ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ «ΕΞΥΠΝΑ ΔΙΚΤΥΑ» ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ

Ένα πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο με θέμα «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον περασμένο Μάιο, με χορηγό την εταιρεία Siemens. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ), σε συνεργασία με τη Διάσκεψη των Μη Κεντρικών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και με τη συμβολή του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου.

Σε ένα καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη των έξυπνων ενεργειακών δικτύων, προωθείται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο 80% των τελικών χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2020, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ε.Ε. και αντίστοιχη απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Οι νέες υποδομές θα επιτρέψουν τον καλύτερο συντονισμό της προσφοράς και της ζήτησης, δεδομένου ότι οι πάροχοι ενέργειας θα διαθέτουν άμεσες πληροφορίες για την ωριαία χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τους πελάτες. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σε θέση να προσφέρουν διαφοροποιημένα τιμολόγια και να διαχειριστούν τα δίκτυα με βάση πραγματικές ανάγκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών και αρμόδιων φορέων, παρουσίασαν στο συνέδριο εφαρμογές έξυπνων δικτύων σε νησιά της Σκωτίας, της Σουηδίας, της Δανίας και του Αιγαίου. Παράλληλα, ανέδειξαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τεχνολογία των έξυπνων δικτύων και τις εφαρμογές τους, όπως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Thorsten Kloepper, Υπεύθυνος Πωλήσεων για τις λύσεις έξυπνου λογισμικού στο Τμήμα Έξυπνων Δικτύων της Siemens, πραγματοποίησε δύο παρουσιάσεις που ανέδειξαν την εξειδίκευση της εταιρείας γύρω από την τεχνολογία των έξυπνων δικτύων, την υλοποίησή τους, καθώς και την ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης σε αυτά και στις Έξυπνες Πόλεις. Η συμμετοχή της Siemens στο συνέδριο, ενισχύθηκε και υποστηρίχθηκε και από την παρουσία του επικεφαλής και στελεχών του τμήματος Smart Grid της Siemens Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kloepper εστίασε στα έξυπνα δίκτυα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην υλοποίησή τους. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι τεχνολογικοί πάροχοι χρειάζεται να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους εσωτερικά, αλλά και να προετοιμαστούν κατάλληλα για να επεκταθούν σε δραστηριότητες Big Data στο άμεσο μέλλον. Ενώ λοιπόν οι πελάτες αναζητούν λύσεις για την βελτιστοποίηση των τεχνολογικών και εμπορικών διαδικασιών, η πραγματική αξία του Smart Grid μπορεί να αναδειχθεί μόνο μέσα από την εξέταση του συστήματος ως ενός ενιαίου συνόλου.

 

Στην πορεία προς τη δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου, το λογισμικό συμπληρώνει τις παραδοσιακές τεχνολογίες δικτύου ως βασικός καταλύτης βελτιστοποίησης. Η σύγκλιση των τεχνολογιών λειτουργιών με τις τεχνολογίες πληροφορικής είναι ένας βασικός παράγοντας και απαιτεί την ολοκληρωμένη λειτουργία των συστημάτων λογισμικού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Kloepper παρουσίασε βασισμένες-σε-δεδομένα μεθοδολογίες που μπορούν να επιλέξουν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας για την ανάπτυξη ενός έξυπνου δικτύου, χρησιμοποιώντας τις e2e δυνατότητες της Siemens. Ειδική αναφορά έγινε στις δυνατότητες του Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων (MDMS) EnergyIP.

Το διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης», το οποίο οργανώθηκε από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, παρακολούθησαν εκπρόσωποι από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων, την Γενική Διεύθυνση της ΔΕΗ Α.Ε και ΔΕΔΔΗΕ.ΑΕ, τον επιστημονικό και τον τεχνικό κόσμο, τους σχετικούς οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εταιρείες του κλάδου, τα μέσα ενημέρωσης καθώς και καταναλωτές. Για πρώτη φορά, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το σύνολο των τεχνολογιών του τομέα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για το εύρος των διαθέσιμων εφαρμογών και προϊόντων, καθώς και για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

OLYMPIA GATEWAY ME TEXNΟΛΟΓΙΑ Ι.Ο.Τ., AΠΟ ΤΗΝ OLYMPIA ELECTRONICS A.E.

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. αναπτύσσει και παράγει νέα προϊόντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και των ηλεκτρολόγων / εγκαταστατών, που στηρίζουν και επιλέγουν τα προϊόντα της όλα αυτά τα χρόνια...

ΠΡΟΣΦΟΡΆ ΤΗΣ OLYMPIA ELECTRONICS A.E. ΣΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

Η ΟLYMPIA ELECTRONIC στα πλαίσια της Ε.Κ.Ε. αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν για ακόμη μία φορά τα προϊόντα της, στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, και συγκεκριμένα στο σπίτι του Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Σκοπός τη...

OLYMPIA ELECTRONICS - ΧΟΡΗΓΊΑ ΣΤΗΝ ΟΜAΔΑ PARALYMPICUS

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E., αμιγώς ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας που διέπει την επιχειρηματική λειτουργία της, δίνει ιδια...

Κλείσιμο [X]