Δημήτρης Μουστάκας: «Συνεχής και αμείωτη η προσπάθειά μας για τη βελτίωση του επαγγέλματος»

«Η συνεχής και αμείωτη προσπάθεια για τη βελτίωση του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου είναι η κύρια προτεραιότητα του ΣΕΕΗΠ», τονίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Πειραιά (ΣΕΕΗΠ), κ. Δημήτρης Μουστάκας. Ο ίδιος αναφέρεται στα αποτελέσματα της συνάντησης με τον ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας πως εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς του παράγοντες είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους εργολήπτες ηλεκτρολόγους ως συνεργάτες.

– Πώς έχει κινηθεί ο κλάδος μετά την άρση του λοκντάουν και την επανεκκίνηση της οικονομίας και ποιες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει στο εξής;

– Ο κλάδος των εργοληπτών ηλεκτρολόγων, στο διάστημα της πανδημίας και της επιβολής των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, ήταν φυσικό να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Καταρχήν, οι καταναλωτές στο διάστημα των περιοριστικών μέτρων ήταν πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω έργα και εργασίες. Σταδιακά, και ιδιαίτερα μετά το πέρας του πρώτου λοκντάουν, επανήλθε σιγά σιγά η κανονικότητα στο επάγγελμα.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είχαμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επαγγελματίες της εστίασης και άλλων παραγωγικών κλάδων που έκλεισαν, αλλά είναι γεγονός ότι ο κλάδος επλήγη αυτό το διάστημα της πανδημίας, που ήρθε σε συνέχεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Οι προκλήσεις για τον κλάδο είναι μπροστά και αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη του επαγγέλματος, την παρακολούθηση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών από τους συναδέλφους, την προσπάθεια παραγωγής νέων τεχνιτών ηλεκτρολόγων που σήμερα λείπουν από την αγορά, καθώς και τη βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος του επαγγέλματος, είτε αυτό αφορά την αδειοδότηση είτε το κανονιστικό πλαίσιο για τις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

– Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΕΕΗΠ για το επόμενο διάστημα;

– Ο ΣΕΕΗΠ είναι ένας από τους αρχαιότερους συνδέσμους εργοληπτών ηλεκτρολόγων στη χώρα, με τεράστια παράδοση και ιστορία στο συνδικαλιστικό κίνημα των ηλεκτρολόγων και των επαγγελματοβιοτεχνών γενικότερα.

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες της διοίκησης του ΣΕΕΗΠ είναι η συνεχής και αμείωτη προσπάθεια για τη βελτίωση του επαγγέλματος, για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των συναδέλφων στην προσπάθεια άσκησης του επαγγέλματος, για τη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων των συναδέλφων σχετικά με την αδειοδότηση, για την πληροφόρηση όσον αφορά τους κανονισμούς και τις τεχνολογικές εξελίξεις στο επάγγελμα, αλλά και για την ενημέρωση των καταναλωτών για τους κινδύνους από τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Άμεση προτεραιότητα αυτό το χρονικό διάστημα έχει η όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ), η οποία θα πραγματοποιηθεί 15-17 Οκτωβρίου 2021 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στην αίθουσα εκθέσεων και συνεδρίων «Μελίνα Μερκούρη».

Εμείς έχουμε αναλάβει ως οικοδεσπότες τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης σε συνεργασία με την Τεχνοεκδοτική / T-Press, και στόχοι μας είναι:

α) Να πραγματοποιηθεί με πλήρη ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

β) Να αποτελέσει την απαρχή για τη νέα πορεία του κλάδου μετά την περίοδο της πανδημίας, η οποία επέβαλε εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο απαγορεύσεις στις διά ζώσης συνεδριακές εργασίες.

Ταυτόχρονα στις άμεσες προτεραιότητες και δράσεις μας είναι τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας, και βέβαια καθημερινά εργαζόμαστε πάνω σε αυτά.

– Αρκετοί άνθρωποι του χώρου μιλάνε για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο σας. Ποια είναι η δική σας εικόνα;

– Είναι γεγονός ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις του κλάδου. Αυτό βέβαια προκύπτει από την αδυναμία της πολιτείας να προβάλει την τεχνική εκπαίδευση ως μια σοβαρή εναλλακτική λύση για τα νέα παιδιά που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση· μία λύση η οποία έχει μέλλον στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στα χρόνια μετά την κρίση που οι ανάγκες της αγοράς μεγαλώνουν και οι επιχειρήσεις του κλάδου αναζητούν νέους ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει από σχολές ηλεκτρολόγων.

Οι λύσεις δεν είναι απλές και απαιτούν ένα συνολικό σχέδιο προώθησης των τεχνικών επαγγελμάτων από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνονται:

  • Ο σωστός σχεδιασμός για την προώθηση των ωφελημάτων των τεχνικών επαγγελμάτων προς την κοινωνία.
  • Η πλήρης αναδιάρθρωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης των τεχνικών σχολών των ηλεκτρολόγων, όπου ακόμη και σήμερα –για παράδειγμα– διδάσκονται τα πρωτόκολλα ελέγχου ηλεκτρικής εγκατάστασης του 1953, ενώ ήδη έχει εκδοθεί το πρότυπο 60364 και σε λίγο θα εφαρμοσθεί στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
  • Η συνεχής και ουσιαστική συνεργασία με τους φορείς του κλάδου σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, όσον αφορά το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης, θα ήθελα να αναφερθώ στη μεγάλη προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει από κοινού με τον αείμνηστο πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Αδριανό Μιχάλαρο, με όραμα να επαναλειτουργήσουν οι τεχνικές σχολές του Πειραιά και να αναβαθμισθούν τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), ώστε να αποτελέσουν μία επιλογή για τα νέα παιδιά στην αγορά εργασίας. Αυτή την προσπάθεια, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η διοίκηση του ΣΕΕΗΠ, θα τη συνεχίσουμε αμείωτα.

– Αντιμετωπίζετε στον Πειραιά κάποια συγκεκριμένα προβλήματα που να εντοπίζονται μόνο στην περιοχή σας και όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα;

– Οι συνάδελφοι του Πειραιά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε όλη την χώρα. Δεν αποτελούμε καμία εξαίρεση, αφού τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και αφορούν τη βελτίωση του επαγγέλματος.

Η διοίκηση του ΣΕΕΗΠ, μέσα από τις προσπάθειες που κάνει και μέσα στο διεκδικητικό πλαίσιο που έχει χαράξει για την ανάπτυξη του επαγγέλματος, προσπαθεί καθημερινά και δίνει λύσεις.

Για παράδειγμα, μετά από πολύμηνη συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, δόθηκαν οι απαραίτητες έγγραφες διευκρινίσεις από την υπηρεσία όσον αφορά τα απαιτούμενα στοιχεία για τη θεώρηση των επαγγελματικών αδειών των εγκαταστατών ηλεκτρολόγων μετά την οκταετία. Είναι μία λύση σύμφωνη με τα όσα ορίζει το σχετικό ΠΔ 108/2013 και η οποία θα εξυπηρετήσει τους συναδέλφους του Πειραιά όταν θα κληθούν να θεωρήσουν τις επαγγελματικές τους άδειες.

Θεωρούμε επίσης ότι η συγκεκριμένη λύση μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να απευθυνθούν και τα υπόλοιπα Σωματεία προς τις Περιφέρειές τους, και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

– Πρόσφατα πραγματοποιήσατε συνάντηση με εκπροσώπους του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για θέματα που αφορούν τη συνεργασία σας. Υλοποιήθηκαν όσα συζητήσατε;

–Ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή την πανδημία προχώρησε σε μία κατά τη γνώμη μας απότομη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του, κλείνοντας τις πόρτες προς τους συναδέλφους. Εδώ θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο συνάδελφος δεν προσέρχεται στις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ για να σπαταλήσει το χρόνο του. Προσέρχεται για να λύσει ένα θέμα που είναι καθαρά τεχνικό και αφορά την εξυπηρέτηση του καταναλωτή για την ηλεκτροδότησή του.

Όλο αυτό το διάστημα παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα με τον ΔΕΔΔΗΕ και με το νέο μοντέλο λειτουργίας του, αφού και οι ίδιες οι υπηρεσίες του δεν ήταν απόλυτα έτοιμες να το υποστηρίξουν: τηλέφωνα που δεν απαντούσαν ποτέ, ηλεκτρονικά μηνύματα για τα οποία δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση, ραντεβού που δεν κλείνονταν κλπ.

Για όλα αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα η διοίκηση του ΣΕΕΗΠ, μετά από ενέργειές της, ζήτησε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το νέο διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ του Πειραιά αλλά και με το βοηθό διευθυντή της Περιφέρειας Αττικής τον κ. Γεώργιο Κότσαλο.

Η συνάντηση ασφαλώς και δεν ήταν εύκολη για κανέναν, αφού είχαν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα μετά από το διάστημα της πανδημίας. Ωστόσο θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τα προβλήματα που τους μεταφέραμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, και ευελπιστούμε ότι θα δώσουν λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ΣΕΕΗΠ θα απευθυνθεί εκ νέου προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΔΕΔΔΗΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα, για να διαπιστώσουμε αν προωθήθηκαν λύσεις σε ζητήματα καθημερινά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του Πειραιά.

Επίσης, με αφορμή τη συνάντησή μας ως ΣΕΕΗΠ με τους αρμόδιους του ΔΕΔΔΗΕ και μετά από επίμονες δικές μου προσπάθειες, έγινε εφικτό να πραγματοποιηθεί και συνάντηση της ΠΟΣΕΗ με τον γενικό διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ κ. Ηρακλή Μενεγάτο.

Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΗ κ. Θεόδωρο Αγγουράκη και τους συνεργάτες του όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο σε πανελλαδικό επίπεδο. Εγώ από την πλευρά μου, ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΕΗΠ, αναφέρθηκα στα θέματα που μας απασχολούν, τόσο γενικά όσο και σε επίπεδο Πειραιά. Ο γενικός διευθυντής κ. Ηρακλής Μενεγάτος μού ανέφερε ότι θέματα που αφορούν την περιοχή του Πειραιά θα πρέπει να συζητηθούν με το διευθυντή της Περιφέρειας Αττικής κ. Αθανάσιο Φουντουλάκη.

Συμπερασματικά, για τα θέματα του ΔΕΔΔΗΕ και τις συναντήσεις που προανέφερα, είναι γεγονός ότι είμαι συγκρατημένος, διότι είναι τόσα πολλά τα ζητήματα, που δεν είναι δυνατό να διευθετηθούν με μία – δύο συναντήσεις και μετά από δύο σχεδόν χρόνια. Για αυτό θα επανέλθουμε ως ΣΕΕΗΠ προς τον ΔΕΔΔΗΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους εργολήπτες ηλεκτρολόγους ως συνεργάτες. Τόσο εμείς όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ είμαστε στην ίδια πλευρά και ο στόχος μας είναι κοινός: η άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση του καταναλωτή για την ασφαλή σύνδεσή του με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ελέγξτε επίσης

ΣΕΗ Αχαΐας – ΟΕΒΕΣΝΑ: Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών …

Τα Περιοδικά μας