ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΘΕΣΕΙΣ

Αυτή τη φορά οι εκλογές έβγαλαν κυβέρνηση. Αυτό ανακούφισε όσους φοβήθηκαν μήπως τα λεφτά στην τσέπη τους αλλάξουν όνομα, επίσης τους αυτόκλητους «ηγέτες» της ευρωζώνης και φυσικά τους δανειστές μας. Στο δράμα της Ελλάδας πάντως, η αυλαία δεν έπεσε.

Η ηρεμία, η σταθερότητα και η διαμόρφωση έστω και μιας υποψίας ελπίδας για το αύριο εξακολουθούν μη ορατές. Γιατί με την οικονομία της σε ελεύθερη πτώση, με τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων που έχουν προαποφασισθεί και τώρα θα γίνουν, με το κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, με την περικοπή 3 δις, ακόμα, από τις κρατικές δαπάνες μέχρι το τέλος του χρόνου, η ύφεση θα επιδεινωθεί και μαζί και η κοινωνική αναταραχή.

Για να μην παρεξηγηθούμε: Δεν τα λέμε αυτά επειδή προέκυψε η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Θα ίσχυαν στο ακέραιο όποια κυβέρνηση και αν προέκυπτε. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα της ευρωζώνης. Το βλέπουμε άλλωστε ότι εξακολουθεί  να επιδεινώνεται καθημερινά, όχι μόνο και στις άλλες «υπό θεραπεία» χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία) αλλά και στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Κύπρο…

Το ενιαίο νόμισμα ήταν πράγματι απαραίτητο στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με τον τρόπο όμως που έγινε, ήταν προδιαγεγραμμένη η καταστροφή του. Μια καταστροφή που -αν συμβεί- θα συμπαρασύρει και την ίδια την  Ένωση.

Καθιερώνοντας ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς να καθιερώνεις ταυτόχρονα και ενιαία οικονομική πολιτική:

ΠΡΩΤΟΝ: Δίνεις το δικαίωμα στις λεγόμενες «αγορές» να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των «αδύναμων» χωρών της Ένωσης οι οποίες μάλιστα δεν μπορούν να αντιδράσουν γιατί δεν χειρίζονται οι ίδιες το νόμισμά τους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Με τον Νότο να δανείζεται με επιτόκιο 4-7% και να βρίσκεται σε διαρκή πτώση και τον Βορρά να δανείζεται με 0-1% και να αποθησαυρίζει κεφάλαια, οι διαφορές μεγαλώνουν ανάμεσα στους εταίρους –στο όνομα μάλιστα της… σύγκλισης. 

Δεν είναι τυχαίο που οι 9 στους 10 οικονομολόγους του πλανήτη θεωρούν «λάθος», «γκάφα» ή «παραλογισμό» αυτό που γίνεται στην ευρωζώνη. Και που όλοι αναρωτιούνται που το πάνε οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου, εκφράζοντας μάλιστα και διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο την πορεία προς δύο ευρώ. Ένα ισχυρό και ένα… ιμιτασιόν.

…Στο μεταξύ στην Ελλάδα, με φοβισμένους πολιτικούς, ακόμα πιο φοβισμένους πολίτες και με μέσα ενημέρωσης που διατάσσουν και τους δύο σε συμπεριφορές τύπου «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», προχωράμε χωρίς εθνικό σχέδιο. Όπου μας πάνε η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σόϊμπλε. Κι ας κάνουμε το σταυρό μας ότι θα μας βγει σε καλό…

 

 

Κλείσιμο [X]