ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ‘IDEAS DESIGN COMPETITION, INDOOR / OUTDOOR LED LUMINAIRE 2014’

Με τη συμμετοχή διαγωνιζόμενων, αρχιτεκτόνων, επαγγελματιών από το χώρο του φωτισμού, και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επιστημονικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο από διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η ημερίδα που διοργάνωσε η Tpress, «σχεδιάζοντας το φως με σύγχρονα μέσα». Ήταν το επιστέγασμα του διαγωνισμού με θέμα «Ideas Design Competition, indoor/outdoor LED luminaire 2014», που αγκαλιάστηκε από νέους δημιουργούς, οι οποίοι δούλεψαν με πολύ έμπνευση, καινοτομία, και μεράκι για διάκριση. Οι δεκάδες νέοι και νέες υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν και αρκετοί από αυτούς τελικά διακρίθηκαν αποσπώντας τα τρία πρώτα βραβεία αλλά και μια σειρά από επαίνους, από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, μπορούν να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους. Από τη μεριά τους, οι εταιρείες του κλάδου φωτισμού που στήριξαν το διαγωνισμό, έχουν στα χέρια τους ένα πρωτότυπο υλικό που μπορεί να τους οδηγήσει σε νέα προϊόντα μαζικής παραγωγής.

Η εκδήλωση και ο διαγωνισμός στηρίχθηκαν στην ευγενική μεγάλη χορηγία της εταιρείας Καυκάς, και τη χρυσή χορηγία της εταιρείας Philips. Χορηγοί υπήρξαν οι εταιρείες Electron, Gallis, Interlight, Kalfex, Olympia Electronics και Smeka.

Οι συμμετοχές έφτασαν συνολικά τις είκοσι και προήλθαν από την Αθήνα, αλλά και από πολλές περιοχές και πανεπιστήμια της περιφέρειας, όπως η Σύρος, η Ρόδος, η Κρήτη ακόμα και από την μακρινή Κύπρο.

Η κριτική επιτροπή
Η πενταμελής κριτική επιτροπή που έκρινε και αξιολόγησε τα έργα συστάθηκε από τους:
- Δρ Ζάφος Ξαγοράρης, Εικαστικός καλλιτέχνης ΑΣΚΤ-ΜΙΤ, USA Αναπληρωτής Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.
- Kος Ιωάννης Πατρώνης, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, MArch Urban Design, Graduate School of Design, Harvard University Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.
- Δρ Γιώργος Φατσέας, Αρχιτέκτων ΕΜΠ – Σύμβουλος Φωτισμού M.Sc., Ph.D., University College London, Διδάσκων στο ΔΠΜΣ του ΕΜΠ, Σχεδιασμός - Χώρος – Πολιτισμός.
- Κος Γιώργος Φούκας, Αρχιτέκτων Designer Αρχιτέκτων ΕΜΠ, DEA, Φιλοσοφία Τέχνης και πολιτισμού, Σορβόννη, Παρίσι, CEAA Ecole d’ Architecture, Παρίσι.
- Κος Σέργιος Φωτιάδης, wedesign, Product Designer, RISD Providence, RI USA.
Διδάσκων στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσκεκλημένος Λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη «Οργάνωση Γη».
Τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη με βάση και την προκήρυξη του διαγωνισμού, ήταν:

  • Πρωτοτυπίας και Αισθητικής.
  • Ποιότητας και χειρισμού του εκπεμπόμενου φωτός και της σκιάς που δημιουργείται, που είναι και oι κύριοι λόγοι ύπαρξης ενός φωτιστικού σώματος.
  • Τοποθέτησης, της πηγής φωτισμού LED, του τροφοδοτικού της καθώς και του πιθανού τοπικού ελέγχου (ON/OFF είτε dimming).
  • Επιλογές φωτεινής δέσμης και της κατανομής της, απόδοση (luminous efficacy φωτιστικού,
  • LOR), αντιθαμβωτικής προστασίας, θερμοκρασίας χρώματος CCT, χρωματικής απόδοσης CRI είτε CQS.
  • Εργονομίας και ομαλής λειτουργίας του αντικειμένου με πιθανή δυνατότητα προσθαφαίρεσης accessories.
  • Συντήρησης, ευκολία αλλαγής λαμπτήρα και λοιπών ανταλλακτικών και accessories.
  • Κατασκευής, υλικά, φινιρίσματα, engineering και ευκολίας υλοποίησης.
  • Συσκευασίας και Κόστους.

Βραβεία και έπαινοι

Το πρώτο βραβείο έλαβε ο Ευγενία Αντωνίου, η πρόταση της οποίας έκανε χρήση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας LED, με ελεγχόμενο φωτισμό ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα προβαλλόμενο μεταβλητό pattern που εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες μίξης του εκπεμπόμενου έγχρωμου φωτός, χρησιμοποιεί απλά υλικά και φόρμες έχει εύκολη συντήρηση και μεθόδους κατασκευής.

Το δεύτερο βραβείο έλαβε η Βαρβάρα Πουλάκη. Η μελέτη που παρουσίασε κάνει μια άρτια και ξεκάθαρη εικαστική ανάγνωση με ιδιαίτερη αισθητική, απλές φόρμες που αναφέρονται με σαφήνεια, λόγω των υλικών που επιλέγει, στην επανάχρηση ενός μπουκαλιού κρασιού, (γυαλί και φελλό) τα οποία συνδυάζει με χαμηλό κόστος κατασκευής.

Το τρίτο βραβείο έλαβαν οι Φωτεινή Δημόγλου και Νέστωρας Σκαντζούρης. Η δική τους πρόταση κάνει χρήση και των δύο βασικών μορφών πηγών LED την σημειακή και την γραμμική και που συνυπάρχουν παράλληλα σε ένα ενιαίο σχεδιαστικά σύνολο ιδιάζουσας φόρμας.

Η κριτική επιτροπή απένειμε και επτά συνολικά επαίνους.
Ο 1ο Έπαινος απονεμήθηκε στους Μαρία Κυριακίδη, Βασιλική Τσιτσιπά και Γεωργία Χόρμπα (1991). Ο 2ο Έπαινος απονεμήθηκε στους Άγη Μουρελάτο, Σπύρο Γιωτάκη και Δανάη Λύτρα. Έπαινο έλαβαν οι Στυλιανός Αξιωτάκης και Ρεγγίνα Αντωνοπούλου,  Αθανάσιος Αθανάσιου, Ευαγγελία Βιλιώτη, Ιωάννης Σαραντινός και Antonio Chiocchio, Δήμητρα Χατζηπαύλου και Φωτεινή Γκουγκουστάμου και τέλος, Ευαγγελία Βιλιώτη.

Υψηλό επίπεδο

Όλα τα μέλη της επιτροπής επισήμαναν το αρκετά υψηλό επίπεδο της πλειοψηφίας των συμμετοχών και η επάρκεια του σχεδιασμού και της παρουσίασης των περισσοτέρων προτάσεων. Έκριναν δε πως ο διαγωνισμός είχε πλήρη επιτυχία για τον αριθμό και το επίπεδο των προτάσεων. Τέλος, υπογράμμισαν ότι επρόκειτο για ένα διαγωνισμό που με αφορμή τον σχεδιασμό ενός αντικειμένου μέσα από την διαδικασία επίλυσης του μεταφέρει την σημασία του φωτός στους νέους σπουδαστές και τελειόφοιτους των σχολών αρχιτεκτονικής, βιομηχανικού σχεδιασμού και καλών τεχνών και προτείνει να καθιερωθεί σαν ετήσιος είτε διετής θεσμός.

Για να κατεβάσετε φωτογραφίες πατήστε εδώ.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

OLYMPIA GATEWAY ME TEXNΟΛΟΓΙΑ Ι.Ο.Τ., AΠΟ ΤΗΝ OLYMPIA ELECTRONICS A.E.

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. αναπτύσσει και παράγει νέα προϊόντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και των ηλεκτρολόγων / εγκαταστατών, που στηρίζουν και επιλέγουν τα προϊόντα της όλα αυτά τα χρόνια...

ΠΡΟΣΦΟΡΆ ΤΗΣ OLYMPIA ELECTRONICS A.E. ΣΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

Η ΟLYMPIA ELECTRONIC στα πλαίσια της Ε.Κ.Ε. αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν για ακόμη μία φορά τα προϊόντα της, στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, και συγκεκριμένα στο σπίτι του Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Σκοπός τη...

OLYMPIA ELECTRONICS - ΧΟΡΗΓΊΑ ΣΤΗΝ ΟΜAΔΑ PARALYMPICUS

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E., αμιγώς ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας που διέπει την επιχειρηματική λειτουργία της, δίνει ιδια...

Κλείσιμο [X]