ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΛΕΜΕ "ΟΧΙ" ΣΕ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Λίγες ημέρες μετά την πραγματοποίηση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΠΟΣΕΗ στη Θεσσαλονίκη, ο «Η» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΕΗ Κορινθίας κ. Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο, άνθρωπο με πολυετή πείρα στο χώρο, και ζήτησε τη γνώμη του για όσα εξελίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους ηλεκτρολόγους-εγκαταστάτες.

Ο κ. Δημητρόπουλος μάς μίλησε ακόμα για το κρίσιμο ζήτημα της ηλεκτρικής ασφάλειας αλλά και για τις δράσεις που προετοιμάζει ο Σύνδεσμος για το υπόλοιπο της χρονιάς.

– Στον απόηχο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της ΠΟΣΕΗ, ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε τελικά; Θεωρείτε ότι το μήνυμα της συνέλευσης «η ισχύς εν τη ενώσει» βρήκε εφαρμογή στην πράξη;

– Κοιτάξτε, ομολογουμένως ήταν μια δύσκολη γενική συνέλευση, πράγμα που αποδεικνύεται και από τη μαραθώνια διάρκειά της. Παρά το γεγονός όμως ότι διήρκεσε σχεδόν 10 ώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις εισηγήσεις για τα σοβαρά θέματα του κλάδου.

Η αίσθηση που αποκόμισα, παρά τις εντάσεις και τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφηκαν στη διάρκειά της γενικής συνέλευσης, είναι ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και έτσι θα αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα που μας αφορούν. Χωρίς καμία αμφιβολία, το μήνυμα «η ισχύς εν τη ενώσει» βρήκε απόλυτη εφαρμογή στην πράξη.

– Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πιο κρίσιμα θέματα που θα απασχολήσουν κυρίως τον κλάδο στο προσεχές διάστημα;

– Τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας-εγκαταστάτης εδώ και καιρό είναι η μαύρη εργασία και το φορολογικό καθεστώς. Δυστυχώς η Πολιτεία είναι και στα δύο απέναντί μας.

– Ποιος πιστεύετε ότι θα ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισής τους;

– Εμείς οι άνθρωποι του κλάδου δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της μαύρης εργασίας. Δεν είμαστε ούτε εφοριακοί ούτε χωροφύλακες, ούτε είναι ο ρόλος μας να καρφώνουμε τους συντοπίτες μας.

Η Πολιτεία οφείλει να εξαλείψει τη μαύρη εργασία. Κατανοούμε τις δυσκολίες των συναδέλφων και ότι κάποιοι έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τα βιβλία τους. Και ως άνθρωποι τους έχουμε συνδράμει στο παρελθόν, όμως δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε τη μαύρη εργασία. Οι άνθρωποι που καταφεύγουν σ’ αυτήν είναι απέναντί μας.

Από την άλλη πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε τη φορολογία που μας έχει επιβάλει η Πολιτεία. Δεν είναι δυνατό το κράτος να φορολογεί τον ηλεκτρολόγο-εγκαταστάτη με τα ίδια μέτρα και σταθμά που φορολογεί μια επιχείρηση. Δεν είμαστε φοροφυγάδες. Έχουμε δουλέψει τόσα χρόνια και έχουμε αποδώσει τους φόρους μας.

Η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, συνομιλώντας όμως με ανθρώπους του κλάδου που ασκούν το επάγγελμα, που είναι μάχιμοι και ζουν από αυτό. Δεν μπορεί να συνομιλεί με ανθρώπους που δεν ξέρουν τι είναι οικοδομή.

– Εκτιμάτε ότι προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και σχεδιασμοί για την υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ρεύματος και την εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών συνεπάγονται περισσότερη δουλειά για τους συναδέλφους σας;

– Προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι καλά όχι μόνο για τους ηλεκτρολόγους αλλά και για άλλους επαγγελματίες, αρκεί να εφαρμόζονται και να μη μένουν στα χαρτιά. Σε ό,τι αφορά την υπογειοποίηση των δικτύων και τους «έξυπνους» μετρητές, προφανώς μπορούν να ανοίξουν δουλειές, στις οποίες είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι μπορούν να ανταποκριθούν με πλήρη επάρκεια.

– Τον τελευταίο καιρό έρχεται συχνά στο προσκήνιο το θέμα των ρευματοκλοπών. Παρά τις διακηρύξεις προς το αντίθετο, φαίνεται ότι το φαινόμενο διογκώνεται. Ποια είναι η εικόνα που έχετε στην περιοχή σας;

– Ρευματοκλοπές υπήρχαν πάντα στην περιφέρειά μας. Δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί πολύ. Κατά την άποψή μου, οφείλει ο ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει δράση. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το Μάρτιο ενημερώσαμε ως Σύνδεσμος το ΔΕΔΔΗΕ για την ύπαρξη ύποπτου μετρητή στην περιοχή μας και ακόμα δεν έχουν ανταποκριθεί.

– Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ασφάλεια, τι νομίζετε ότι απαιτείται ώστε να μπει αυτό το κρίσιμο θέμα στη δημόσια ατζέντα και να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή;

– Το θέμα της ηλεκτρικής ασφάλειας είναι πολύ σοβαρό. Ένα σφάλμα μπορεί να είναι μοιραίο. Πέρσι είχαμε ένα τραγικό περιστατικό με το θάνατο συντοπίτη μας από ηλεκτροπληξία. Προσωπικά μάλιστα προσπάθησα να κινητοποιήσω τις Αρχές για την αναζήτηση των αιτίων του τραγικού γεγονότος, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Έχει περάσει ένας χρόνος, και ακόμα δεν έχουμε μάθει τι ακριβώς συνέβη. Για την ανάδειξη του ζητήματος της ηλεκτρικής ασφάλειας απαιτείται κυρίως σωστή ενημέρωση των πολιτών από την Πολιτεία, και όχι μόνο, με καμπάνιες και με εκπαίδευση μέσα στα σχολεία.

– Πού επικεντρώνει ο Σύνδεσμός σας τις δράσεις του για τη χρονιά που διανύουμε;

– Το 2018 ξεκίνησε με ένα ενημερωτικό σεμινάριο που οργανώσαμε σε συνεργασία με τη Schneider, και συνεχίστηκε με την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη διοργάνωση του περιφερειακού κλιμακίου.

Έχουμε ήδη προγραμματίσει και άλλα σεμινάρια με τις εταιρείες «Τεχνική Ανάπτυξη» και «Sambo», αλλά και ξεχωριστές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των εταιρειών «Καυκάς» στην Παιανία και «Κουβίδης» στην Κρήτη. Παρά τις δυσκολίες πιστεύω ότι και η φετινή θα είναι μια καλή χρονιά για το Σύνδεσμό μας.

Με την ευκαιρία θέλω να απευθύνω μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους να παραμείνουμε ενωμένοι και κοντά στα σωματεία μας. Εγώ από την πλευρά μου μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ο Σύνδεσμός μας θα είναι στο πλευρό όλων των συναδέλφων.

Θέλω από τη θέση αυτή να προσφέρω με την πείρα των 30 χρόνων μου, μακριά από κομματικές ταυτότητες. Θα ήθελα μόνο η Πολιτεία να σταθεί επιτέλους στο πλευρό μας. Θεωρώ αδιανόητο ότι στο πρόσφατο περιφερειακό κλιμάκιο της Κορίνθου δεν παρέστησαν οι τοπικοί εκπρόσωποι της ΔΕΗ, της Διεύθυνσης Βιομηχανίας. Όφειλαν να ακούσουν τα προβλήματα που μας απασχολούν. 

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ

ΣΕΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Βαθιά θλίψη για την εθνική τραγωδία από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, θερμά συλλυπητήρια τις οικογένειες των νεκρών και αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες, τραυματίες και πυροπαθείς, εκφράζει ...

ΣΕΗΕΜΛ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Επιμόρφωση για τα μέλη του οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, στις 11 Ιουνίου, σε συνεργασία με την εταιρεία Legrand. Την τεχνική ενημέρωση που αφορούσε το σύσ...

ΣΕΗ ΣΑΜΟΥ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΜΟΥ

Τη συνδρομή του για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος του τομέα Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής του Εργαστηριακού Κέντρου Σάμου πρόσφερε ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΣΕΗ) Σάμου. Πρόκειτα...

Κλείσιμο [X]