Ενεργειακή αναβάθμιση μονάδας παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων στη Σίνδο

Η εταιρεία «Tεχνομάτ» ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο του φωτισμού, με στόχο να επιτευχθεί η χαμηλότερη κατανάλωση, η μέγιστη δυνατή απόδοση σε βάθος χρόνου και το καλύτερο –κατά το δυνατόν– αποτέλεσμα.

Η ιδιαιτερότητα των χώρων που φωτίστηκαν ήταν το μεγάλο ύψος τοποθέτησης των φωτιστικών, κάτι που απαιτούσε φωτιστικά σώματα με μεγάλη ισχύ. Μία ακόμη παράμετρος που έπρεπε να υπολογισθεί ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στις οροφές αυτών των χώρων, θερμοκρασίες οι οποίες επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED.

Παράλληλα, έπρεπε να αποφευχθεί  η τοποθέτηση βιομηχανικών σωμάτων τύπου «καμπάνας» με τεχνολογία LΕD, λόγω του όγκου που καταλαμβάνουν αυτά στο χώρο και της ιδιαίτερης φροντίδας που απαιτείται κατά τη διαδικασία του καθαρισμού τους, δεδομένου ότι επρόκειτο για μονάδα όπου διακινούνται τρόφιμα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η επιλογή του τύπου των φωτιστικών που τελικά τοποθετήθηκαν ήταν μονόδρομος: Χρησιμοποιήθηκε το Futura NB PC All της «Trevos», τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου πληρούν απολύτως τις προδιαγραφές της εφαρμογής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Futura NB PC All είναι ένα στεγανό φωτιστικό (IP 65) κατάλληλο για βιομηχανική χρήση (ΙΚ 10/ 30J), κατασκευασμένο από πολυκαρβονικό υλικό με διαχύτη από διαφανές πολυανθρακικό υλικό.

Τα ηλεκτρονικά μέρη του φωτιστικού αποτελούνται από πλακέτα LED (Osram) ισχύος 71W, με βαθμό απόδοσης 129lm/W, θερμοκρασία χρώματος 4000K και συνολική φωτεινή απόδοση 11.000 lux, με το αντίστοιχο drive (Osram). Η θερμοκρασία λειτουργίας ορίζεται στο εύρος από -20°C έως 40°C, καθιστώντας το φωτιστικό ιδανικό για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Το φωτιστικό διαθέτει στενά χαρακτηριστικά εκπομπής τα οποία αυξάνουν το ύψος της δέσμης φωτισμού.

Σημαντικό παράγοντα στην επιλογή του συγκεκριμένου φωτιστικού αποτέλεσε και η μεγάλη διάρκεια ζωής του (50.000h / L80B20), καθώς η προσβασιμότητα του χώρου δε βοηθά στην τακτική συντήρηση.

Η διαδικασία επιλογής του συγκεκριμένου φωτιστικού ξεκίνησε αρχικά από τη σύνταξη της κατάλληλης φωτοτεχνικής μελέτης από το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό του αρμόδιου τμήματος της «Tεχνομάτ», και ακολούθησε η προμήθεια των φωτιστικών.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής ήταν το επιθυμητό και ικανοποίησε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του χώρου.

Έτσι, με τη χρήση προϊόντων επαγγελματικού φωτισμού της εταιρείας «Trevos», ένα ακόμη project της «Tεχνομάτ» ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ποιοτικών εργασιακών συνθηκών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών της μονάδας παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων.

Στόχος επιτεύχθηκε

Έπειτα από την κατάρτιση της οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε έξι μήνες μετά από την τοποθέτηση των φωτιστικών, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

* Μείωση της κατανάλωσης (έως και 80%).

* Καλύτερη ποιότητα φωτισμού, λόγω αυξημένης χρωματικής απόδοσης (CRI μεγαλύτερο του 80).

* Μεγαλύτερη ένταση φωτισμού λόγω της στενής εκπομπής φωτός.

* Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους συντήρησης.

* Μείωση της θερμοκρασίας στον περιβάλλοντα χώρο.

Ελέγξτε επίσης

Μελέτη φωτισμού: Δείπνο με θέα στην αθηναϊκή ριβιέρα

Tο εστιατόριο «Ιθάκη» υπήρξε για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς στη ζωή των νοτίων προαστίων, έχοντας …

Τα Περιοδικά μας