψη έργων είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που αναζητούν και βρίσκουν σε εμάς οι πελάτες μας. Με πολυετή εμπειρία, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί αλλά και σύμβουλοι πωλήσεων της εταιρείας μας βρίσκονται πίσω από κάθε τηλεφωνική γραμμή και είναι παρόντες σε εργοτάξια ή σε οποιαδήποτε κτιριακή εγκατάσταση κληθούν να προσφέρουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Η σύνταξη μελετών βασισμένων πάντα στις απαιτήσεις των τελευταίων σε ισχύ προτύπων, είναι και αυτές μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε, όπως επίσης οι υπηρεσίες που παρέχονται από το διαπιστευμένο εργαστήριό μας κι έχουν να κάνουν με ηλεκτρικές δοκιμές, με δοκιμές γήρανσης σε διαβρωτικό περιβάλλον, με δοκιμές καλωδίων μέσης τάσης, με διακριβώσεις οργάνων ελέγχου κ.ά.

– Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας σας;

Η εταιρεία μας από την ίδρυσή της ακολουθεί ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές, λειτουργώντας με ακεραιότητα, διαφάνεια, εντιμότητα και αξιοπιστία. Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες αρχές και αξίες συμβάλλουν σε έναν καλύτερο επιχειρηματικό κόσμο, σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας, αφήνοντας όλα αυτά κληρονομιά στις επόμενες γενεές.

Η «ποιότητα» στα προϊόντα μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε δεν είναι απλά μια λέξη που χρησιμοποιούμε για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι η κουλτούρα μας, η φιλοσοφία μας, η ένδειξη σεβασμού και δέσμευσης απέναντι στους πελάτες μας.

Η εταιρεία μας έχει πελατοκεντρικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, γιατί χωρίς τους πελάτες μας και χωρίς τους εργαζόμενους, «τους ανθρώπους μας», απλά δεν θα υπήρχαμε.

– Με ποια κριτήρια επιλέγετε το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας;

Πίσω από το όνομα ΕΛΕΜΚΟ υπάρχουν πολλοί, μοναδικοί και ξεχωριστοί άνθρωποι. Οι δικοί μας άνθρωποι! Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε όλα αυτά τα χρόνια τους ανθρώπους που  εκπροσωπούν την εταιρεία μας στους πελάτες μας, στους προμηθευτές και σε οποιονδήποτε εξωτερικό μας συνεργάτη, είναι το να διαθέτουν ήθος, να σέβονται, να εκτιμούν, να έχουν μάθει να λένε “ευχαριστώ” και “συγνώμη”· και όλα αυτά γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και μετά επαγγελματίες.

Αφού πληρούν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ως επαγγελματίες, επιλέγουμε ανθρώπους που είναι συνεπείς σε αυτό που καλούνται να κάνουν, που έχουν δίψα για μάθηση και έχουν αποφασίσει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να βαδίζουν σε δύσκολα μονοπάτια. Επιλέγουμε αυτούς που εργάζονται με μεράκι κι αγάπη για το αντικείμενό τους και θέλουν καθημερινά να εξελίσσονται. Αυτούς οι οποίοι ξέρουν όχι μόνο να φτάνουν στην κορυφή αλλά και πώς να παραμένουν σε αυτή. Επιτρέψτε μου να πω ότι αφού οι πελάτες μας και οι προμηθευτές μας αναφέρουν ότι κατέχουμε ηγετική θέση στην αγορά, τότε σίγουρα οι επιλογές των ανθρώπων μας ήταν οι σωστές.

– Ποια είναι τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Το βασικό μας πλεονέκτημα είναι ότι δεν πουλάμε απλά τα προϊόντα μας αλλά προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις στα προβλήματα των πελατών μας και μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάθε τους απαίτηση. Η έρευνα που πραγματοποιούμε στο εργαστήριό μας μας δίνει τη δυνατότητα να βρίσκουμε λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, ακόμα και στις πιο περίπλοκες εφαρμογές.

Έχουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων δοκιμασμένων επιτυχώς, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία ισχύοντα πρότυπα. Η μεγάλη αυτή γκάμα μάς κάνει ευέλικτους για τις διάφορες εφαρμογές και μας δίνει τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε τις καλύτερες δυνατές οικονομοτεχνικές προτάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και απαιτήσεις του πελάτη.

Ένα ακόμα σημαντικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι το ήθος και η συνέπεια που έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια, η πίστη και η επιμονή μας στα θέματα ποιότητας, η οποία εξασφαλίζεται μόνο με την αυστηρή τήρηση των προτύπων. Με δύναμη και φωνή υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι ο σεβασμός και η τήρηση των προτύπων δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Και μόνο έτσι χτίζονται και συντηρούνται οι μακροχρόνιες συνεργασίες.

– Το 1998 προχωρήσατε στη δημιουργία ενός εργαστηρίου δοκιμών εξαρτημάτων αντικεραυνικής προστασίας και διατάξεων προστασίας από κρουστικές υπερτάσεις. Τι προσφέρει το συγκεκριμένο εργαστήριο και ποιος είναι ο απολογισμός από τη λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία αυτού του εργαστηρίου φάνταζε τότε στα μάτια όλων σαν κάτι εξωπραγματικό και άπιαστο· σαν κάτι που δεν χρειαζόταν καν, αφού σχεδόν κανείς, εκτός από εμάς, δεν μιλούσε για πιστοποίηση, για πρότυπα, για δοκιμές.

Το εργαστήριο τότε ήταν ένα από τα τρία που υπήρχαν στην Ευρώπη. Σήμερα, 22 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο τεχνικός κόσμος, τον οποίο κι ευχαριστούμε πολύ, μιλά γι’ αυτό το εργαστήριο, το έχει επισκεφθεί, το έχει περπατήσει, έχει δει τον εξοπλισμό του, έχει ακούσει κι έχει μιλήσει με το προσωπικό του, έχει δει δοκιμές, έχει κάνει μετρήσεις στον περιβάλλοντα χώρο του κι έχει πειστεί για τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητά του.

Εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο έχουν εμπιστευτεί το δικό μας ελληνικό, πιστοποιημένο και διαπιστευμένο εργαστήριο για να κάνουν δοκιμές των υλικών τους, τα οποία συνοδεύουν με δελτία δοκιμών που φέρουν το logo της ΕΛΕΜΚΟ. Η επιμονή μας στην ποιότητα ήταν αυτή που μας έσπρωξε στη δημιουργία αυτού του εργαστηρίου, το οποίο διαθέτει άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό και μας παρέχει τη δυνατότητα αφενός να δοκιμάζουμε τα υλικά μας πριν αυτά χρησιμοποιηθούν και αφετέρου να πραγματοποιούμε έρευνα για το σχεδιασμό νέων προϊόντων, για βελτίωση των υφιστάμενων και για μελέτη του κεραυνικού φαινομένου και των συνεπειών που προκαλεί.

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών επαληθεύονται με την εφαρμογή τους σε πρωτοποριακές εγκαταστάσεις, έχουν ανακοινωθεί και έχουν τύχει αναγνώρισης και ευνοϊκών σχολίων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Και όπως έχω ήδη προαναφέρει, με την έρευνα που πραγματοποιούμε, έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε λύσεις σε δύσκολα προβλήματα· ακόμα και στις πιο περίπλοκες εφαρμογές. Το εργαστήριο αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη από τις επενδύσεις μας, προσφέροντας αναγνώριση και κύρος στην εταιρεία μας εντός κι εκτός Ελλάδας.

– Τι νέο υπάρχει σήμερα στον τομέα της αντικεραυνικής προστασίας; Ποια θα λέγατε ότι είναι η επόμενη μέρα;

Η αντικεραυνική προστασία αποτελεί υποστηρικτικό τμήμα της τεχνολογίας και των κατασκευών. Όσο εξελίσσονται οι κατασκευές και η τεχνολογία, εξελίσσεται και το αντικείμενό μας.

Για παράδειγμα τη δεκαετία του 1990 οι τηλεπικοινωνίες αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει ραγδαία εξέλιξη σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αντικεραυνική προστασία ακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε νέας εφαρμογής.

Παράλληλα, η ανάγκη αναβάθμισης της ηλεκτρικής ασφάλειας και προστασίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική για όλες τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Η ενσωμάτωση νέων καθημερινών εφαρμογών στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος από το κοινωνικό σύνολο –όπως είναι για παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση– και η αυξανόμενη χρήση συνεχούς ρεύματος (DC) σε πολλές εφαρμογές, δημιουργούν ανάγκες αναβάθμισης παλαιότερων μέτρων προστασίας (π.χ. προστασίας από κρουστικές υπερτάσεις), ώστε να καλύπτονται οι νέες απαιτήσεις.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της εταιρείας;

Θα συνεχίσουμε δυναμικά να υλοποιούμε όλα τα σχέδια που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της παραγωγής.

Βελτιώνουμε και αναπτύσσουμε τις παραγωγικές μας διαδικασίες, και συγκεντρώνουμε όλες τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε εντός της εταιρείας, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση του κόστους, μεγαλύτερη ανεξαρτησία και μεγαλύτερη ευελιξία.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το εργαστήριό μας, καθώς όχι μόνο εμπλουτίζουμε τον εξοπλισμό του αλλά και διευρύνουμε το πεδίο των υπηρεσιών του.

Τα νέα προϊόντα, επίσης, είναι πάντα μέσα στα άμεσα σχέδιά μας.

– Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση των δραστηριοτήτων σας στο εξωτερικό;

Ο εξωστρεφής προσανατολισμός της εταιρείας μας υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, και προκειμένου να καλύψουμε το μεγάλο κενό που υπήρξε στην ελληνική αγορά, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες και τις κινήσεις μας. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες, μια και η κάθε ξένη αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και τα δικά της κανάλια επικοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα, διότι πετύχαμε το στόχο μας να καλύψουμε το κενό της ελληνικής αγοράς· και σίγουρα θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση δυναμικά.

-Ποια είναι τα βασικά προβλήματα μιας εταιρείας σαν τη δική σας που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά;

Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία μας είναι κοινά για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα για όσες εταιρείες έχουμε επιλέξει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, να υπηρετούμε την ποιότητα στα προϊόντα, και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε και όχι να τη θυσιάζουμε στο βωμό του κέρδους, να φροντίζουμε για την αξιοπρεπή παραμονή των ανθρώπων μας μέσα στην εταιρεία μας, τη συνεχή επιμόρφωσή τους και να φροντίζουμε για την ανάπτυξη της ίδιας της εταιρείας μέσα από επενδύσεις και καινοτομία.

Σίγουρα έχουν ένα κόστος όλα αυτά. Και ναι, συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία, πρέπει να μειωθούν οι εισφορές, πρέπει να μειωθούν όλες εκείνες οι επιβαρύνσεις που γονατίζουν τις εταιρείες, πρέπει τα χρήματα από επιχορηγήσεις από διάφορα προγράμματα να δίνονται πιο άμεσα, για να μπορούν οι εταιρείες να έχουν ρευστότητα να κινηθούν.

Και ναι, συμφωνούμε σε όλα, αλλά επιτρέψτε μου να θέσω το θέμα και από μια άλλη οπτική. Ας ξεκινήσει άμεσα ο καθένας από μόνος του να λειτουργεί ως υπεύθυνος επαγγελματίας και ως υπεύθυνος πολίτης, που δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις.

Γιατί όσο υπάρχουν ακόμα επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, όσο υπάρχουν ακόμα επαγγελματίες που έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους, όσο υπάρχουν ακόμα επαγγελματίες που εξαπατούν τους τελικούς χρήστες με δήθεν «ποιοτικά προϊόντα», και όσο οι έλεγχοι από τους κρατικούς μηχανισμούς δεν είναι οι κατάλληλοι ώστε να είναι αποτελεσματικοί, τόσο οι δικές μας εταιρείες θα αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα που όσο και να προσπαθούν, δεν θα μπορούν να τα ξεπεράσουν.

Ας δείξουμε λοιπόν ο καθένας μας με την υπεύθυνη στάση του το σεβασμό που είναι απαραίτητος, για να κινούμαστε όλοι σε ένα υγιές και ηθικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ελέγξτε επίσης

Η Schneider Electric διοργάνωσε το πρώτο virtual Innovation Talk για τους licensed partners στη Nοτιοανατολική Ευρώπη

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, διοργάνωσε στις …

Τα Περιοδικά μας