Χαράλαμπορς Κρινάς γενικός διευθυντής της «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ LIGHTING»

H  «Ανδρομέδα Lighting» σχεδιάζει, δημιουργεί, κατασκευάζει, ελέγχει σε κάθε στάδιο της παραγωγής και διανέμει σε όλο τον κόσμο και με το ίδιο πάθος, εδώ και μισό αιώνα, ορειχάλκινα φωτιστικά αναλλοίωτα στο χρόνο.

– Να ξεκινήσουμε με το ιστορικό της εταιρείας που ιδρύθηκε το 1966.

– Η εταιρεία μας «Ανδρομέδα Lighting» ιδρύθηκε το 1966 από τον κ. Χρήστο Μαζαράκη με σκοπό την κατασκευή ορειχάλκινων φωτιστικών και ηλεκτρολογικού υλικού –όπως είναι πρίζες, διακόπτες, φις και κουτιά διακλαδώσεως– για πλοία και βιομηχανίες.

Τα προϊόντα μας επιλέγονταν από νέα πλοία που ναυπηγούνταν ή επισκευάζονταν στην Ελλάδα και είχαν ανάγκη από υλικά εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής, καθώς και από τις πιο μεγάλες παραδοσιακές βιομηχανίες ––π.χ. από τα ΕΛ.ΠΕ. και τη «Χαλυβουργική»– που είχαν υψηλά στάνταρ αντοχής και στεγανότητας.

Ο ορείχαλκος είναι ιδανικό υλικό για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ένα πλοίο στη θάλασσα, καθώς έχει την ιδιότητα να μη σκουριάζει και είναι ουσιαστικά αθάνατος εκεί που άλλα υλικά κυριολεκτικά εξαφανίζονται μέσα σε 2-3 χρόνια.

– Ποια είναι τα στάδια εξέλιξης της εταιρείας;

– Όταν ξεκίνησε η «Ανδρομέδα Lighting», είχε μόλις τα απαραίτητα μοντέλα που απαιτούσε το πελατολόγιο, για να καλύπτει τις ανάγκες ναυπηγείων και νεωρίων.

Ήταν μια βιοτεχνία φωτιστικών για να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες της συγκεκριμένης αγοράς, με πολύ εξειδικευμένες ορειχάλκινες «χελώνες» και μερικά είδη που προέκυπταν από την ζήτηση των ναυπηγών, των εγκαταστατών ηλεκτρολόγων και των καπεταναίων.

Εκείνη την εποχή τα περισσότερα πλοία τα ναυπηγούσαν καπεταναίοι με μεράκι, βάσει των απαιτήσεών τους. Με την πάροδο του χρόνου και την πτώση των εργασιών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, αλλά και με τη δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων και την έξαρση του τουρισμού στην χώρα μας, οδηγηθήκαμε στην κατασκευή ορειχάλκινων φωτιστικών εξωτερικών χώρων και κήπων.

Με το τέλος της στρατιωτικής μου θητείας και την επίσημη είσοδό μου στην «Ανδρομέδα Lighting», ξεκινά μια νέα σελίδα για την εταιρεία.

Ξεκινώντας αρχικά από το παραγωγικό τμήμα και έχοντας γνωρίσει πλήρως την κατασκευή των φωτιστικών, ανέλαβα σιγά σιγά όλο και περισσότερους τομείς, όπως είναι οι πωλήσεις, με ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και προσωπική επαφή με τους πελάτες.

Κάθε ιδέα γινόταν ένα φως, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας νέος κατάλογος με 40 επιλεγμένα είδη, που σύντομα βρίσκονται σε κάθε σημείο της χώρας μας.

Το 2006 η «Ανδρομέδα Lighting» αγοράζει μεγάλο μέρος της γκάμας της εταιρείας του οίκου Λαμπρίδη, αυξάνοντας σημαντικά τη δική της γκάμα με πολλές δοκιμασμένες επιλογές, τις οποίες μετατρέπει σε φωτιστικά με τον γνώριμο χαρακτήρα της.

Εκδίδεται ένας νέος εκτενέστερος κατάλογος, και με την αναγνωρισιμότητα που φέρνει οδηγούμαστε σε ραγδαία αύξηση των πωλήσεων, κάτι που συνεπάγεται και αύξηση της παραγωγής, και είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευαστεί στην Αμαλιάδα ένας ιδιόκτητος παραγωγικός χώρος 9.000 τ.μ. για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας.

Το 2013, εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης της τελευταίας πεντηκονταετίας, εκδίδεται ακόμη ένας μεγαλύτερος κατάλογος με πολλές νέες προσθήκες και πολλά νέα μοντέλα δικής μου σχεδίασης που μπαίνουν στην παραγωγή.

Με τον νέο κατάλογο ξεκινώ τα ταξίδια στην Ευρώπη, μια και η εγχώρια αγορά ακολουθεί πτωτική πορεία, ώστε να επεκταθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας.

Τα επόμενα χρόνια η διαρκής ζήτηση μας οδηγεί σε επέκταση της έδρας μας σε μεγαλύτερο χώρο στον ʼγ. Ιω. Ρέντη, όπου στεγαζόμαστε μέχρι σήμερα.

– Ποιες είναι οι κατηγορίες προϊόντων που διαθέτετε στην αγορά και σε ποιους απευθύνεστε;

– Οι κατηγορίες των προϊόντων μας είναι ορειχάλκινα σποτ εξωτερικού χώρου, χελώνες, φανάρια, απλίκες, κρεμαστά φωτιστικά, κολονάκια και κολόνες με ύψος έως 3 μ., κατ’ επιλογήν του πελάτη. Και κατασκευάζονται με γνώμονα την ευκολία χρήσης από τον τελικό πελάτη, που θέλει να μπορεί να βάλει λάμπες τελευταίας τεχνολογίας LED.

Ωστόσο, δεν ξεχνάμε την ιστορία της εταιρείας που ξεκίνησε με τα ποντοπόρα πλοία. Πάντα έχουμε στη σκέψη μας πώς ένας ναυτικός θα άλλαζε εν μέσω καταιγίδας μια καμένη λάμπα χωρίς να κινδυνεύσει να βρεθεί στο νερό. Και βάσει αυτού του σεναρίου, αναπτύσσουμε διαρκώς την γκάμα μας, ώστε ο τελικός πελάτης μας να μπορεί να κάνει χρήση του φωτιστικού εύκολα, μια και το αντικείμενο που θα επιλέξει θα μείνει μαζί του για όλη τη διάρκεια του βίου του.

Απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες φωτισμού και ηλεκτρολογικού υλικού, καθώς και σε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και διακοσμητές.

Και μέλημά μας είναι η ποιότητα σε συνδυασμό με λογικές τιμές, για ένα προϊόν που ξεκινά από το κράμα του ορείχαλκου και ακολουθεί όλη τη διαδικασία της χύτευσης, της λείανσης, της επεξεργασίας, του χρωματισμού και της συναρμολόγησης, για να φτάσει στον τελικό πελάτη με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά CE αλλά και με ISO9001:2015, γρήγορα και με σωστή συσκευασία.

– Ποια στοιχεία δίνουν στα προϊόντα σας ξεχωριστό και αξιόπιστο χαρακτήρα;

– Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα. Ξεκινάμε από την πρώτη ύλη, που είναι πιστοποιημένος ορείχαλκος, γυαλί και ορειχάλκινες βίδες, υλικά ελεγμένα από εμάς, και καθοδηγούμαστε από το πάθος και το μεράκι μας για ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Μετά, με την ποικιλία φινιρισμάτων εξαιρετικής αντοχής και καλαισθησίας, διαφοροποιείται καλόγουστα το ίδιο μοντέλο σε νίκελ, οξιντέ, μαύρη οξείδωση, κασσίτερο και ματ αντικέ. Ο κασσίτερος και το ματ αντικέ μάλιστα παράγονται στην Ελλάδα μόνο από την «Ανδρομέδα Lighting».

Η αξιοπιστία μας έγκειται στο μεγάλο έλεγχο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, στην υψηλή στεγανότητα, στην εμπειρία του εργατικού δυναμικού –που είναι άρτια εκπαιδευμένο σε όλα τα στάδια της παραγωγής– αλλά και στην παροχή ανταλλακτικών για ό,τι προκύψει.

– Πώς γίνεται η προβολή των προϊόντων σας;

– Λαμβάνουμε μέρος στις πιο σημαντικές εκθέσεις στον ηλεκτροφωτισμό, όπως είναι η Elec.tec, με τελευταία συμμετοχή το Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Με περίπτερο προσβάσιμο άμεσα και από τις δύο εισόδους της έκθεσης, δεχτήκαμε χιλιάδες επισκέπτες –επαγγελματίες του χώρου από κάθε μεριά της Ελλάδας– στο custom made stand μας, όπου όλο το προσωπικό πωλήσεων και υποστήριξης δεν σταμάτησε στιγμή να λύνει απορίες, να δείχνει νέα προϊόντα αλλά και να τονίζει τη χρηστικότητα των παλαιών. Και ο κάθε επισκέπτης έφευγε με μια ευρύχωρη τσάντα «Ανδρομέδα Lighting» γεμάτη καταλόγους και πληροφορίες για τη δουλειά μας.

– Η παραγωγική σας μονάδα κατασκευάζει εξολοκλήρου το προϊόντα ή συνεργάζεστε και με αντίστοιχους οίκους του εξωτερικού;

– Προσπαθήσαμε –και πιστεύουμε ότι το καταφέραμε– να δείξουμε ότι η «Ανδρομέδα Lighting» είναι πλέον εργοστάσιο που μπορεί να καλύψει ειδικές απαιτήσεις των πελατών μας με επαγγελματισμό, ευκολία και ταχύτητα, αλλά κυρίως με σεβασμό στην απαίτησή τους για ποιότητα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είμαστε αυτόνομοι και παράγουμε χωρίς τη συνδρομή εξωτερικών συνεργατών, ενώ αντιθέτως, προμηθεύουμε προϊόντα μας σε πολλές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε στο εξωτερικό.

– Πόσο συμβάλλει το προσωπικό σας στην κατασκευή αμιγώς ελληνικών προϊόντων;

– Η «Ανδρομέδα Lighting» είναι αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με τεράστιες δυνατότητες.

Το προσωπικό αυξάνει σταθερά την τελευταία πενταετία, και ο ρόλος του είναι σημαντικός σε όλη τη διαδικασία κατασκευής και συναρμολόγησης, αφού μιλάμε για χειροποίητο προϊόν.

Όλοι εκπαιδεύονται διαρκώς στην τέχνη τους. Ο κάθε μάστορας βάζει ένα κομμάτι από την ψυχή του για να παραχθούν τα φωτιστικά, και κάθε φορά τους υπενθυμίζω ότι πρέπει να τα κατασκευάζουν σαν να ήταν για το δικό τους σπίτι.

– Ποιο είναι το μερίδιό σας στην εγχώρια αγορά και πόσο ανταγωνιστική είναι η εταιρεία σας;

– Το μερίδιό μας στην ελληνική αγορά είναι διαρκώς αυξανόμενο και εξαρτάται από τη ζήτηση των Ελλήνων που ζουν σε μια ευλογημένη χώρα, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ευρώπης.

Παρά την αύξηση όμως, μόλις το 30% της προσπάθειάς μας αφορά την εγχώρια αγορά.

Την τελευταία 5-ετία εξάγουμε πάνω από το 70% της παραγωγής μας σε παγκόσμιο επίπεδο, ακολουθώντας μια εξωστρεφή και επιθετική πολιτική αλίευσης νέων πελατών, οι οποίοι αγοράζουν από εμάς ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Η συγκεκριμένη πολιτική μας αυξάνει και τις ελληνικές εξαγωγές προς χώρες από τις οποίες παραδοσιακά μόνο εισάγουμε.

– Ποιο είναι το σύνθημα με το οποίο θα συνοψίζατε με μια φράση τη στρατηγική της εταιρείας σας;

– Το σύνθημα της εταιρείας είναι: «Φωτίζουμε τα βήματά σας σε στεριά και θάλασσα»!

Θεωρούμε ότι εκφράζει τα προϊόντα μας, που πλέον τοποθετούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους κτιρίων, αλλά δεν ξεχνάμε και τα πλοία και την παράδοση 54 ετών, η οποία ξεκίνησε από φωτιστικά που αντέχουν για μια ζωή στους ωκεανούς και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

– Μετά την πολύχρονη οικονομική κρίση, μπαίνουμε σε μια βαθύτατη ύφεση λόγω της πανδημίας. Πώς σχεδιάζετε, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το μέλλον της εταιρείας;

– Με το τέλος της Elec.tec 2020, η επόμενη στάση της «Ανδρομέδα Lighting» δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από τη «Light and Building» στην Φραγκφούρτη 8 με 13 Μαρτίου.

Δυστυχώς ο κορονοϊός έβαλε τέλος στα εκθεσιακά μας σχέδια για το 2020, την ώρα που είχαμε μεταφορικά «βάλει το κλειδί στη μηχανή» του φορτηγού για να ξεκινήσουμε.

Η έκθεση αναβλήθηκε και κατόπιν ακυρώθηκε για το 2022, και ξεκίνησαν τα γνωστά μέτρα που πολλά από αυτά είναι ακόμη σε ισχύ.

Μέσα από απανωτές κρίσεις, καταφέραμε όχι απλώς να επιβιώσουμε αλλά να εξελιχθούμε, μέσα από λύσεις που αφορούν όλα τα παλιά κανάλια πώλησης, αλλά και με την ψηφιοποίηση της εταιρείας και την παρουσία της στο internet, ώστε να οδηγούμε τις εξελίξεις και να μην αφουγκραζόμαστε απλά και καθυστερημένα τάσεις που θα θέλαμε αλλά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Η ευελιξία, η άμεση κατασκευή στην Ελλάδα, η παροχή λύσεων και ανταλλακτικών για ό,τι προκύψει, οι εξαιρετικές τιμές για ένα χειροποίητο ορειχάλκινο προϊόν, η πιστοποίηση με ISO και CE για την ΕΕ αλλά, κυρίως, η αστείρευτη φαντασία, το know how και η δημιουργικότητα, θα κάνουν την εταιρεία να συνεχίσει την πορεία της για πολλά ακόμη χρόνια με την 3η γενιά, η οποία ήδη έχει ιδέες που θα γνωρίσετε με τα νέα μας φωτιστικά, που θα βγουν σύντομα στην παραγωγή.

Πιστεύουμε στην ελληνική ιδιοσυγκρασία και πολυπραγμοσύνη και στα θετικά μας στοιχεία, και πάμε μπροστά.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Νίκος Μπρίνιας Chief Commercial Officer της Edision Hellas

O chief commercial officer της Εdision Hellas κ. Νίκος Μπρινιάς μίλησε στον «Ηλεκτρολόγο» για την …