ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΤΗΣ: «ΦΙΛΟΔΟΞΩ Η SCHNEIDER ELECTRIC ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ»

Ο γενικός διευθυντής της Schneider Electric Ελλάδας και Κύπρου Σπύρος Ράπτης ξεδιπλώνει στον «Ηλεκτρολόγο» όλη την γκάμα των υπηρεσιών και των προϊόντων της εταιρείας, οι οποίες δίνουν καινοτόμες λύσεις στη βιομηχανία, αλλά και επιλογές για την κατοικία, ενώ προσφέρουν ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας.

Εξηγεί παράλληλα πώς και γιατί η Schneider Electric είναι κυρίαρχη στις προτιμήσεις των επαγγελματιών, και μιλά για το όραμά του αναφορικά με την ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

– Έχοντας σημειώσει μια λαμπρή πορεία από την περίοδο της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, η Schneider Electric έχει καταφέρει να κατακτήσει την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού. Πόσα χρόνια έχετε συμπληρώσει στην ελληνική αγορά και ποιο είναι το «μυστικό» της επιτυχίας σας;

– Η Schneider Electric έχει συμπληρώσει σχεδόν 50 χρόνια στην ελληνική αγορά και διαθέτει δύο βασικές δραστηριότητες: την εμπορική και τη βιομηχανική. Η εμπορική μας δραστηριότητα πραγματοποιείται μέσω δύο γραφείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η βιομηχανική μέσω του εργοστασίου μας στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Η επιτυχία μας θα μπορούσαμε να πούμε πως οφείλεται στη στρατηγική μας στόχευση σε τέσσερα βασικά σημεία:

α) Στην παροχή κορυφαίων προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών, που απαντούν πλήρως στις ανάγκες της αγοράς και των πελάτων μας.

β) Στη συνεχή καινοτομία που επιτυγχάνεται με συστηματική επένδυση σχεδόν του 5% των πωλήσεων του ομίλου κάθε χρόνο στην έρευνα και στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάντοτε στην αιχμή της τεχνολογίας.

γ) Στο προσωπικό μας, που διακρίνεται για το πάθος και το ταλέντο του.

δ) Στη δημιουργία ενός ισχυρού τοπικού δικτύου συνεργατών (διανομέων, κατασκευαστών πινάκων, integrators κλπ.) που ενισχύουν σημαντικά τη θέση μας στην ελληνική αγορά.

– Ποια είναι ακριβώς η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα; Με τι είδους προϊόντα εφοδιάζετε την εγχώρια αγορά και τι υπηρεσίες παρέχετε για να εξασφαλίζετε την «πράσινη» ενέργεια, για την οποία έχετε «δεσμευτεί»;

– Η Schneider Electric πρωτοπορεί στις λύσεις διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική αγορά.

Η προσφορά μας εκτείνεται από τα προϊόντα και συστήματα χαμηλής τάσης έως τη μέση τάση και τον αυτοματισμό υποσταθμών, από το βιομηχανικό αυτοματισμό και έλεγχο έως τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου κτιρίων, και από τον εξοπλισμό για data center έως τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό μιας κατοικίας.

Τα προϊόντα μας πλαισιώνονται από ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν την εγκατεστημένη βάση, τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, τα κρίσιμα φορτία και την ψύξη, καθώς επίσης την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βιωσιμότητα.

Με τις υπηρεσίες αυτές οι πελάτες μας μπορούν αφενός να εμπιστευτούν τον εξοπλισμό τους στον κατασκευαστή –προκειμένου να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του και να αυξήσουν τα επίπεδα απόδοσης αλλά και ασφαλείας– και αφετέρου να λάβουν συμβουλευτικές προτάσεις για περαιτέρω επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις τους, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε αυτές.

– Στην γκάμα των προϊόντων σας ανήκει τόσο το βιομηχανικό υλικό όσο και τα προϊόντα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τι έχει επιτρέψει στα προϊόντα αυτά να έρχονται πρώτα στην προτίμηση των επαγγελματιών;– Από τη μία πλευρά, αυτό οφείλεται στη συνεχή ενσωμάτωση καινοτομιών στα προϊόντα μας, στον πρωτοποριακό ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού και στη συνεχή ενημέρωση ως προς τα διεθνή πρότυπα και κανονισμούς που αφορούν τη διαχείριση της ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, δίνουμε μεγάλη έμφαση στη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών και στην εκπαίδευση των συνεργατών και πελατών μας πάνω στις νέες τεχνολογίες, καθώς και στη συνεχή υποστήριξή τους από τις τοπικές και παγκόσμιες ομάδες των ειδικών μας.

Έτσι  οι επαγγελματίες εμπιστεύονται τις λύσεις της Schneider Electric καθώς γνωρίζουν ότι μπορούν να στηρίζονται σε μία παγκόσμια εταιρεία με συνεχή και αξιόπιστη παροχή νέων τεχνολογιών, έχοντας υποστήριξη ανά πάσα στιγμή.

– Στο χαρτοφυλάκιό σας βρίσκονται και προϊόντα που απευθύνονται στις κατοικίες και στον τελικό καταναλωτή, όπως είναι το διακοπτικό υλικό, οι ηλεκτρικοί πίνακες και το υλικό ράγας. Γιατί να επιλέξει ο τελικός καταναλωτής τα προϊόντα αυτά;

– Η Schneider Electric, πέρα από τα συστήματα που απευθύνονται στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, προσφέρει εδώ και αρκετά χρόνια προϊόντα και λύσεις για την κατοικία. Θεωρούμε ότι τα προϊόντα αυτά ενσωματώνουν όλες τις αξίες μας, και για το λόγο αυτό πολύ σύντομα κατέκτησαν σημαντική θέση και στην ελληνική αγορά.

Για εμάς, ο τελικός καταναλωτής και οι ανάγκες του βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας. Και θέλουμε να μπορεί από το διακοπτικό υλικό μας να επιλέξει μεταξύ αμέτρητων σχεδίων, χρωμάτων και διαφορετικών υλικών που θα ταιριάξουν με το προσωπικό του στιλ διακόσμησης.

Πέρα όμως από τον παράγοντα της αισθητικής, αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η ασφάλεια της οικογένειας στο σπίτι, καθώς και η προστασία των ακριβών και ευαίσθητων ηλεκτρικών και ηλεκτρολογικών συσκευών της.

Για το πρώτο, προτείνουμε την επιλογή πριζών με ενσωματωμένη προστασία για τα παιδιά –κάτι το οποίο προσφέρουμε ως στάνταρ σε όλες μας τις πρίζες– ενώ για το δεύτερο συστήνουμε τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού πίνακα των κατοικιών, έτσι ώστε αυτός να έχει τόσο ρελέ διαρροής για την προστασία από τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας όσο και αντικεραυνικά συστήματα για την προστασία των συσκευών από τις αιχμές της τάσης.

Τέλος, στις λύσεις μας υπάρχουν και πολλές ακόμη επιλογές για την εξασφάλιση άνεσης αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «Έξυπνο Σπίτι», με αυτοματισμούς βασισμένους στο σύστημα ΚΝΧ, αλλά και πολλά ακόμα stand alone electronics, που κάνουν τη ζωή στο σπίτι πιο άνετη και ενδιαφέρουσα.

– Ποιο προϊόν θεωρείται ότι λείπει από την εργαλειοθήκη του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και πώς θα μπορούσε αυτός να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες του;

– Πέραν από το συμβατικό υλικό που ήδη χρησιμοποιεί ο ηλεκτρολόγος, αυτό που θα προτείναμε θα ήταν να προσθέσει στην εργαλειοθήκη του περισσότερες λύσεις αυτοματισμού κατοικίας, όπως π.χ. το σύστημα ΚΝΧ, ή και ακόμα πιο απλές λύσεις, όπως το ασύρματο διακοπτικό σύστημα Unica Wireless.

Θεωρώ γενικά ότι οι ηλεκτρολόγοι μπορούν και πρέπει να παίξουν έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των τελικών καταναλωτών, τονίζοντάς τους την ανάγκη εγκατάστασης τόσο ηλεκτρολογικών συσκευών με στόχο την ασφάλεια στο σπίτι, όπως είναι τα αντικεραυνικά συστήματα, όσο και συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι οι θερμοστάτες, οι ανιχνευτές κίνησης/παρουσίας ή ακόμα και οι μετρητές.

– Ποια είναι η σχέση ποιότητας και τιμής στη Schneider Electric;

– Τα προϊόντα της Schneider Electric έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά με γνώμονα την ανταγωνιστικότητά τους, ώστε να προσφέρουν μια ιδανική σχέση ποιότητας και τιμής. Ωστόσο, πέρα από την τιμή αγοράς, οι πελάτες μας λαμβάνουν χωρίς χρέωση τη συνεχή υποστήριξη από την τοπική και παγκόσμια ομάδα της Schneider Electric, χάρη στο μοναδικό στην Ελλάδα τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των πελατών.

Θα ήθελα, τέλος, να τονίσω ότι πέρα από την αναγνωρισμένη κορυφαία ποιότητα των προϊόντων μας, εργαζόμαστε συνεχώς ώστε οι πελάτες μας αφενός να τα προμηθεύονται άμεσα και εύκολα –χάρη στη συνεχή βελτίωση της εφοδιαστικής μας αλυσίδας, με αποτέλεσμα για 3η συνεχόμενη χρονιά η Schneider Electric να είναι μέσα στις κορυφαίες 10 εταιρείες με το καλύτερο supply chain στην Ευρώπη– και αφετέρου να μπορούν να τα αξιοποιήσουν στο βέλτιστο βαθμό.

Για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση τόσο του προσωπικού μας όσο και των συνεργατών μας, ώστε να υποστηρίζουν και να καθοδηγούν τους τελικούς χρήστες των προϊόντων μας.

– Τελικός κριτής της δουλειάς μιας εταιρείας είναι ο πελάτης. Σε τι θέση βρίσκεται ο πελάτης κατά την οργάνωση της δραστηριότητάς σας; Δημιουργείτε προϊόντα για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του ή μελετάτε τις ανάγκες του για να δημιουργήσετε νέα προϊόντα;

– Ο πελάτης βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας. Αυτό δεν είναι για εμάς απλά ένα όμορφο σύνθημα, αλλά επιβεβαιώνεται στην πράξη από τη συστηματική –τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο– διενέργεια ερευνών ικανοποίησης, προκειμένου να έχουμε τη γνώμη των πελατών για τις δράσεις μας, αλλά και μια σύγκριση με τις πρακτικές της αγοράς.

Στη συνέχεια αναλύουμε τα αποτελέσματα, και βάσει αυτών προχωρούμε σε βελτιωτικές κινήσεις μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, καθώς και σε ενημέρωση των πελατών μας για αυτές τις ενέργειές μας.

Ειδικότερα για το σχεδιασμό των προϊόντων, η εταιρεία πάντα αναζητά τη γνώμη των πελατών και των αγορών ως προς τις ανάγκες τους για νέα προϊόντα και χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι της εταιρείας παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά σε επιτροπές και συζητήσεις ως προς τα πρότυπα και τις προδιαγραφές των προϊόντων, ενώ συνεργαζόμαστε με άλλους τεχνολογικούς προμηθευτές όπως είναι η Microsoft ή η Cisco, για την εξέλιξη τόσο των προϊόντων όσο και του σχετικού λογισμικού και των υπηρεσιών.

– Μια επιτυχημένη πορεία προϋποθέτει αλλά και απαιτεί παράλληλα όραμα και μακρόπνοα σχέδια. Εσείς, ως γενικός διευθυντής Ελλάδας και Κύπρου στη Schneider Electric, τι φιλοδοξίες έχετε και πώς σκοπεύετε να τις πραγματοποιήσετε;

– Η φιλοδοξία μου για το μέλλον είναι η Schneider Electric να διαμορφώσει ουσιαστικά μια ελληνική αγορά νέας γενιάς, με βασικά χαρακτηριστικά της την ψηφιοποίηση και τη μέγιστη ανάπτυξη του ΙοΤ. Κι αυτό θα επιτευχθεί όχι μόνο με την προϊοντική προσφορά μας αλλά συνολικά με τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε και προσφέρουμε στην αγορά και με τις μεθόδους λειτουργίας μας, ως επαγγελματίες και ως εταιρεία.

Θα ήθελα να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι έχουμε ήδη αναπτύξει –και διαρκώς εμπλουτίζουμε και αναπτύσσουμε– την ψηφιακή μας πλατφόρμα ΙοΤ, την οποία ονομάζουμε EcoStruxure. Στο EcoStruxure συνδυάζονται η ιστορία που έχουμε ως κατασκευαστές προϊόντων, η πολύχρονη εμπειρία μας σε εφαρμογές αυτοματισμού και ενεργειακής διαχείρισης, καθώς και η βαθιά γνώση της ενεργειακής ανάλυσης μιας εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να μεγιστοποιούμε την αξία που προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Το EcoStruxure προσφέρει στους πελάτες μας την αρχιτεκτονική που χρειάζονται προκειμένου να μεταβούν γρήγορα και εύκολα στον κόσμο του ΙοΤ, ενώ παράλληλα τους βοηθά να διευρύνουν τα πλεονεκτήματα του IoT πέρα από το επίπεδο των συσκευών, ώστε να δημιουργήσουν πιο ευφυείς, αποδοτικές και ασφαλείς λειτουργίες.

Φυσικά, καμιά τεχνολογική επανάσταση δεν αναπτύσσεται με επιτυχία χωρίς τους σωστούς ανθρώπους. Γι’ αυτό επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στους σπουδαίους ανθρώπους μας και στους υπέροχους συνεργάτες μας, αυτούς που κάνουν τη Schneider Electric κορυφαία εταιρεία. Σε αυτούς στηριζόμαστε, σ’ αυτούς επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε.

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: "ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ"

Οι αδελφοί Αντωνίου πήραν το ρίσκο να ιδρύσουν, μεσούσης της κρίσης, την εμπορική εταιρεία «shop4security», η οποία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά για την Ελλάδα και την Κύπρο προϊόντα της Teletek Electr...

Μ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗ-ΧΡ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙOT»

Μετά από 28 χρόνια αναπτυξιακής πορείας, η Telergo Hellas κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της ελληνικής αγοράς στο χώρο των θυροτηλεοράσεων και των συστημάτων ασφάλειας, προσφέροντα...

ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics μιλά στον «Ηλεκτρολόγο» για τις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας που την κατάστησαν ισχυρή εξαγωγική δύναμη και παρουσιάζει τα σχέδιά της γ...

Κλείσιμο [X]