Αντ. Αλιμπέρτης (Σ.Ε.Π.Η.Υ.): Κύριο μέλημά μας για το 2021 είναι η προώθηση του ελληνικού σήματος

Το 2020 ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με αρνητικές έως και καταστροφικές, για κάποιους, συνέπειες. Η πανδημία δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει αρνητικά και τους Έλληνες παραγωγούς ηλεκτρολογικού υλικού.

*Γράφει ο κ. Αντώνης Αλιμπέρτης

Από το ξεκίνημα του πρώτου lockdown άρχισαν να εμφανίζονται οι επιπτώσεις, με την κίνηση της αγοράς να είναι περιορισμένη το Μάρτιο, ο οποίος παραδοσιακά είναι ένας μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται αυξημένη κίνηση, αφού είναι λίγο πριν από το Πάσχα.

Με την άρση του lockdown, τον Ιούνιο, η αγορά κινήθηκε ανοδικά, αλλά όχι με τον αναμενόμενο ρυθμό· για να φτάσουμε στον Αύγουστο, που παραδοσιακά πρόκειται για έναν νεκρό μήνα. Από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα, και με την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, η κίνηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς ο κόσμος εμφανίζεται ακόμη «μουδιασμένος».

Παράλληλα, ο σχεδιασμός του Συνδέσμου μας για τις δράσεις του 2020 ανακόπηκε βίαια με την έναρξη της πανδημίας, και περιορίστηκε στην πραγματοποίηση της γενικής μας συνέλευσης μέσω διαδικτύου. Καταφέραμε, ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν το πρώτο lockdown, να παρουσιάσουμε επίσημα για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση «Elec.tec / Ηλεκτρολογικό Υλικό – Φωτισμός», την πρωτοβουλία μας για το «ελληνικό σήμα».

Το «ελληνικό σήμα» είναι η ταυτότητα των ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, το οποίο παραχωρείται από τον Σ.Ε.Π.Η.Υ. σε προϊόντα των μελών μας, μέσα από μία σειρά διαδικασιών που έχουν θεσμοθετηθεί με αυστηρά κριτήρια. Κάθε προϊόν που το φέρει, είναι ελληνικό και κατασκευάζεται εξολοκλήρου στη χώρα μας. Είναι ποιοτικό, με άριστες πρώτες ύλες, άρτιο σχεδιασμό και λειτουργικότητα. Είναι ασφαλές, αφού είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Είναι ανταγωνιστικό, αφού έχει αρμονική σχέση ποιότητας και τιμής.

Η πρωτοβουλία μας, λοιπόν, έχει ως στόχο να προωθήσει τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα μας και να αναδείξει τα οφέλη που απορρέουν για τον κλάδο, αλλά και γενικότερα για την οικονομία του τόπου.

Κοιτώντας λοιπόν μπροστά, με αισιοδοξία και υπομονή, θέτουμε ως κύριο μέλημά μας για το 2021 να προωθήσουμε το «ελληνικό σήμα», κάνοντάς το γνωστό παντού, από το πρωτογενές στάδιο του κλάδου μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Ουσιαστικά, θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που δεν καταφέραμε το 2020, λόγω της πανδημίας: Μέσα από δράσεις και με κάθε δυνατό τρόπο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο για το «ελληνικό σήμα» και τα οφέλη του, τόσο για τον κλάδο όσο και για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση του κλάδου απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και να μη μείνουν σε επίπεδο εξαγγελιών. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερη στήριξη, με επιστροφή ασφαλιστικών, με κίνητρα για δάνεια κλπ., καθώς έχουν προβλήματα (ρευστότητας, οφειλές παλαιότερων ετών κλπ.) τα οποία δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ζητάμε ουσιαστικά να «αναπνεύσει» η αγορά, αλλά με συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα.

*Ο κ. Αντώνης Αλιμπέρτης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού (Σ.Ε.Π.Η.Υ.).

Ελέγξτε επίσης

Αλ. Σδούκου: Η ηλεκτροκίνηση «φορτίζει» νέες επαγγελματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας

H προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της Κυβέρνησης για …

Τα Περιοδικά μας