ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

INTERSOLAR 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΈΡΓΟ ΤΟΥ ΜΈΛΛΟΝΤΟΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΆ ΚΑΙ ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΊΚΕΝΤΡΟ INTERSOLAR EUROPE Η ΈΞΥΠΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΣΤΑ ΚΤΊΡΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση Intersolar Europe, δίνοντας έμφαση στην ενοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων από ηλιακή ενέργεια, την έξυπνη ενεργειακή διαχείριση και την αποθήκευση της ανανεώσιμης ενέργειας. Η εικόνα ότι αναπτύσσονται οι διεθνείς επενδύσεις τόσο στην ηλιακή ενέργεια όσο και στην τεράστια εξάπλωση των φωτοβολταικών συστημάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιούργησαν μια ιδιαίτερα θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στους εκθέτες και τους επισκέπτες της έκθεσης. 

Οι εκθέτριες εταιρείες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εμφανίστηκαν αισιόδοξες σχετικά με την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας αλλά και της αγοράς τόσο στη γερμανική επικράτεια όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα, όσον αφορά την αγορά της Γερμανίας, αξίζει να σημειωθεί ότι χαρακτηρίστηκε από μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση αξιοποιώντας το τροποποιημένο πρόγραμμα κινήτρων αγοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας (BMWi).

Η φετινή έκθεση φιλοξένησε περισσότερους από 1.000 εκθέτες από 42 χώρες και προσέλκυσε πάνω από 38.000 επισκέπτες από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Περισσότεροι από 1.500 διεθνείς συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο Intersolar Europe Conference και τις διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης που έλαβαν χώρα.

Την Intersolar Europe επισκέφθηκε και ο Sigmar Gabriel, ο αρμόδιος γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, ο οποίος εξήρε τη βιομηχανία του κλάδου  για την καινοτόμο δύναμη και τις έξυπνες, πρωτοποριακές λύσεις στις σημερινές προκλήσεις, όπως η αποθήκευση ενέργειας και η ενοποίηση των δικτύων.

Η συνολική φετινή επιφάνεια της έκθεσης ήταν 72.000 τετραγωνικά μέτρα και προσέλκυσε επισκέπτες από περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου και εκθέτες προερχόμενους από 42 χώρες. Περίπου το 50% των επισκεπτών ήταν διεθνείς, δηλαδή ταξίδεψαν στη Γερμανία από χώρες του εξωτερικού, σπάζοντας άλλο ένα ρεκόρ για την κορυφαία διεθνώς έκθεση του κλάδου. Τις πιο πολυπληθείς συμμετοχές στο Μόναχο είχαν οι εξής χώρες: Γερμανία, Κίνα, Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία. Αποστολές είχαν χώρες όπως Μαρόκο, Πακιστάν και Τουρκία, ενώ κοινά περίπτερα είχαν αποστολές από χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Νότια Κορέα, και η Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας έτσι τη διεθνή φύση της έκθεσης.

«Έξυπνη» ενέργεια

Για χρόνια, ο κόσμος των φωτοβολταϊκών κινούνταν γύρω από το θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, όμως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ενοποίηση των φωτοβολταϊκών στα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του μέλλοντος, καθώς και σε ευφυείς λύσεις διαχείρισης της ηλιακής ενέργειας. Ως εκ τούτου, τα αποδοτικά συστήματα ενέργειας και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας αποκτούν επίσης όλο και μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι όχι μόνο μπορούν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση ανάμεσα στην αιχμή της ζήτησης και στην αύξηση της διαθεσιμότητας της ηλιακής ενέργειας, αλλά και στον να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση του δικτύου.

Η αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας αποθήκευσης τονίστηκε επίσης στην Intersolar Europe και της ees Europe, η οποία έλαβε χώρα παράλληλα - ο συνολικός αριθμός των εκθετών σε αυτούς τους τομείς αυξήθηκε από περίπου 250 πέρυσι σε 330 φέτος. Οι μειώσεις των τιμών είναι, επίσης, ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την αγορά.

Τα οικιακά ηλιακά συστήματα αποθήκευσης με χωρητικότητα έως και δέκα κιλοβατώρες (kWh) κοστίζουν πλέον  26% λιγότερο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον τρέχοντα δείκτη τιμών της Γερμανικής Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας (BSW-Solar) και της Intersolar Europe, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης. Εκτός από τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας θα διαδραματίσουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στα συγκροτήματα διασυνδεδεμένων συστημάτων τροφοδοσίας ενέργειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιομηχανία του κλάδου μετατοπίζει το κέντρο βάρους της στα έξυπνα συστήματα, την ενοποίηση των δικτύων και την αποθήκευση της ενέργειας. Επίσης, η βιομηχανία φωτοβολταϊκών γνωρίζει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την ένωση των βιομηχανιών του κλάδου στην Ευρώπη, SolarPower Europe (πρώην EPIA), 40 gigawatts (GW) νέων φωτοβολταϊκών πάρκων προστέθηκαν διεθνώς την περσινή χρονιά έτσι ώστε η συνολική παγκόσμια ικανότητα παραγωγής να ανέρχεται σε 177 GW.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη ότι, σε δύο χρόνια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά αναμένεται να είναι φθηνότερη από ό, τι το ρεύμα που παράγεται από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο 80% των χωρών σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία, το χαμηλό κόστος της επί τόπου κατανάλωσης έχει καταστεί μια ελκυστική μέθοδος για κατοικίες όσο και για βιομηχανίες.

Οι εκθέτες παρουσίασαν μια σειρά από καινοτόμες λύσεις σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ των οποίων τεχνολογίες αποθήκευσης, νέες λύσεις διαχείρισης της ενέργειας, έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας και τεχνολογίες συστημάτων που συνδυάζουν και ελέγχουν τους διαφορετικούς παραγωγούς και τους καταναλωτές θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά καθώς επίσης και στο εμπόριο και τη βιομηχανία. Πολλές εταιρείες από την «κλασική» βιομηχανία ενέργειας παρουσίασαν επίσης τις ιδέες τους στην έκθεση.

Φωτοβολταϊκά κλίμακας

Τα τροφοδοτικά ισχύος εξελίσσονται σε έξυπνες συσκευές- και όχι μόνο στα έξυπνα σπίτια. Σύγχρονα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης διασυνδέουν μικρές και μεγάλες γεννήτριες για τη δημιουργία εικονικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι συνδυάζουν τα αποτελέσματα των επιμέρους εγκαταστάσεων και πωλούν τις συλλογικές ενεργειακές αποδόσεις. Μπαταρίες και συσκευές αποθήκευσης ενέργειας όλο και περισσότερο διασυνδέονται ώστε να μεγιστοποιηθεί το δυναμικό τους ως "σμήνος συστημάτων αποθήκευσης".

Αυτές και πολλές άλλες νέες συνέργειες και σχέδια έχουν οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών μοντέλων που ωθούν στην αύξηση του αριθμού των διεθνών επενδυτών και των εταιρειών. Όπως φάνηκε και στην έκθεση - για παράδειγμα με το νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της SMA Solar και τη Siemens, οι οποίες προτίθενται να πραγματοποιήσουν μεγάλα ηλιακά πάρκα μαζί στο μέλλον - μεγάλες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι θα σχεδιαστούν και θα κατασκευαστούν στο εγγύς μέλλον.

Μεταφορά ενέργειας

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας, Sigmar Gabriel, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Intersolar Europe, μίλησε για τους επισκέπτες στο Χρηματιστήριο Καινοτομίας της έκθεσης, τονίζοντας τη δέσμευσή του για την ενεργειακή μετάβαση στη Γερμανία: «Η μεταφορά και μεταβίβαση της ενέργειας είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα για το μέλλον. Έχουμε ήδη επιτύχει πολλά, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να ξεπεράσουν τις όποιες προκλήσεις. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος με την καινοτόμο δύναμη των εταιριών που είδαμε στην έκθεση και τη δέσμευσή τους για την ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων και λύσεων που θα προωθήσουν τη μεταφορά στα διάφορα ενεργειακά συστήματα ανά τον κόσμο. Η έκθεση παρουσιάζει τεχνολογίες παγκόσμιας κλάσης, που υπερβαίνουν κατά πολύ την απλή παραγωγή ενέργειας - σε έναν τομέα που είναι τόσο διαφορετικές όσο η ίδια η βιομηχανία ενέργειας».

 

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο ΠΗΧΗΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ... Η “ELEC.TEC 2022” ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!

Ραντεβού σε δύο χρόνια δίνουν οι χιλιάδες επισκέπτες, εκθέτες και σύνεδροι της 3ης διεθνούς έκθεσης “Elec.tec”, η οποία καθιερώνεται, πλέον, στη συνείδηση του κλάδου ως ο διετής θεσμός που προβάλλει κ...

ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΣΤΙΣ 29 – 31 ΜΑΪΟΥ Η 4Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ «VERDE.TEC – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

Για τις 29-31 Μαΐου μετατέθηκε η 4η Διεθνής Έκθεση «Verde.tec – Τεχνολογίες Περιβάλλοντος»....

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ.)....

Κλείσιμο [X]