ΑΣΤΙΚΗ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ ΜΕ ΦΩΤΕΙΝΗ ΙΣΧΥ –

Από την: OSRAM

 

Το κτίριο Freiheitshalle  (“Freedom Hall”) -ένας χώρος εκδηλώσεων με πλούσια παράδοση- γνωστό στο ευρύ κοινό και ως το κτίριο της Ελευθερίας βρίσκεται στην περιοχή Hof της Γερμανίας  και είναι το μεγαλύτερο πολυχρηστικό κτίριο στην Βορειοανατολική Βαυαρία.

Το συγκεκριμένο κτίριο απέκτησε την φήμη του μέσω των εταιρειών τηλεοπτικών Παραγωγών και το όνομα του έχει περάσει τα σύνορα της Γερμανίας, επίσης το κτιριακό συγκρότημα είχε γίνει γνωστό γιατί το 1989 είχε γίνει συνώνυμο της ελευθερίας για πολλούς πρόσφυγες από την Ανατολική Γερμανία που ταξίδεψαν ως εκεί μέσω της Γερμανικής πρεσβείας στην Πράγα.

Μετά από 35 χρόνια το κτίριο Freiheitshalle μπήκε σε κρατικό πρόγραμμα αναβάθμισης και αποκατάστασης. Μετά από ένα διετές πρόγραμμα θεμελιώδους ανακαίνισης τον Σεπτέμβριο του 2012, το κτίριο ήταν έτοιμο να υποδεχτεί εκ νέου επισκέπτες και να παρουσιάσει στο κοινό αίθουσες και πολυχώρους με μοντέρνα αλλά και συνάμα λιτή αισθητική.

 

Ένα λαμπερό κέλυφος

 

Παρατηρώντας κανείς εξωτερικά το κέλυφος του κτιρίου  το   Freiheitshalle είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Η ανακατασκευασμένη οροφή του εκπέμπει λαμπρό φώς στον περιβάλλοντα χώρο και είναι ευδιάκριτη από μεγάλη απόσταση στο νυχτερινό τοπίο της ευρύτερης περιοχής (Εικόνα 1). Η γυάλινη κατασκευή δείχνει στην όψη ως ένα UFO γιγαντιαίων διαστάσεων που αιωρείται στον αέρα. Το εντυπωσιακό οπτικό εφέ επιτυγχάνεται φωτίζοντας την γυάλινη υπερκατασκευή με 23.000 μπλε Φωτεινά σημεία που κατασκευάστηκαν από την OSRAM.

Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στο αρχιτεκτονικό γραφείο Seemuller GmbH και στο μελετητικό γραφείο φωτισμού Licht am Bau GmbH που συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση  του έργου με την εμπειρία του στον φωτισμό γυάλινων κατασκευών.

Εξειδικευμένοι μηχανικοί ανέπτυξαν μηχανολογικές λύσεις που συνδύασαν μεταλλικές κατασκευές , υαλοπετάσματα και συστοιχίες LED modules   που δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό οπτικό εφέ. Το συγκεκριμένο εφέ δημιουργείτε μέσω πολλαπλών ανακλάσεων στα μεταλλικά πάνελ τύπου sandwich (Εικόνα 2).

Sky Lobby με αλυσίδες LED, BackLED M από την Osram (Φωτογράφος: Stefan Dauth)

Πλούσιο  και ενεργειακά αποδοτικό θέαμα

 

Το μπλε της ελπίδας που πηγάζει από την γυάλινη Φωτιζόμενη οροφή του Freiheitshalle στέκει και ως σύμβολο του προσωνυμίου που του έχει αποδοθεί ως κτίριο της  Ελευθερίας. Ο καινοτόμος και παράλληλα συμβολικός Φωτισμός βασίζεται στις περίπου 350 αλυσίδες φωτισμού  που αποτελούνται από LED Modules BACKLED M μπλε χρώματος.

Τα συγκεκριμένα LED Modules της OSRAM είναι κατάλληλα για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο με βαθμό προστασίας από την σκόνη και το νερό , IP 66. Τα προϊόντα της σειράς  BACKLED  ενσωματώνουν επιπλέον την  οπτική τεχνολογία flat ray που τα καθιστά ιδανικά για οπίσθιο φωτισμό επιφανειών μιας και χάρη σε ειδικούς φακούς  επιτρέπουν στα LED modules μεγάλη απόσταση μεταξύ τους κατά την τοποθέτηση διατηρώντας όμως σε κάθε περίπτωση την ομοιογένεια της Φωτεινότητας ( δεν υπάρχουν σκοτεινά η υποφωτισμένα σημεία πάνω στην φωτιζόμενη επιφάνεια). Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας τόσο στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (LED modules και μετασχηματιστές) όσο και στην καταναλισκόμενη ενέργεια.

Η κάθε αλυσίδα φωτισμού αποτελείται από 60 LED modules και έχει μήκος 7.20 μέτρα. Το κάθε LED module έχει ηλεκτρική κατανάλωση ίση με 0.5W αυτό λοιπόν σημαίνει  ότι η λύση της OSRAM δεν είναι μόνο εξαιρετικά αποδοτική μόνο στο εφέ του φωτισμού,  αλλά και στην ενεργειακή κατανάλωση η οποία για το σύνολο του έργου είναι ίση με 10KW που αντιστοιχεί με την ηλεκτρική κατανάλωση 6 σεσουάρ περιποίησης  μαλλιών.

Τα LED modules της OSRAM τροφοδοτούνται από την σειρά μετασχηματιστών σταθερής τάσης της OSRAM OPTOTRONIC OT 12V_P με βαθμό προστασίας IP67 και πιστοποίηση κατά ENEC.

Οι σειρές προϊόντων BACKLED M & OPTOTRONIC OT* Protected φτιάχνουν μια ομάδα προϊόντων  που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της εγκατάστασης σε κάθε εφαρμογή εξωτερικού φωτισμού.

Το εσωτερικό, από την άλλη, διαθέτει χωνευτά φωτιστικά LEDVANCE M που δημιουργούν μια ελκυστική ατμόσφαιρα στο χώρο του εστιατόριο Libertas (Εικόνα 3).
Τα φωτιστικά στοιχεία της εταιρίας προσφέρουν κατά αυτό το τρόπο ένα συναρπαστικά σύγχρονο φωτισμού κτίριο για το Freiheitshalle στο Hof.

Τα χωνευτά φωτιστικά LEDVANCE M της OSRAM υπογραμμίζουν την ελκυστικό περιβάλλον του εστιατόριου Libertas (Φωτογράφος: Stefan Dauth)

Ελέγξτε επίσης

Τα προσωπικά προφίλ φωτισμού μπορεί να είναι το κλειδί για μια φυσική «ισορροπία φωτισμού στην εργασία»

Ο φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι …

Τα Περιοδικά μας