ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΑΜΠΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ, ΦΕΥΓΕΙ Η ΛΑΜΠΑ ΚΗΡΟΖΙΝΗΣ

Η GravityLight, μια νέα συσκευή-λάμπα LED που τροφοδοτείται από τη βαρύτητα, και βρίσκεται σε βάση δοκιμών, αναμένεται να φέρει κυριολεκτικά επανάσταση στον τομέα του φωτισμού απομακρυσμένων περιοχών και κυρίως φτωχών , σε χώρες της Αφρικής και Ασίας, που σήμερα φωτίζονται από λάμπες κηροζίνης ή λάμπες ηλίου.

Το νέο αυτό επίτευγμα εκτιμάται ότι θα είναι ένας φθηνός λαμπτήρας που θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις ιδιαιτέρως ρυπογόνες λάμπες κηροζίνης, αλλά και τις ηλιακές λάμπες σε αγροτικές περιοχές.

Η συσκευή λειτουργεί με την πρόσδεση με κορδόνι ενός σάκου με βάρος. Καθώς αυτός ο σάκος κατεβαίνει αργά προς το έδαφος λόγω της βαρύτητας, ένα σύστημα γραναζιών μετατρέπει το βάρος σε ενέργεια, παρέχοντας στους χρήστες φωτισμό για χρονικό διάστημα μέχρι 30 λεπτά, ανάλογα με το βάρος του σάκου. Διαφορετικές ρυθμίσεις επιτρέπουν τον εντονότερο φωτισμό για μικρότερη χρονική διάρκεια.

Η διαδικασία διαρκεί τρία δευτερόλεπτα , ωστόσο η παραγόμενη ενέργεια τροφοδοτεί τη λάμπα για μισή ώρα.

Κάθε συσκευή συνοδεύεται από έναν άδειο σάκο που μπορεί να σηκώσει μέχρι δώδεκα κιλά υλικών, τα οποία μπορεί ο χρήστης να προμηθευτεί… δωρεάν από την ίδια τη φύση, όπως χώμα, πέτρες και άμμος, ενώ δεν χρειάζεται μπαταρία.

«Η ιδέα πίσω από τη λάμπα βαρύτητας GravityLight ήταν να ξεπεραστούν οι περιορισμοί επιλογών όπως οι -οικολογικές κατά τ’ άλλα- ηλιακές λάμπες που λειτουργούν μόνο κάτω από ηλιοφάνεια και έχουν περιορισμένη ζωή μπαταρίας, αλλά και οι επιπτώσεις χρήσης των λαμπτήρων κηροζίνης που ευθύνονται για επιβλαβή ρύπανση εσωτερικού χώρου και είναι ακριβές στο γέμισμα με καύσιμο», λέει ο Τζιμ Ρηβς, μέλος της ομάδας των σχεδιαστών και στέλεχος στην Therefore Product Design που εδρεύει στο Λονδίνο.

Στο πρόγραμμα κατασκευής έχουν μπει περίπου 7000 λάμπες βαρύτητας GravityLights, με πόρους που έχουν συγκεντρωθεί από ένα πρόγραμμα συμμετοχικής χρηματοδότησης μέσω του οποίου συγκεντρώθηκαν 400.000 δολάρια έναντι στόχου 55.000 δολαρίων.

Από την παραγωγή αυτή, περίπου 1000 λαμπτήρες θα αποσταλούν σε Ασία και Αφρική για δοκιμές κατά τους επόμενους μήνες. Οι υπόλοιπες θα αποσταλούν σε εκείνους που συνεισέφεραν οικονομικά για την πραγματοποίηση του προγράμματος.

Οι δοκιμές θα μετρήσουν και θα αξιολογήσουν την απόδοση των λαμπτήρων σε βάθος χρόνου, όπως η επίπτωση των καιρικών συνθηκών στα εσωτερικά εξαρτήματα. Μόλις ολοκληρωθούν, η συσκευή θα παραχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα με το κόστος καθεμιάς να κυμαίνεται μεταξύ πέντε και δέκα δολαρίων.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

OLYMPIA GATEWAY ME TEXNΟΛΟΓΙΑ Ι.Ο.Τ., AΠΟ ΤΗΝ OLYMPIA ELECTRONICS A.E.

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. αναπτύσσει και παράγει νέα προϊόντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και των ηλεκτρολόγων / εγκαταστατών, που στηρίζουν και επιλέγουν τα προϊόντα της όλα αυτά τα χρόνια...

ΠΡΟΣΦΟΡΆ ΤΗΣ OLYMPIA ELECTRONICS A.E. ΣΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

Η ΟLYMPIA ELECTRONIC στα πλαίσια της Ε.Κ.Ε. αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν για ακόμη μία φορά τα προϊόντα της, στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, και συγκεκριμένα στο σπίτι του Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Σκοπός τη...

OLYMPIA ELECTRONICS - ΧΟΡΗΓΊΑ ΣΤΗΝ ΟΜAΔΑ PARALYMPICUS

Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E., αμιγώς ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας που διέπει την επιχειρηματική λειτουργία της, δίνει ιδια...

Κλείσιμο [X]