ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΔΙΑΚΟΣ: ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Ο γενικός διευθυντής του “Atlas Group” κ. Χρήστος Απόδιακος μιλά στον «Ηλεκτρολόγο» για την πορεία του ομίλου, την ελληνική αγορά, την ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια σε σπίτια και σε επιχειρήσεις αλλά και για την υπεραξία που προκύπτει από την ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Καρύγιαννη

Την προοπτική της στόχευσης του ομίλου “Atlas Group” στην αγορά σκιαγραφεί ο γενικός διευθυντής του, ο κ. Χρήστος Απόδιακος. Ύστερα από μια σταθερά ανοδική πορεία 36 ετών, η εταιρεία μπορεί πλέον να μιλά για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, τα οποία έχουν τρεις χρονικούς σταθμούς: το 1991, το 2007 και το 2017.

Ο κ. Απόδιακος υπογραμμίζει τις ενέργειες αλλά και την προοπτική του ομίλου, εξηγεί ποιες είναι οι καινοτόμες υπηρεσίες που προσφέρονται στους επαγγελματίες αλλά και ευρύτερα στην αγορά, και κάνει μια σημαντική επισήμανση. Σε ερώτησή μας για το πώς αντιμετωπίστηκε η κρίση σημειώνει ότι ένας βασικός τρόπος ήταν η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και η επιμονή για τη διαρκή μετεκπαίδευσή του.

Όπως λένε οι μεγάλοι θεωρητικοί του μάνατζμεντ, η μεγαλύτερη υπεραξία σε κάθε επένδυση δημιουργείται από το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πρέπει να έχει ενστερνιστεί την κουλτούρα της επιχείρησης στην οποία προσφέρει έργο. Η συνέντευξη που ακολουθεί έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

– Από το 1982 που οραματιστήκατε «το καλύτερο για την ασφάλεια» έχουν περάσει 36 χρόνια, και η εταιρεία που ιδρύσατε έχει εξελιχθεί σε όμιλο εταιρειών. Θέλετε να μας περιγράψετε τη σημερινή δομή του ομίλου και το ξεχωριστό πεδίο δράσης της κάθε εταιρείας;

– Μέσα σε αυτά τα χρόνια που οι εταιρείες του “Atlas Group” –πλέον– δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των συστημάτων ασφαλείας, συνέβησαν πολλά που διαμόρφωσαν τη δομή του ομίλου.

Ναυαρχίδα του ομίλου είναι η “Atlas Security”, το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο Κέντρο Λήψης Σημάτων Συναγερμού της χώρας με περισσότερους από 35 χιλιάδες ενεργούς συνδρομητές σε όλη την Ελλάδα, των οποίων τα σπίτια και τις επιχειρήσεις καλύπτει με ασφάλεια 24 ώρες το 24ωρο. Επικουρικά στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης του ομίλου λειτουργεί η θυγατρική εταιρεία ”AtlasCom”, η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει μηχανογραφικά και διαδικτυακά περιβάλλοντα λειτουργίας για όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε, θωρακίζοντας έτσι την ασφάλεια του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, η “Electrosystems” ως η βασική εισαγωγική εταιρεία χονδρικής πώλησης, με τα καινοτόμα προϊόντα της καλύπτει το πλήθος των αναγκών των επαγγελματιών εγκαταστατών και συνεργατών της “Atlas Security”.

– Ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί αυτής της πορείας των περίπου τεσσάρων δεκαετιών που έχετε διανύσει στην αγορά της ασφάλειας;

– Βασικός σταθμός στην πορεία αυτή ήταν αναμφισβήτητα το 1991, όπου μετά από μια δεκαετία πρωτογενούς εμπειρίας στο χώρο έγινε πράξη το όραμα για τη συγκρότηση του μεγαλύτερου Κέντρου Λήψης Σημάτων στη χώρα.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα το Κέντρο αύξανε τη δυναμική του ως προς τους συνδρομητές του αλλά και ως προς τους συνεργάτες-εγκαταστάτες, για να αριθμεί σήμερα περισσότερους από 35 χιλιάδες ενεργούς συνδρομητές και περίπου χίλιους επαγγελματίες εγκαταστάτες.

Ένας ακόμα σταθμός στην πορεία αυτή του ομίλου ήταν η δημιουργία της εισαγωγικής εταιρείας “Electrosystems”, το 2007, όπου και εκεί με σταθερά και σίγουρα βήματα δημιουργήθηκαν συνεργασίες με εταιρείες κολοσσούς του εξωτερικού, τις οποίες εμπιστεύονται οι συνεργάτες μας καθημερινά.

Έτος-σταθμός για τον όμιλο ήταν και το 2017, με το λανσάρισμα της καινοτόμου υπηρεσίας “AtlasMed” σε συνεργασία με την “Interamerican”. Πρόκειται για μια υπηρεσία που αλλάζει τα δεδομένα για τα ελληνικά Κέντρα Λήψης Σημάτων, μιας και η “Atlas Security”  προσφέρει πραγματική ιατρική βοήθεια από το πληκτρολόγιο του συναγερμού στα σπίτια των συνδρομητών της.

– Σήμερα πού βρίσκεται η εταιρεία σε σχέση με το όραμα που είχατε γι’ αυτή όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της;

– Το όραμα με το οποίο ξεκίνησα και το οποίο συνεχίζω να υποστηρίζω έως σήμερα ήταν ένα: Κάθε άνθρωπος δικαιούται τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για το σπίτι και τον επαγγελματικό του χώρο.

Σε αυτά τα χρόνια η “Atlas Security” κατάφερε να γίνει το πρώτο Κέντρο Λήψης Σημάτων σε αριθμό ενεργών συνδρομητών. Ίσως αυτός να ήταν αρχικά ο σκοπός, αλλά ποτέ αυτοσκοπός· διότι σκοπός της εταιρείας ήταν και είναι η προσφορά.

Αυτό θα κάνουμε και στα επόμενα χρόνια, ώστε η “Atlas Security” να πρωτοπορεί στις υπηρεσίες της, με γνώμονα την άριστη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των συνδρομητών της. Η ιστορία άλλωστε θα δείξει, πιστεύω, ότι είμαστε εδώ για να τη γράψουμε.

– Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αποτέλεσε καμπή για την “Atlas Security”; Στο διάστημα αυτό σας «οδήγησε» η αγορά ή την «οδηγήσατε» εσείς;

– Την τελευταία δεκαετία άλλαξαν πολλά στη χώρα σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Αυτό που σίγουρα δεν άλλαξε είναι η ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια. Όπως επίσης δεν άλλαξε αυτό που πάντα πίστευα στη ζωή μου, ότι δηλαδή πίσω από μια δύσκολη συγκυρία, μια κρίση, κρύβονται και ευκαιρίες. Και εννοώ τις ευκαιρίες ενδυνάμωσης των εταιριών που επενδύουν στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Αυτό έκανε και η “Atlas Group”, με επενδύσεις που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τις οποίες λαμβάνει ο συνδρομητής και τελικά τις εκτιμά, διότι καταλαβαίνει ότι μια εταιρεία τού προσφέρει αντί να του ζητά.

Ο όμιλος επένδυσε στο ανθρώπινο δυναμικό της, όλα αυτά τα χρόνια. Επιλέξαμε λοιπόν να θωρακίσουμε την “Atlas Security” επενδύοντας στο προσωπικό, γεγονός που οι συνδρομητές και οι συνεργάτες μας εκτίμησαν και ήταν αυτό που μας έκανε να αναπτυχθούμε μέσα στην κρίση. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι το διάστημα αυτό οδηγηθήκαμε από την αγορά αλλά και «οδηγήσαμε» την αγορά.

– Πώς θα περιγράφατε τη σχέση των Ελλήνων με την ασφάλεια; Τι δείχνουν τα στοιχεία σας; Με τι ρυθμό κατά προσέγγιση αυξάνεται η ζήτηση μεταξύ των ελληνικών νοικοκυριών για προστασία μέσω συναγερμού;

– Οι Έλληνες ήταν πάντοτε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προσωπικής και περιουσιακής ασφάλειας· αν και όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο θεωρώ ότι έτσι σκέφτονται. Στη χώρα μας, συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι διασφαλίζουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους με συστήματα ασφαλείας· και μάλιστα διερευνούν όλο και περισσότερο την ποιότητα των υλικών και των υπηρεσιών.

Οι επαγγελματικοί χώροι σε μεγάλο ποσοστό θα λέγαμε ότι διαθέτουν ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο είναι συνδεδεμένο με Κέντρο Λήψης Σημάτων, προσπαθώντας έτσι να προφυλάξουν την περιουσία τους. Στους οικιακούς χώρους, έρευνες δείχνουν ότι μόνο ένα ποσοστό κοντά στο 10% των ηλεκτροδοτούμενων σπιτιών διαθέτουν σύστημα ασφαλείας. Το ποσοστό αυτό όμως καταγράφει αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Είναι αντιληπτό από όλους μας στον κλάδο ότι το ποσοστό αυτό θα υπερδιπλασιαστεί την επόμενη πενταετία. Κατά την άποψή μου, στο τέλος της δεκαετίας, ένα στα δυο σπίτια θα διαθέτει σίγουρα ένα σύστημα ασφαλείας συνδεδεμένο σε κάποιο Κέντρο Λήψης Σημάτων.

– Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας σας έναντι του ανταγωνισμού;

– Ως το μεγαλύτερο Κέντρο Λήψης Σημάτων σήμερα στη χώρα, η “Atlas Security” έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, αλλά δεν θα μπω σε διαδικασία σύγκρισης· γιατί αφενός σέβομαι τις εταιρείες του ανταγωνισμού και αφετέρου θέλω όλες οι εταιρείες του κλάδου να κάνουν βήματα μπροστά.

Έτσι, λοιπόν, θα αναφερθώ σε κάποια σημεία της “Atlas Security” για τα οποία νιώθω υπερήφανος. Αρχικά, η φιλοσοφία του ομίλου γενικά είναι πως όλα πηγάζουν μέσα από τους ανθρώπους μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για το ανθρώπινο δυναμικό του Group· γι’ αυτό άλλωστε επενδύουμε σ’ αυτό με διαρκή σεμινάρια και ετήσιες εκπαιδεύσεις στα νέα προϊόντα, στις υπηρεσίες αλλά και στις διαδικασίες μας.

Θέλουμε οι άνθρωποί μας να νιώθουν την “Atlas Security” σαν το σπίτι τους, και όλοι μαζί να γινόμαστε καθημερινά μια πιο δεμένη οικογένεια. Είμαστε υπερήφανοι για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ως Κέντρο Λήψης Σημάτων· και προσπαθούμε διαρκώς να πρωτοπορούμε με νέες υπηρεσίες που δίνουν αξία στην ασφάλεια του συνδρομητή, όπως είναι η υπηρεσία “AtlasMed”.

Διαθέτουμε διαδικασίες απορρήτου και διασφάλισης προσωπικών δεδομένων των συνδρομητών, σε μια εποχή όπου τόσος λόγος γίνεται γύρω από τέτοιου είδους θέματα. Τέλος, είμαι υπερήφανος για την εταιρική κοινωνική δράση της εταιρείας, η οποία συνεχίζει να στηρίζει εθελοντικά ομάδες ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Εκτιμώ ότι κάθε εταιρεία που ακολουθεί τις παραπάνω αρχές λειτουργίας αποκτά αυτόματα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά.

– Ποια είναι η απήχηση που έχει στο καταναλωτικό κοινό η υπηρεσία “Atlas Med” που μας αναφέρατε παραπάνω; Να αναμένουμε και άλλες πρωτοποριακές υπηρεσίες από την “Atlas Security”;

– Τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε μεθοδικά στο να δώσουμε λύση σε ένα κενό που υπήρχε στον κλάδο των Κέντρων Λήψης Σημάτων συναγερμού: την περίπτωση ιατρικής ανάγκης που δεν καλυπτόταν από τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Αυτό άλλαξε με την “Atlas Security”, που έγινε το μοναδικό Κέντρο Λήψης Σημάτων στην Ελλάδα που προσφέρει ιατρική βοήθεια στην πράξη.

Έπειτα από διαβουλεύσεις –που κράτησαν περισσότερο από ένα χρόνο– η “Atlas Security”, σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, την “Interamerican”, δημιούργησε την καινοτόμο υπηρεσία “AtlasMed”, που προσφέρει 24ωρη ιατρική βοήθεια σε κάθε πρόβλημα υγείας στο σπίτι.

Όλα τα μέλη της οικογένειας απολαμβάνουν πραγματική ιατρική βοήθεια πατώντας απλά ένα πλήκτρο στο συναγερμό τους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία περιλαμβάνει διπλή παροχή προς όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η πρώτη παροχή αφορά τη δυνατότητα λήψης ιατρικών συμβουλών μέσω τηλεφώνου όλο το 24ωρο, από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων της “Interamerican”. Η δεύτερη και σημαντικότερη αφορά τη μεταφορά του ασθενούς με ιδιωτικό ασθενοφόρο σε όποιο νοσοκομείο επιθυμεί, δημόσιο ή ιδιωτικό. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσες φορές το χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η απήχηση της “AtlasMed” στους συνδρομητές είτε της “Atlas Security” είτε άλλων Κέντρων Λήψης Σημάτων είναι, θα έλεγα, πρωτοφανής. Ο τελικός χρήστης φαίνεται ότι αναγνωρίζει πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή υπηρεσία, που του δίνει πραγματική αξία. Όσο για το μέλλον, ήδη δουλεύουμε επόμενα project προς την ίδια κατεύθυνση.

Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση

– Κατά την παρέμβασή σας στο “Elec.tec Forum” τονίσατε ότι συγκαταλέγετε στις θεμελιώδεις αξίες λειτουργίας της εταιρείας τη συνεχή βελτίωση μέσα από τη γνώση, την πελατοκεντρική αντίληψη, την εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα και τις άριστες σχέσεις με τους συνεργάτες σας. Πώς αποδεικνύονται και θεμελιώνονται οι παραπάνω αξίες στην πράξη;

– Ξεκινώντας από τη γνώση, όπως ανέφερα και νωρίτερα, πραγματοποιούνται συχνά από την εταιρεία σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για το προσωπικό σε θέματα εργασίας αλλά και όχι μόνο. Στελέχη της εταιρείας στέλνονται επίσης σε σεμινάρια σε χώρες της Ε.Ε. και εκπαιδεύονται από συνεργάτες σε προϊόντα και υπηρεσίες όπου εκείνοι δραστηριοποιούνται, ώστε να λάβουμε την τεχνογνωσία και να τη μεταφέρουμε και εμείς στη χώρα.

Η πελατοκεντρική αντίληψή μας φαίνεται από τις άμεσες λύσεις που δίνονται στους συνδρομητές μας, μια και είμαστε ο σύνδεσμος ανάμεσα σε αυτούς και τους εγκαταστάτες τους 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό είναι που εκτιμούν και οι συνεργάτες μας, με τους οποίους διατηρούμε συχνή επαφή πέραν των προγραμματισμένων πληρωμών τους, και με το ετήσιο πλέον συνέδριο της “Atlas Group”, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Όλη η εταιρεία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα εθελοντισμού, εξ ου και οι δράσεις της εταιρείας για ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια· και η πλειοψηφία του προσωπικού της εταιρείας στηρίζει αυτές τις δράσεις με εθελοντική παρουσία.

– Είστε αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς; Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια και ποια είναι αυτά;

– Η αγορά των συστημάτων ασφαλείας παρουσιάζει άνοδο τα τελευταία χρόνια, και είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου θα συνεχιστεί και τα επόμενα –αν όχι την επόμενη δεκαετία– με γοργό ρυθμό. Είναι κάτι που θα συμβεί αναπόφευκτα, μια και αυξάνει η εγκληματικότητα στη χώρα και πρόκειται για δυο μεγέθη ανάλογα.

Οπότε, αισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου υπάρχει, και είναι λογικό. Όπως επίσης είναι λογικό να αυξηθεί ο ήδη μεγάλος ανταγωνισμός στο χώρο μας. Με τη διαφορά όμως ότι όταν υπάρχει κλίμα υγιούς ανταγωνισμού, όλοι γινόμαστε καλύτεροι. Αυτή είναι και η δική μου φιλοσοφία στο πέρασμα των χρόνων. Όταν οι εταιρείες προχωρούν επενδύοντας, ουσιαστικά παρασύρουν όλο τον κλάδο προς τα πάνω. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς.

– Τι οραματίζεστε σήμερα για το μέλλον της εταιρείας και με ποια στρατηγική μεθοδεύετε την υλοποίηση αυτού του οράματος;

– Όταν ξεκίνησα το 1982 στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας, το όραμά μου ήταν να δημιουργήσω μια εταιρεία που να προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας στους συνανθρώπους μου και να διαφυλάσσει την περιουσία τους. Το ίδιο όραμα έχω και σήμερα ως επικεφαλής πλέον του “Atlas Group”, για τον οποίο νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος.

Κοιτώντας το μέλλον, δεν σκέφτομαι τίποτα λιγότερο από όσα πετύχαμε έως σήμερα, δηλαδή να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες που πρεσβεύουμε όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω ότι η νέα γενιά του ομίλου “Atlas Group”, με πρωτεργάτρια την κ. Δήμητρα Απόδιακου και την ομάδα της που διακρίνονται από όρεξη και πάθος για δουλειά, με τη στήριξη των παλαιότερων στελεχών του, θα διατηρήσουν και τις επόμενες δεκαετίες την “Atlas Group” εκεί που της αξίζει: στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων συνδρομητών Κέντρου Λήψης Σημάτων αλλά και των επαγγελματιών εγκαταστατών.

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΝΤΖΙΝΟΣ: «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Ως country manager της γερμανικής εταιρείας devolo, ο κ. Πέτρος Κοντζίνος μίλησε στον «Η» για τις καινοτομίες της τεχνολογίας powerline που κομίζει η μητρική εταιρεία αλλά και για όλες τις υπηρεσίες π...

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: "ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ"

Οι αδελφοί Αντωνίου πήραν το ρίσκο να ιδρύσουν, μεσούσης της κρίσης, την εμπορική εταιρεία «shop4security», η οποία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά για την Ελλάδα και την Κύπρο προϊόντα της Teletek Electr...

Μ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗ-ΧΡ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙOT»

Μετά από 28 χρόνια αναπτυξιακής πορείας, η Telergo Hellas κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της ελληνικής αγοράς στο χώρο των θυροτηλεοράσεων και των συστημάτων ασφάλειας, προσφέροντα...