ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΦΩΤΟΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΌ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΥ

Στo πλαίσιo του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Φωτός 16η Μαΐου 2018, που διοργανώνει η UNESCO για δεύτερη φορά φέτος, μια ομάδα τελειόφοιτων σπουδαστών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Σχεδιασμός Φωτισμού» της Θεματικής Ενότητας «Τεχνολογία Φωτισμού και σύνδεση με την Παραγωγή», του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, συμμετείχε σε εργαστήριο φωτισμού, την 15η Μαΐου υπό την επίβλεψη και συντονισμό του δρ. Λάμπρου Δούλου.

Το θέμα του εργαστηρίου ήταν «Πειραματισμός στο σχεδιασμό φωτισμού, χρησιμοποιώντας φωτιστικά σε έναν πραγματικό χώρο» και είχε το σκοπό την ανάδειξη μέσω του φωτισμού, εξωτερικών χώρων δημοτικού κτιρίου. Το εργαστήριο φωτισμού φιλοξενήθηκε στον εξωτερικό χώρο της Βίλας Σαλίγκαρου του Δήμου Παπάγου Χολαργού (Αετιδέων 64).

Οι βασικοί συμμετέχοντες κ. Γκαβρίλιου Μιχαέλα, Μιχάλη Λία, Μπενέτος Μάκης, Πολυδούλη Ευθυμία, Σκιαδόπουλος Γεώργιος και Φαλτσέτας Βασίλης πειραματίστηκαν χρησιμοποιώντας πραγματικά φωτιστικά για να αναδείξουν και να μεταμορφώσουν τον εξωτερικό χώρο της Βίλας Σαλίγκαρου του Δήμου Παπάγου Χολαργού. Δημιούργησαν ένα διαδραστικό εφέ και 2 έργα φωτισμού τα οποία θα παραμείνουν μέχρι τις 17 Μαΐου.

Επιπλέον συμμετείχαν από την Αθήνα Γκαζγκα Χριστίνα, Ζαχαράκης Γεώργιος, Συκιώτης Κωνσταντίνος, Τσερβαρτσίδης Ιωάννης, Χόνδος Κων/νος και από τη Θεσσαλονίκη Καλδιριμτζής Φώτης, Καστρινού Θώμη, Γρομπανόπουλος Νίκος, Ρούσσης Νίκος και Φραγκούλη Χρύσα.

Τα φωτιστικά σώματα χορηγήθηκαν από 7 εταιρίες φωτισμού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να δοθούν στην κ. Αικατερίνη Σκάλκου για τη βοήθεια στον συντονισμό, από τις εταιρίες φωτισμού στους κ. Ανδρικόπουλο Μιχάλη, Βασιλάτο Χάρη, Διαμαντόπουλο Γιώργο, Ιωαννίδη Γιάννη, Ιωαννίδη Παναγιώτη, Μάγκο Παναγιώτη, Τερζή Θοδώρα, Τερζή Λευτέρη, Χριστοδούλου Παναγιώτη και από το Δήμο Παπάγο Χολαργού στους κ. Αποστολόπουλο Ηλία (Δήμαρχος), Παυλοπούλου Χριστίνα, Κωστάντιο Κωσταντίνο, Σιαμάνη Βασίλη, Μαρούντα Δημήτρη, Χατζάκη Νίκο.

Λίγα λόγια για τη σημαντικότητα του φωτός

Το φως έχει 3 διακριτές πτυχές:

Την οπτική πλευρά με την οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και αφομοιώνουμε τις πληροφορίες

Την συναισθηματική πλευρά: Τμήματα του εγκεφάλου επεξεργάζονται τα οπτικά ερεθίσματα με τα οποία ελέγχονται η ευεξία, προσοχή, ταυτότητα, αλλαγή διάθεσης

Την βιολογική πλευρά: Το φως επηρεάζει τις ορμονικές εκκρίσεις, οι οποίες με την σειρά τους καθορίζουν βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως αυτές αφορούν τη δραστηριότητα, ενεργοποίηση, αναψυχή, σταθεροποίηση του εσωτερικού ρολογιού

Επίσης μπορεί να ειπωθεί ότι έχει και 4 διαστάσεις: Ένταση, κατεύθυνση, χρώμα και χρόνο

Ο φωτισμός είναι και τεχνολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι η σουηδική Ακαδημία απένεμε  το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2014 στους Ισάμου Ακασάκι, Χιρόσι Αμάνο και Σούτζι Νακαμούρα για την ανακάλυψη των φωτοδιόδων εκπομπής LED μπλε φωτός, με βάση την οποία παράγονται πηγές LED λευκού φως με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες φωτεινές πηγές.

Ο φωτισμός δεν αφορά μόνο την τεχνολογία αλλά δημιουργεί και την τέχνη. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ολοένα αυξανόμενη τάση για φεστιβάλ φωτισμού. 

Ο φωτισμός είμαι μέσο για να επιτευχθούν οι στόχοι βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης. Με την ωρίμανση της χρήσης της τεχνολογίας LED, η αλλαγή των συμβατικών φωτιστικών με LED μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση μεγαλύτερη του 50% στις κατοικίες, στα γραφεία, στον οδοφωτισμό.

Παρόλα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί ο λανθασμένος σχεδιασμός και η χρήση ακατάλληλων φωτιστικών μπορεί να προκαλέσει οπτική δυσφορία, διαταραχή στον ημερήσιο ρυθμό (κιρκάδιος ρυθμός) στους ανθρώπους (με έντονα αρνητικές συνέπειες, στρες, πονοκέφαλο κλπ) καθώς φωτορύπανση στο περιβάλλον (διαταραχή στην πανίδα, αχρείαστη φωταύγεια στον ουράνιο θόλο κλπ).

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

MAKE-A-WISH: ΜΙΑ «ΠΡΑΞΗ ΑΓΑΠΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΕΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤ. & Μ. ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στο πλαίσιο του κοινωνικού του έργου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Πτυχιούχων Ανωτ. & Μ. Τεχνικής Εκπαίδευσης προχώρησε σε μια ακόμη «Πράξη Αγάπης», αυτή τη φορά σε συνεργασία με το...

SCHNEIDER ELECTRIC: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΣΤΟ ΣΕΗ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Στα γραφεία το Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων του Νομού Ηλείας βρέθηκαν την Τρίτη 25 Ιουνίου εκπρόσωποι της εταιρείας «Schneider Electric», στο πλαίσιο περιοδείας κατά την οποία διαδίδει η εταιρεία...

OLYMPIA ELECTRONICS A.E.: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

H «Olympia Electronics A.E.», μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα (από την ίδρυσή της το 1979)σημειώνοντας μ...

Κλείσιμο [X]